Oamenii casatoriti deseori descopera ca, in ciuda iubirii initiale care i-a legat, au abilitatea de a se irita unul pe celalalt cu anumite obiceiuri particulare si frustrante pe care fiecare le are. Este esential ca fiecare in parte sa aiba permanent in cap ca nimeni nu este perfect, cu totii avem ticuri enervante si cu o comunicare onesta si deschisa, problemele pot fi rezolvate, sfatuieste cuplurile terapeutul si psihologul clinic Sherine Khalil, autor a numeroase carti de specialitate si prin mana careia au trecut mii de cupluri casatorite.
Iata sugestii importante destinate sotiilor!
Nu te astepta ca sotul tau sa iti ghiceasca gandurile
Daca alegi sa suferi din cauza obiceiurilor partenerului tau fara sa vorbesti cu el, iti vei hrani emotiile negative si veti ajunge la resentimente si raceala in relatie. Comunicarea este cea care face sau desface o casnicie. Un sfat pretios, cand i te adresezi sotului tau, incepi cu “Eu” in loc de “Tu”. “Eu ma simt neiubita cand tipi la mine” in loc de “Tu ma faci sa ma simt neiubita cand tipi”. Afirmatiile cu “eu” evita acuzarea celuilalt pentru ce simti tu…nu sunt amenintatoare, pur si simplu ii spui ce simti. Este bine ca un cuplu sa lucreze la obiceiurile neplacute pe care le gaseste la celalalt de indata ce incep sa se confrunte cu ele.
Fa o lista cu calitatile sotului tau
Fa o lista cu toate trasaturile esentiale de care tu ai nevoie de la un barbat si marcheaza cate din ele sunt deja la sotul tau. Ca sa ramai focusata pe ce e important, fa o lista sincera cu ce ai tu de oferit sotului in relatia voastra, ce aduci tu bun in viata lui. Compara listele si vezi daca ai fost corecta sau nu. Scrie alta lista cu acele mici sau mari lucruri care te enerveaza la el si vezi daca poti face compromisuri, ce poti rezolva cu el si care sunt problemele cu care chiar nu poti deloc sa convietuiesti. Atat listele pozitive cat si negative trebuie sa cuprinda elemente fundamentale nu minore (faptul ca te asculta cand ai nevoie de el e ceva fundamental, faptul ca are gusturi bune cand isi alege tricourile este ceva minor).
Nu fii acuzatorul, fii companionul
In general, nu exista reguli ferme de abordare a situatiilor particulare problematice. Cu toate acestea, felul in care il abordezi pe sotul tau va determina daca te porti ca un companion sau ca un critic care il ataca. Daca el te percepe ca il ataci, va avea o atitudine de defensiva si nu va coopera. O atitudine agresiva va declansa lipsa de respect si nu vrei sa ajungi aici. Asigura-te ca nu esti autoritara si ca nu ai vocea si atitudinea de tipul “mama a avut o zi proasta”. Incearca sa nu introduci alte subiecte in conversatie, o sa buclati si nu rezolvati niciuna.
Concentreaza-te pe a imbunatati relatia, nu pe sotul tau
Inainte de a incepe sa scoti la lumina gandurile si emotiile tale despre anumite lucruri care nu iti plac in obiceiurile sotului tau, trebuie sa intelegi faptul ca tu nu incerci sa iti schimbi sotul. Casnicia = Sot + Sotie + Relatie, ceea ce inseamna ca relatia este ceva ce se adauga fiecaruia dintre voi ca sa deveniti sot si sotie si pe acest aspect trebuie sa te concentrezi. Aceasta formula te ajuta sa intelegi ca nu sotul tau e problema, ci aspecte ale relatiei. Scopul este sa hranesti si cinstesti relatia in sine.
Lauda si sustine purtarea pozitiva a sotului tau
Spune-i lucrurile pe care le apreciezi la el si cum te face sa te simti, din nou, spunand fraze care incep cu “Eu”. Spune-i ce ai invatat din relatia voastra. Aceasta atitudine sincera il face pe sot sa accepte mai usor anumite sugestii pe care le ai cand vine vorba in a modifica unele din obiceiurile lui.
Fii sensibila
Invata cat de usor suporta criticile sotul tau si actioneaza in consecinta. Alege-ti cuvintele cu delicatete, de exemplu spunand “Ma simt iritata” in loc de “Chestia asta a ta ma scoate din minti!”.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua