Specialistii recomanda sa ocolesti produsele pe a caror eticheta se afla mai mult de 10 ingrediente. Iar daca pe aceasta lista se afla si urmatorii aditivi alimentari, ar fi bine sa uiti definitiv de ele.
1. Glutamat monosodic (E621)
Poate ca numele iti suna cunoscut. Glutamatul monosodic (GMS) este o substanta care se foloseste pentru imbogatirea gustului dressing-urilor pentru salate, chipsurilor, supelor, taiteilor, produselor semipreparate si de fast-food. Substanta suprasolicita celulele organismului, epuizandu-le pana la moarte. Consumul regulat de alimente care contin GMS da reactii adverse precum: depresie, dezorientare, tulburari de vedere, oboseala cronica, dureri de cap si obezitate. De asemenea, subtanta “pacaleste” creierul, iar acesta nu mai poate transmite mesajul de satietate.
2. Sirop de porumb cu fructoza
Aceasta substanta este folosita ca indulcitor in foarte multe produse, de la paine, produse de patiserie, pana la bomboane si iaurturi cu arome. Siropul de porumb poate contribui la cresterea colesterolului si la aparitia diabetului.
Substanta mai poate fi intalnita in alimentele procesate, dressing-uri pentru salate, legume conservate, cereale indulcite.
Citeste si: 7 aditivi alimentari din fast-food. Iata cum ajungi sa-i consumi
3. Indulcitori artificiali
Aspartamul (E951), cunoscut si sub denumirea de Nutrasweet, este des intalnit pe eticheta produselor considerate “Light” sau “fara zahar”. Aspartamul nu este numai o substanta cancerigena, dar si o neurotoxina care odata intrata in sange se transforma in formaldehida. Efectele secundare ale unui consum regulat de aspartam sunt: pierderi de memorie, scaderea abilitatilor cognitive, oboseala cronica, migrene, lesin, confuzie mintala, Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla, tumori la creier, depresie, atacuri de panica, ameteli.
Aspartamul poate fi gasit in sucurile fara zahar, in jeleuri si gelatine, in guma fara zahar, in produsele de patiserie, cereale, pasta de dinti, vitamine masticabile, ceaiuri imbuteliate etc.
4. Coloranti
Cei mai intalniti coloranti alimentari pot conduce la grave tulburari de comportament in cazul copiilor, iar in unele cazuri la cancer. Iata care sunt cei mai des folositi coloranti:
– Albastru (E133) este interzis in Norvegia, Finlanda si Franta. Poate genera tulburari cromozomiale.
– Rosu (E124) a fost interzis in 1990, dupa 8 ani de dezbateri aprinse. Poate cauza cancer la tiroida, tulburari cromozomiale. Desi a fost interzis, el se mai afla inca diverse produse de pe piata, pana la epuizarea stocului.
– Galben (E110) si tartrazina (E102) sunt interzise in Norvegia si Suedia. Ele afecteaza rinichii, glandele suprarenale si cromozomii.
5. Grasimi trans
Ele se pot gasi si in stare naturala in carnea animalelor, insa pot fi folosite pe post de conservanti in diverse produse alimentare. Grasimile trans se gasesc in margarina, ulei hidrogenate, chipsuri, biscuiti, produse de patiserie si fast-food. Grasimile trans conduc la aparitia atacurilor de cord si cerebrale, bolilor cardiovasculare, diabetului, creste colesterolul si inflamatiile. Grasimile trans au fost interzise in Danemarca.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua