EVALUARE NATIONALA 2018 Limba romana. Sfaturi importante pentru elevi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

EVALUARE NATIONALA 2018 Limba romana. Sfaturi importante pentru elevi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » EVALUARE NATIONALA 2018 Limba romana. Sfaturi importante pentru elevi
evaluare nationala 2018 limba romana - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - book-791884_1920

EVALUARE NATIONALA 2018 Limba romana. Luni, 11 iunie, 2018, absolventii claselor a VIII-a vor sustine proba la Limba romana din cadrul Evaluarii Nationale.

Subiectele de la Evaluarea Nationala romana din 2017 nu i-au pus foarte mult in dificultate pe elevi. O spun rezultatele de la Evaluarea Nationala 2017, unde 85,9% dintre elevi au obtinut note peste 5 la Evaluarea Nationala la romana, comparativ cu matematica, unde procentul a fost de 65,9%.

EVALUARE NATIONALA 2018 Limba romana. Ar trebui sa stii ca sunt anumite cerinte pe care subiectele de examen de la Evaluarea Nationala la romana trebuie sa le respecte. Ele trebuie sa fie formulate clar, precis si sa respecte programa pentru Evaluarea Nationala.

In privinta nivelului de dificultate s-a stabilit ca se vor elabora subiecte de nivel mediu care sa permita rezolvarea in 120 de minute.

 

Afla detalii despre Calendarul Evaluare Nationala 2018 aici.

 

 

EVALUARE NATIONALA 2018 Limba romana. Reguli de examen

Examenul de Evaluare Nationala 2018 Limba romana incepe luni, 11 iunie 2018, la ora 9:00. Atunci se deschid plicurile sigilate in care se afla subiectelemultiplicate. Aceste plicuri se vor gasi in fiecare sala de curs, vor fi sigilate si stampilate, astfel incat NIMENI din sala sa nu stie subiectele. Elevii vor avea acces in salile de clasa intre orele 8:00-8:30, si toata lumea trebuie sa fie prezenta in sala inainte de ora 9:00, cand se deschid plicurile.

Fiecare sala este numerotata, iar usa are un tabel cu numele elevilor care vor sustine examenul in sala respectiva, precum si ordinea asezarii loc in banca (va fi cate un elev in banca).

Elevii vor fi instruititi cu privire la modalitatea de desfasurare a examenului de Evaluare Nationala 2018 Limba romana, precum si cu privire la cum vor completa datele personale in coltul din dreapta sus al foii de examen.

Elevilor nu le este permis accesul in sala cu:

  1. Manuale
  2. Notite
  3. Rezolvari de subiecte
  4. Calculatoare
  5. Telefoane
  6. Alte mijloace electronice care ii pot ajuta la rezolvarea subiectelor sau la comunicare

 

Daca nu vor respecta aceste reguli, elevii vor fi exclusi din examen, iar foaia de examinare se anuleaza.

 

Dupa ce isi incheie lucrarile, elevii isi numeroteaza paginile sub indrumarea asistentilor prezenti in sala, cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta. Se vor numerota toate paginile pe care a scris elevul, iar partea nescrisa va fi barata de catre asistenti.

La expirarea celor 120 de minute, toti elevii predau lucrarile. Este interzisa depasirea acestui timp acordat! Ultimii 3 elevi raman in sala pana la predarea ultimei lucrari.

 

Gasesti aici modele de subiecte din anii trecuti pentru Evaluare Nationala Limba romana.

 

 

 

EVALUARE NATIONALA 2018 Limba romana. Sfaturi importante pentru elevi

Maria Toderiuc, inspector scolar general adjunct, presedinta comisiei municipale de admitere in liceu si implicit al  comisiei de Evaluare Nationala a transmis, la Interviurile Libertatea Live, cateva sfaturi absolventilor claselor a VIII-a, care de luni vor intra in febra examenului, primul de o mare importanta pentru viitorul lor.

 

Gestionarea emotiilor

”La acest examen, este foarte important pentru un elev sa-si gestioneze foarte bine emotiile, pentru ca pregatirea este deja finalizata,  astfel incat acestea sa nu influenteze rezultatul. As atentiona ca, pe langa continuturi, foarte important este aspectul legat de gestionarea timpului si de organizarea redactarii acestor continuturi”, a spus presedintele comisiei municipale de admitere si de evaluare nationala.

Citirea cu atentie a subiectelor

Inspectorul scolar general Liliana Maria Toderiuc i-a sfatuit pe candidati sa citeasca foarte atent subiectele, pentru ca, de multe ori, chiar si cei mai bine pregatiti elevi gresesc din cauza emotiilor. ”Sa nu ne grabim atunci cand primim foaia cu subiecte si sa redactam cu prioritate subiectele pe care suntem foarte siguri si le lasam pe cele care  necesita ceva timp de gandire. Astfel incat sa eliminam stresul timpului. Este foarte important pentru ca sunt multi copii care pierd puncte pentru ca nu stiu sa gestioneze timpul”, a continuat inspectorul general scolar adjunct.

Din punct de vedere psihologic, este foarte important ca absolventii sa scaneze subiectele, sa treaca odata prin ele, pentru ca numai asa se linistesc vazand subiectul in intregime si, apoi, citesc din nou pe rand cerintele. ”Subiectul trebuie citit de doua-trei ori astfel incat sa nu ne inselam asupra cerintei. Am avut un elev foarte bun care in loc sa ia 10 a luat 9,50, pentru ca a citit in cerinta ca i se cere perimetrul, cand acolo scria foarte clar sa calculeze aria. Asadar, sa citim cu mare atentie cerinta, de doua-trei ori fara emotii si apoi, foarte important, la sfarsit, sa verificam ca am raspuns cerintei. Pentru ca sunt cazuri cand lor li se pare ca ar trebui sa li  se ceara ceva anume si raspund gresit”, a mai spus, prof Liliana Maria Toderiuc.

Telefonul mobil, INTERZIS

Presedinta Comisiei Municipale de Admitere a atras atentia candidatilor sa nu intre cu  telefonul mobil in sala,  pentru ca vor fi eliminati din examen, chiar daca acesta era inchis. ”As vrea sa le atrag atentia ca intrarea in sala se face, pentru fiecare proba, intre 8.00 si 8.30. In sala, nu au voie cu telefon, calculator, foi,  fituici, carti. Doar cu pix, penar si buletin, iar la Matematica cu rigla si creionul. Telefonul in buzunar se cheama tentativa de frauda indiferent ca este deschis sau inchis.

Deci, pierd exemenul, chiar daca l-au uitat in buzunar din greseala. Este bine sa fie foarte atenti si la instructiunile pe care le primesc atunci, inainte de inceperea probei. Sa elimine orice sursa de stres, sa vina pregatiti cu tot ceea ce au nevoie si sa se concentreze pe examen ca sa dea ce este mai bun in ei in ziua examenului”, a mai spus prof. Toderiuc.

 

Urmareste materialul video de mai jos pentru mai multe sfaturi legate de Evaluare Nationala 2018.

 

 

 

Afla aici cum se calculeaza media de adminitere la liceu.

Data articol: 07/06/2018