Shop

INTELIGENTA EMOTIONALA

22 octombrie 2011, , Vizualizări: ...

Inteligenta emotionala este capacitatea de a ne recunoaste propriile sentimente si de a le identifica pe ale celorlalti, pentru a ne automotiva si pentru a folosi puterea emotiilor, atat in raport cu noi insine cat si in raport cu ceilalti.” (Daniel Goleman, „Inteligenta emotionala”)
Detasarea, calea catre adevaratele emotii
Inteligenta masurata prin coeficientul intelectual este mai aproape de mental si este valorificata mai ales in scoala si la universitate. Inteligenta emotionala este mai aproape de sentimente, de spontaneitate, de creativitate si de relatiile interpersonale. Pentru a putea dezvolta aceasta inteligenta, sunt importante douta etape: simpatia si empatia. Prima etapta, simpatia, este capacitatea de a ne identifica atat cu experienta, cat si cu emotia pe care le traieste persoana din fata noastra, ca si cum am fi acea persoana: a plange, a rade, a-i simti frica. Dar niciodata nu trebuie sa uitam acest „ca si cum“. A doua etapa este empatia propriu-zisa, care este capacitatea de a te detasa de celalalt, de a nu ne identifica pentru a evita amestecul emotiei noastre cu a celuilalt sau a problemei noastre cu a celuilalt si pentru a fi astfel si mai capabili de a-l ghici, a-l intelege si de a-l ajuta pe celalalt.
„Cei care au constiinta de sine dau dovada de o anumita subtilitate in viata afectiva… Sunt oameni independenti, cu o minte santatoasa, care au simtul masurii si o conceptie pozitiva despre viata. Atunci cand sunt intr-o dispozitie proasta, ei nu se framaanta prea mult si sunt capabili sa scape repede de ea. Cunoasterea emotiilor inseamna sa poti sa le identifici. Stapanirea lor este capacitatea de a le adapta in functie de fiecare situatie, de a putea amana satisfacerea dorintelor, de a reprima impulsurile. Ei au capacitatea de a organiza grupuri de a negocia solutii si a percepe sentimentele, motivatiile si preocuparile celorlalti. Aceasta intelegere permite o mai mare intimitate si aparitia unui sentiment de simpatie. Aceasta aptitudine o intalnim la consilierii buni sau la psihoterapeuti, la marii romancieri, la liderii inntascuti, la actorii buni si la vanzatorii eficienti“, spunea Daniel Goleman, in cartea sa „Inteligenta emotionala“.

Inteligenta emotionala este capacitatea de a simti sentimente (frica, bucurie, furie, tristete) si senzatii corporale (tensiune, destindere, prospetime, caldurta, culoare, zgomote, contactul pielii etc.). Inteligenta emotionala mai inseamna faptul de a fi constient de toate aceste senzatii si sentimente, de a le exprima, de a le identifica, de a le comunica, de a controla si de a amana impulsurile pentru un beneficiu, de a recunoaste ce depinde de sine si ce apartine celuilalt, de a integra nevoile sale in comportamente coerente, adaptandu-le realitatii exterioare,si, in sfarsit, de a observa si a ghici sentimentele si nevoile celorlalti (intuitie) pentru a dezvolta relatii mai armonioase in recunoasterea reciprocta.
In toate aceste trairi ale noastre este important sa fim in contact cu lumea exterioara si cu ceea ce se petrece in interiorul nostru, observand in paralel procesul intern care se dezvolta. Este important sa privilegiem contactul „aici si acum” cu celtalalt, astfel incat sa fim cu totul prezenti in raport cu noi insine si cu ceilalti pentru a putea raspunde nevoilor noastre si pentru a crea astfel o relatie. Calitatea relatiilor noastre este un indicator important al calitatii vietii noastre.
Este important sa constientizam importanta pe care o alocam inteligentei emotionale si modul prin care ne putem antrena pentru a o dezvolta cat mai repede si eficient. Investind in inteligenta emotionala, putem creste calitatea vietii la cote pe care nici macar nu am indraznit sa le imagintam. Merita sa reflectam la aceste perspective.
Cateva tehnici pentru dezvoltare personala
1. Faceti efortul de a va cunoaste mai bine, urmariti sa aflati ce fel de personalitate sunteti, obisnuiti sa practicati introspectia si autoobservarea. Identificati-va fricile si dorintele profunde. Autocunoasterea este piatra de temelie daca dorim sa ne imbunatatim inteligenta emotionala.

2. Reflectati la sentimentele voastre. Constientizati-va emotiile cu care va confruntati si gasiti cele mai fine nuante ale acestora. Invatati sa le denumiti. Spuneti de exemplu „ma simt confuz”, „neimplinit”, „neinteles”, „respins”, „rusinat” si nu simplu „ma simt nasol”
3. Faceti distinctie intre gandurile si sentimentele dumneavoastra. Spuneti „Ma simt neglijat” nu „Simt ca ceilalti au treburi mai importante”.
4. Asumati-va sentimentele pe care le aveti. Recunoasteti ca „Sunt gelos” nu „Tu ma faci gelos”. Analizati-va mai bine propriile sentimente si nu actiunile sau motivele celorlati. Cautati sa va identificati nevoile emotionale neimplinite.
5. Folositi-va de sentimentele pe care le aveti pentru a lua decizii. Intrebati-va: Cum m-as simti daca as face asta? Cum m-as simti daca nu as face? Cum ma simt? Ce m-ar ajuta sa ma simt mai bine?
6. Folositi-va de sentimente pentru a va fixa obiectivele. Ganditi-va cum ati vrea sa va simtiti sau cum ati vrea sa se simta cei din jur, clientii, partenerul, copiii vostri.
7. Validati sentimentele celorlati. Aratati empatie, intelegere si acceptare pentru ceea ce simt cei din jur. Nu-i criticati, judecati, controlati sau etichetati.
8. Invatati sa faceti fata sentimentelor negative. Folositi de exemplu ceea ce de obicei denumim ca fiind minie, enervare, ca sa va simtiti mai dinamizati si energizati.
9. Fiti sinceri si exprimati intr-un mod cat mai obiectiv ceea ce simtiti. Nu afirmati „Urasc ciorapii astia” sau „Ador cafeaua cu frisca”. Sunt exprimari care sigur nu reflecta ceea ce simtiti cu adevarat.
10. Invatati sa va identificati emotiile mai degraba decat sa etichetati oamenii si situatiile. Pentru aceasta enuntati propozitii alcatuite din trei cuvinte, care incep cu „Ma simt…” sau „Sunt…”. „Sunt nerabdator”, nu „Este ingrozitor ce se petrece” sau „Ma simt jignit” si nu „Esti un nenorocit”.
11. Evitati oamenii care va fac sa va simtiti inconfortabil. Deoarece emotiile sunt contagioase, pana veti reusi sa mai cresteti interior si sa puteti face fata emotiilor negative care vi le provoaca, este o atitudine inteleapta sa evitati anturajul care va genereaza stari proaste.

Exercitii pentru cresterea EQ-ului
1 Fa o lista cu primele trei lucruri care sunt cele mai importante in viata ta. Poti sa ai acolo: familia, cariera, sanatatea, prietenii – tu stii cel mai bine.
2 Pentru fiecare dintre cele trei puncte, scrie in cat mai multe cuvinte care e scopul tau. „Sa castig foarte multi bani”, „Sa fiu foarte iubita si respectata” etc.
3 Pe o scara de la unu la cinci, cat de tare ti le indeplinesti? Da-ti note!
4 Identifica motivele pentru care nu ai punctajul maxim, cele care tin de tine. In felul acesta, vei sti ce emotii trebuie sa-ti controlezi si vei fi din ce in ce mai atenta. Succesul se obtine cu efort!

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (1)

  1. […] conflictelor: inteligenta emotionala este un instrument perfect pentru a evita situatiile conflictuale, a fi asertiv fara sa fii agresiv, a (te) comunica […]

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu