Duminica Mare. Pogorarea Sfantului Duh. Traditii si obiceiuri de Rusalii. Rugaciuni puternice de Rusalii
Duminica Mare, cunoscuta si sub numele de Pogorarea Sfantului Duh, este sarbatoarea crestina care incheie Ciclul Pascal. Ea se suprapune cu sarbatoarea populara a Rusaliilor si este, astfel, foarte greu sa diferentiezi obiceiurile si practicile crestine de cele precrestine.
Afla aici ce sarbatori sunt cu cruce rosie in Calendar Ortodox.
Duminica Mare a asimilat si elemente specifice renovarii timpului. Acum se deschidea sezonul culegerii plantelor de leac ce se considerau a fi contaminate, pana la aceasta data, de catre Rusalii.
Potrivit credintelor populare, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh incepand cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi dupa Pasti) si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare.
Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei. De asemenea, pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, iar daca le intalnesc, sa nu le vorbeasca. Fiind zane ale apelor, de ziua lor e bine sa nu te scalzi, caci te paste inecul.
In sambata Rusaliilor, se pomenesc Mosii de Vara, unul dintre cele mai importante momente dedicate cultului mortilor. In credinta populara se zice ca sufletele mortilor parasesc mormintele in Joia Mare si zboara slobode timp de 50 de zile, apoi se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor.
Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase.
De Duminica Mare (Rusalii) se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. Aceste obiceiuri se mai pastreaza inca in sate din Bucovina.
Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii. Alta data, preotul si satenii ieseau in camp, in ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va bate grindina.
Duminica Mare. Calusul
Legat de Rusalii este si faimosul joc al calusarilor (executat de cete de flacai), dans ritual de origine straveche si neclara, cu functie magica, pe de o parte patronat de iele, pe de alta capabil sa vindece relele acestora. In Descrierea Moldovei, Dimitrie Cantemir nota: „Multimea superstitioasa crede ca ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: dupa ce bolnavul s-a asternut la pamant, aceia incep sariturile lor si, la un anumit loc al cantecului, calca, unul dupa altul, de la cap pana la picioare, pe cel culcat; in sfarsit, ii sufla la ureche cateva cuvinte anume ticluite si poruncesc bolii sa iasa. Daca bolnavul nu se lecuieste nici dupa aceasta, se zice ca el nu mai are scapare”.
In a doua zi de Rusalii, in Oltenia, cete de feciori danseaza din casa în casa, pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întampina cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apa, sare sau bani.
În Ardeal, se regaseste “Împanatul boului”. Pe ulitele satului, se desfasoara o procesiune în care personajul principal, boul împodobit cu flori, este dus la biserica, unde este sfintit de preot. Animalul este la un moment dat eliberat si o fata tanara va trebui sa-l stapaneasca si sa ocoleasca o masa de trei ori. Traditia spune ca tanara se va casatori în anul ce urmeaza.
De Rusalii, se tine “Udatul nevestelor”. Potrivit traditiei, femeile trebuie stropite cu apa, sa ramana sanatoase si frumoase tot anul.
Duminica Mare. Rugaciuni puternice
Credinciosii care participa in Duminica Rusaliilor la Sfanta Liturghie primesc ramuri binecuvantate de nuc sau tei, ramuri care simbolizeaza limbile ca de foc prin care s-a aratat harul Duhului Sfant lucrator in ucenicii lui Hristos, trimisi de El sa binevesteasca Evanghelia Sa in limbi diferite, la toate neamurile.
In Duminica Mare, imediat dupa Sfanta Liturghie, se oficiaza si Vecernia Rusaliilor, in cadrul careia se rostesc sapte rugaciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfant.
Incepand cu aceasta zi, se rosteste rugaciunea „Imparate Ceresc”, rugaciune care nu se spune in perioada de la Pasti pana la Rusalii.
In prima saptamana dupa Rusalii, miercuri si vineri este harti, urmandu-se aceeasi randuiala ca in Saptamana Luminata sau in prima saptamana dupa Nasterea Domnului.
Duminica mare. Rugaciune catre Dumnezeu-Duhul Sfant (Imparate ceresc)
Imparate Ceresc, Preabunule Mangaietorule, Duhule al adevarului, Cel ce din Tatal mai inainte de veci purcezi si intru Fiul pururea Te odihnesti; nepartinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeiesti, pe care le imparti precum voiesti; prin care si noi nemernicii ne-am sfintit si ne-am uns in ziua botezului nostru. Cauta spre rugaciunea robilor Tai, vino la noi si Te salasluieste intru noi si curateste sufletele noastre, ca sa putem a ne face locas Preasfintei Treimi.
Asa, o Preabunule, nu Te scarbi de necuratia noastra, nici de ranile pacatelor; ci le tamaduieste pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecatoare. Lumineaza mintea noastra, ca sa cunoastem desertaciunea lumii si a celor ce sunt in lume; inviaza stiinta noastra, ca neincetat sa vesteasca noua ceea ce se cuvine, a face si ce se cuvine a lepada; indeparteaza si innoieste inima noastra, ca sa nu izvorasca mai mult ziua si noaptea ganduri rele si pofte necuvioase. Imblanzeste trupul si stinge cu insuflarea Ta cea datatoare de roua vapaia patimilor, prin care se intuneca in noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.
Iar duhul lenevirii, al mahnirii, al iubirii de stapanire si al grairii in desert goneste-l de la noi. Si ne da noua duhul dragostei si al rabdarii, duhul blandetii si al dreptatii, ca indreptand inimile cele slabite si genunchii, fara de lenevire sa calatorim pe calea sfintelor porunci. Si asa, ferindu-ne de tot pacatul si implinind toata dreptatea, sa ne invrednicim a primi sfarsit crestinesc si nerusinat si a intra in Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne inchina Tie, impreuna cu Tatal si cu Fiul, cantand in vecii vecilor: Treime Sfanta, slava Tie!
Duminica mare. Rugaciune de Rusalii
Preacurate, neintinate, Cel ce esti fara de inceput, nevazut, necuprins, de nepatruns cu mintea, neschimbat, neintrecut, nemasurat si fara de rautate, Doamne; Care singur ai nemurire, Cel ce locuiesti intru lumina cea neapropiata, Cel ce ai facut cerul si pamantul, marea si toate cele zidite intr-insele; Care mai inainte de cerere plinesti tuturor cererile;
Tie ne rugam si pe Tine Te chemam, Stapane, Iubitorule de oameni, Tatal Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Isus Cristos, Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire s-a coborat din ceruri, si s-a intrupat din Spiritul Sfant si din Maria cea pururea Fecioara si marita Maica lui Dumnezeu;
Care, mai intai in cuvinte invatand, iar mai pe urma si cu fapte aratand, cand a rabdat patima Sa cea mantuitoare, ne-a invatat pe noi, umilitii si pacatosii si nevrednicii robii Tai, sa aducem Tie rugaciuni, cu capetele si cu genunchii plecati, pentru pacatele noastre si pentru nestiintele poporului.
Insuti, mult Indurate si Iubitorule de oameni, auzi-ne pe noi in orice zi Te vom chema, dar mai ales in ziua aceasta a Cincizecimii, in care, dupa ce s-a inaltat Domnul nostru Isus Cristos la ceruri si a sezut de-a dreapta Ta, a lui Dumnezeu si Tatal, a trimis pe Sfantul Spirit peste sfintii Sai Invatacei si Apostoli, Care s-a si asezat peste fiecare dintr-insii, si s-au umplut toti de darul Lui cel neimputinat, si au grait in alte limbi maretiile Tale si au proorocit. Deci, auzi-ne pe noi, care acum ne rugam Tie, si adu-Ti aminte de noi, umilitii si osanditii, si alunga robia sufletelor noastre, Cel ce cu milostivirea Ta mijlocesti pentru noi. Primeste-ne pe noi, cei ce cadem inaintea Ta si strigam: Gresit-am!
Inaintea Ta suntem pusi din pantecele maicii noastre; Dumnezeul nostru Tu esti. Dar.
Pentru ca s-au imputinat intru desertaciune zilele noastre, am pierdut ajutorul Tau, si suntem lipsiti de toata apararea. Insa nadajduind spre indurarile Tale, strigam Tie: pacatele tineretelor noastre si ale nestiintei nu le pomeni, si de cele ascunse ale noastre ne curateste. Nu ne lepada in vremea batranetilor; cand scade taria noastra nu ne parasi. Mai inainte de a ne intoarce in pamant, invredniceste-ne sa ne intoarcem la Tine si cauta spre noi cu blandete si cu har. Cumpaneste faradelegile noastre cu indurarile Tale; pune adancul indurarilor Tale impotriva multimii pacatelor noastre.
Cauta din inaltimea Ta cea sfanta, Doamne, spre poporul care sta inainte si asteapta de la Tine multa indurare. Cerceteaza-ne cu bunatatea Ta; mantuieste-ne de tirania diavolului; intareste viata noastra cu legile Tale cele sfinte si sfintite. Inger pazitor credincios pune poporului Tau; pe noi, pe toti, ne aduna intru imparatia Ta. Da iertare celor ce nadajduiesc in Tine; iarta-le lor si noua pacatele; curateste-ne cu lucrarea Sfantului Tau Spirit; nimiceste uneltirile vrajmasului cele ce sunt asupra noastra.
Amin!
Duminica mare. Rugaciune de Rusalii catre Iisus Hristos
Doamne Isuse Cristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai dat pacea Ta oamenilor, si darul Preasfantului Spirit, inca fiind cu noi intru viata aceasta, L-ai dat pururea celor credinciosi spre mostenire neinstrainata, iar astazi, mai aratat, ai trimis acest dar Invataceilor si Apostolilor Tai, si buzele lor cu limbi de foc le-ai intarit, prin care tot neamul omenesc intru a sa limba si intru auzul urechii luand cunostinta de Dumnezeu, cu lumina Spiritului ne-am luminat, si dintru inselaciune ca dintru intuneric ne-am mutat, si cu impartirea limbilor celor de foc intelegatoare si cu lucrare mai presus de fire ne-am invatat a crede in Tine, si pe Tine Dumnezeu, impreuna cu Tatal si cu Sfantul Spirit, intru o Dumnezeire si o Putere si o Tarie a Te cuvanta ne-am luminat.
Tu, dar, Cel ce esti stralucirea Tatalui, chipul fiintei si al firii Lui, Cel neschimbat si nemutat, Izvorule al intelepciunii si al darului, deschide-mi si mie pacatosului buzele si ma invata cum se cuvine si pentru ce trebuie sa ma rog.
Ca Tu esti Cel ce stii multimea cea multa a pacatelor mele, dar milostivirea Ta va invinge multimea acestora.
Ca, iata, cu frica stam inaintea Ta, punand deznadajduirea sufletului meu intru adancul milei Tale. Indrepteaza viata mea, Cel ce indreptezi toata faptura cu cuvantul si cu puterea cea negraita a intelepciunii. Cel ce esti liman lin celor inviforati, si-mi arata calea pe care voi merge. Da gandurilor mele Spiritul intelepciunii Tale; Spiritul intelegerii darueste-L nepriceperii mele; cu Spiritul temerii de Tine adumbreste faptele mele, si Spirit drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele si cu Spiritul Cel stapanitor intareste alunecarea cugetului meu.
Ca in toate zilele, fiind indreptat, spre cele de folos, cu Spiritul Tau Cel bun, sa ma invrednicesc a implini poruncile Tale, si pururea sa-mi aduc aminte de preamarita venirea Ta, care va cerceta faptele noastre; si sa nu ma treci cu vederea, ca sa ma insel cu placerile cele stricacioase ale lumii acesteia, ci ma intareste, sa doresc indulcirea din visteriile Tale, ce vor sa fie, ca Tu ai zis, Stapane, ca oricate ar cere cineva intru numele Tau, negresit va lua, de la Dumnezeu, Parintele Tau, Cel impreuna vesnic cu Tine.
Pentru aceasta, si eu, pacatosul, intru venirea Sfantului Tau Spirit, ma rog bunatatii Tale:
Cate am cerut sa mi le dai spre mantuire. Asa, Doamne, Cel ce esti bogat datator de toata facerea de bine si bun daruitor, Tu, Cel ce dai din belsug cele ce cerem, ca Tu esti indurator, milostiv, Care Te-ai facut partas fara de pacat trupului nostru, si catre cei ce-si pleaca genunchii inaintea Ta, te pleci cu iubire si milostivire, curatind pacatelor noastre. Da, dar, Doamne, poporului Tau indurarile Tale; auzi-ne pe noi din cerul cel sfant al Tau; sfinteste-ne cu puterea dreptei Tale celei mantuitoare; acopera-ne cu acoperamantul aripilor Tale; nu trece cu vederea faptura mainilor Tale. Tie Unuia am pacatuit, dar Tie Unuia si slujim.
Nu stim sa ne inchinam la vreun dumnezeu strain, nici sa tindem mainile noastre, Stapane, la alt dumnezeu. Iarta-ne noua greselile, si primind rugaciunile noastre cele cu plecare de genunchi, tinde-ne noua tuturor mana de ajutor. Primeste rugaciunea tuturor, ca o tamaie bineprimita, ce se inalta inaintea imparatiei Tale celei preabune.
Amin!
Urmareste si documentarul video de aici!
Credit foto: doxologia.ro, solodchimihail.blogspot.ro, crestinordotox.ro
foto: Depositphotos.com
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025