Recunoasterea si tratarea dermatitei de scutec (iritatiei de scutec) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Recunoasterea si tratarea dermatitei de scutec (iritatiei de scutec)

Sfatulparintilor » Blogul tău » Recunoasterea si tratarea dermatitei de scutec (iritatiei de scutec)

 

Dermatita de scutec este frecventa, afectand intre 7 si 35% dintre copiii cu varsta sub 2 ani, numarul cel mai mare de cazuri inregistrandu-se la varste cuprinse intre 9-12 luni.

 

Este o iritatie de tip inflamator si poate afecta orice zona a pielii bebelusului ce intra in contact cu scutecul: organe genitale, fese, partea inferioara a abdomenului, coapsele.

 

Cea mai comuna forma a dermatitei de scutec arata ca o roseata si/sau bubite mici, dar exista si o forma severa ce prezinta zone de ulceratie.

 

Dermatita de scutec apare de obicei daca bebelusul sta perioade lungi de timp in scutece ude sau daca bebelusul are tendinta de a dezvolta alergii (de obicei atunci cand unul dintre parinti este alergic).

 

Cel mai bun tratament al dermatitei de scutec consta in prevenirea acesteia.

 

Urmeaza acesti pasi simpli de preventie si tratament al dermatitei de scutec:

 

1. Inlocuieste scutecele ude cat de des poti, in special in timpul orelor de veghe si imediat dupa eliminarea scaunului.

 

2. Spala zona scutecului cu apa sau sterge cu servetele umede inmuiate in putin ulei de bebelusi (servetelele umede NIVEA Baby sunt o alegere buna si de asemenea uleiul de corp pentru bebelusi de la NIVEA).

 

3. Foloseste miscari usoare pentru a curata zona, o frecare excesiva poate agrava eruptia.

 

4. Lasa pielea din zona scutecului sa se usuce la aer sau foloseste un uscator de par pentru a grabi procedura.

 

5. Diminueaza contactul dintre pielea bebelusului si materiile eliminate, folosind o crema de fundulet pe baza de oxid de zinc si pantenol (poti folosi crema pentru fundulet de la NIVEA Baby) sau o crema pentru iritatii ale zonei scutecului (Crema reparatoare pentru iritatii NIVEA Baby).

 

6. Daca este tratata respectandu-se pasii mentionati anterior, eruptia ar trebui sa dispara in trei pana la cinci zile.

 

7. Daca zona scutecului prezinta pustule (cosuri), este posibil sa apara o infectie bacteriana, iar daca apar zone de puncte rosii sau placarde rosii, infectia este de tip micotic (ciuperca), ambele situatii necesitand o vizita la medicul curant care va poate sfatui cum sa procedati.

 

 

Multe scutece de unica folosinta sunt foarte absorbante, astfel incat este dificil sa iti dai seama daca sunt ude. Presarea unei benzi mici din bumbac subtire pe suprafata interioara a scutecului te poate ajuta sa iti dai seama daca scutecul este ud.

Data articol: 25/05/2011