Cand te pregatesti de casatorie te gandesti ca vei fi doar tu cu partenerul de viata si, ulterior, copiii care vor veni. Ei bine, GRESIT. Nu sunteti singuri. In „peisaj” apar soacrele.
Potrivit unor studii, 60% dintre femei si doar 15% dintre barbati simt tensionata relatia cu soacra.
E si normal sa apara un conflict de idei cand te gandesti ca sotiile isi inchipuie ca soacrele sunt irational de geloase pe relatia dezvoltata intre fiul ei si nora, in timp ce soacrele sunt „ingrijorate” ca nora nu ii „intelege” mai bine baiatul decat o face ea. Sotul este la mijloc. El trebuie sa-i faca pe plac si sotiei, dar si mamei. Aceasta dilema, cine are „intaietate”, poate darama din temelii un mariaj.
Cum rezolvi un conflict cu soacra? Prin comunicare!
Este necesar sa ai o buna comunicare atat cu sotul, cat si cu mama-soacra. Aceasta trebuie convinsa ca „puiul” ei este in siguranta langa nora.
EA trebuie sa-i acorde sotului „libertatea” de a-si vedea mama. Iar EL trebuie sa fie foarte grijuliu ca nu cumva sotia sa se simta neglijata din pricina bunei relatii pe care o are cu mama.
Cum sa-ti pastrezi o relatie buna cu soacra
– Fii proactiva. Incearca sa-i zambesti soacrei de cate ori o vezi. Ii va fi foarte greu sa-ti gaseasca un „cusur”, cand fata ta e toata un zambet.
– Nu intra in concurenta cu alti membri ai familiei. Sotul tau te iubeste. Doar te-a luat de nevasta. N-ar trebui sa faci pe copilul rasfatat sa pui intrebari de genul pe cine iubesti mai mult? S-ar putea sa-l iriti si de aici sa se iste conflicte care sa subrezeasca relatia.
– Accepta realitatea si nu incerca sa schimbi nimic la rudele lui. N-are sens sa te complici incercand sa-ti convingi sotul ca ar fi bine sa-i spuna mamei sale, sau tatalui, sau fratelui etc. ca X lucru nu-l face bine sau ca ar trebui sa faca Y. E inutil. E posibil sa simta ca ai ceva impotriva alor lui si, incet-incet, sa inceapa sa plece urechea si la ce spune mama lui despre tine.
Citeste si: Nu te înţelegi cu mama soacră? Sfaturi cum să procedezi
Cum sa pastrezi o relatie buna cu nora/ginerele
– La randul lor, parintii ar trebui sa inteleaga ca de-acum copiii lor au propria familie si ar trebui sa-si vada fiecare de-alel lui. Pentru a pastra o buna relatie cu nora/ginerele, iata ce ar trebui sa faca:
– Nu da sfaturi daca nu ti s-au cerut. Si chiar daca iti cer opinia, ai grija cum le dai sfaturile. Sa nu semene deloc a predica.
– Nu le da bani decat daca ti-au cerut. Un cuplu trebuie sa aiba propria stabilitate financiara, dar si emotionala. Daca-i intrebi de fiecare data daca au nevoie de bani, s-ar putea sa le transmiti mesajul ca nu sunt in stare de nimic fara tine.
– Nu pune prea multe intrebari personale. Aminteste-ti ca un cuplu are nevoie de intimitate iar asta inseamna ca unele lucruri trebuie sa ramana doar intre ei. Numai asa isi pot forma o relatie in adevaratul sens al cuvantului.
– Nu insela increderea tanarului cuplu. Nu trebuie sa dezvalui altora, indiferent ca sunt rude sau prieteni, confidentele pe care ei ti le-au dezvaluit. Daca o vei face vei pierde, pe buna dreptate, increderea lor.
– Nu astepta ca noul cuplu sa traiasca dupa sistemul tau de valori sau sa aiba acelasi standard de viata cu al tau. Copilul tau si partenerul sau de viata sunt persoane distincte care vad lucrurile altfel decat tine. Ei trebuie sa stabileasca propriile reguli in familie, independent de cele ale tale.
– Lasa-i sa-si vada de viata lor. Nu astepta de la noul cuplu sa petreaca timpul liber alaturi de tine. Doar lasandu-le libertate vei putea avea o relatie sanatoasa cu ei. Gaseste-ti alte activitati care sa-ti ocupe timpul.
– Trateaza-i cu respect si nu incerca sa intervii atunci cand au luat o decizie. Ei trebuie sa invete din propriile greseli. Tovmai de aceea lasa-i sa faca greseli si nu le spune de fiecare data: „Ti-am spus eu”.
– Nu privi ginerele/nora ca pe un rival care ti-a furat dragostea copilului. Mai bine ureaza-i bun venit in sanul familiei- incearca sa multiplici dragostea nu s-o injumatatesti.
Imagine de silviarita de la Pixabay