Relatii cu certuri si discutii? Cum sa intelegi limbajul partenerului si sa nu va mai certati - Sfatulparintilor.ro
Shop
Ultimele 100 de articole

Relatii cu certuri si discutii? Cum sa intelegi limbajul partenerului si sa nu va mai certati

11 mai 2016, , Vizualizări: ...

Cuplurile se cearta foarte des si se supara din tot felul de situatii marunte sau importante, fara sa ajunga la nicio solutie: fie nu se ia nicio decizie si lucrurile baltesc in frustrare de ambele parti, fiecare sperand ca celalalt va ceda fie unul din parteneri isi impune cu forta punctual de vedere. Rezultatul? Ambii sunt nefericiti si inconfortabili. Adevarata problema nu este cine a inceput cearta sau de la ce s-a declansat, ci incapacitatea de a comunica cu claritate, din inima, in acea relatie.

Comunicarea este piatra de incercare a oricarei casnicii. Ea reintareste increderea, permite partenerului de viata sa creasca si sa evolueze ca individ si este o metoda de baza prin care sa iti impartasesti problemele, frustrarile, fricile, sperantele, succesul cu persoana care ar trebui sa iti fie cel mai bun prieten – sotul sau sotia ta.

Femeile de regula nu au nicio dificultate in a discuta cu alte femei despre problemele lor, sau barbatii cu alti barbati. Asadar de ce exista o dilema de comunicare intre femei si barbate? Expertii spun ca raspunsul este simplu: pur si simplu barbatii si femeile comunica diferit.

 

Cum comunica diferit femeile de barbati

Conform specialistilor, barbatii comunica pentru a face schimb de informatii: ceea ce este important pentru ei e continutul. Ei vorbesc despre lucruri si situatii – afaceri, sport, mancare, etc – mai degeaba decat despre oameni. Ei privesc faptele, nu detaliile. Ei sunt orientati spre rezultat. Ei se concentreaza sa resolve probleme si nu au tendinta sa ceara ajutor sau directii de actiune. Barbatii sunt in competitie.

Femeile, pe de alta parte, vorbesc ca sa construiasca o relationare si o intimidate. Ele vorbesc despre oameni, analizeaza sentimente, emotii si idei si sunt orientate spre relatii. Ele cer rapid ce au nevoie si accepta ajutor si directii. Femeile coopereaza intre ele.

Barbatii isi intaresc legatura intre ei prin subiecte si activitati impartasite in timp ce femeile prin vorbit.

Si societatea si cultura vremurilor actuale joaca un rol vital de ce femeile si barbatii sunt diferiti, pentru ca sunt tolerate anumite comportamente in functie de sexul persoanei, in timp ce la celalalt sex nu sunt. De exemplu, parintii dau des mesajul spre copii ca este in regula ca un baiat sa tipe si o fata sa planga, dar nu invers. Asta pentru ca in societate barbatii sunt perceputi agresivi, independenti si obiectivi, deci multi oameni considera ca e mai acceptabil sa vezi un barbat infuriat si agresiv, in timp de femeile sunt privite mai dependente, emotionale si mai putin logice. Aceste asteptari si valori sunt insuflate copiilor si sunt folosite in cresterea lor, asa incat rezultatul este exact acesta: viitori barbati si femei care implinesc aceste asteptari. Barbatii sunt descurajati in a-si exprima sentimentele si emotiile si deci au mai putine abilitati de comunicare a acestor aspecte decat femeile.

Felul in care barbatii si femeile trateaza problemele este de asemenea foarte diferit. Barbatii aflati sub stres se retrag in ei insisi pentru ca au fost invatati ca trebuie sa fie independenti si capabili si simt ca trebuie sa isi rezolve singuri problemele. Femeile sub stres vorbesc, din doua motive: intai, ele creaza o legatura emotionala impartasind emotiile si problemele, iar in al doilea rand, ele sunt mult mai verbale, deci vorbitul despre motivul stresului le ajuta sa il inteleaga, accepte si proceseze.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Cuvinte cheie: , , , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu