Alaptarea este un proces natural. Multe mame cred ca e simplu, ca mersul pe bicicleta. Medicul specialist Jane Morton ofera solutii la cele mai comune probleme aparute in timpul alaptarii.
Durerile de sani din timpul alaptarii
Este normal ca sfarcurile sa te doara daca alaptezi pentru prima oara, dar daca senzatia dureaza mai mult de un minut dupa ce bebelusul s-a „prins” de sanul tau, ajusteaza-ti pozitia.
Solutia: Incearca sa-ti pozitionezi astfel bebelusul incat sa prinda cu buzele partea de jos a areolei, nu doar sfarcul. Intai, introdu degetul aratator in gura bebelusului, ca sa-i dea drumul sfarcului. Gadila-i barbia sau asteapta pana casca. Cand deschide larg gurita, foloseste-te de aceasta ocazie ca sa-l pozitionezi. Barbia si nasucul trebuie sa-ti atinga sanul, iar gura trebuie sa-i fie astfel „lipita” incat sa nu se vada nici sfarcul, nici partea de jos a areolei.
Daca l-ai pozitionat corect si totusi ai dureri, s-ar putea sa ai sfarcurile uscate. Poarta haine largi si nu te spala cu sapun. In schimb, aplica o crema speciala pe sfarcurile sensibile, intre mese.
Sfarcuri crapate
Pot fi rezultatul mai multor probleme: candidoza, piele uscata, folosirea incorecta a pompei, sau, cel mai probabil, probleme asemanatoare celor descrise mai sus, adica dureri.
In timpul primei saptamani de alaptare, s-ar putea sa ai scurgeri sangeroase, cand bebelusul tau abia invata cum sa se „prinda” de sfarc sau cand incepi sa folosesti pompa. Desi nu e o priveliste placuta, putin sange nu va face niciun rau copilasului.
Solutia: Verifica pozitionarea copilului – partea de jos a areolei, cea de sub sfarc, ar trebui sa fie in gurita micutului. Incearca sa alaptezi mai des, la intervale mai scurte de timp. Daca bebelusul nu va fi atat de infometat, nu va fi atat de brutal. Desi vei fi tentata sa-ti tratezi durerile sau sfarcurile crapate cu orice solutie, crema, sapun, lotiuni sau alte substante pe care le gasesti prin dulapul din baie, stai departe de ele!
Nu trebuie sa te speli cu altceva decat cu apa curata. Incearca sa lasi putin lapte sa se usuce pe sfarc, dupa alaptare (laptele ajuta procesul de vindecare). Poti incerca sa iei un calmant slab, cum ar fi ibuprofenul, cu 30 de minute inainte de alaptare. Daca niciuna din aceste solutii nu te ajuta, incearca o crema cu lanolina, facuta special pentru mame care alapteaza.
Canale de lapte blocate sau infundate
Motivul pentru care canalele ti se infunda este simplu: laptele din sanul tau nu este complet „stors”. Aceasta problema se manifesta fie prin aparitia unei excrescente pe san, fie prin durere sau sensibilitate crescuta la atingere sau roseata.
Daca incepi sa ai febra si dureri, acestea ar putea fi primele semne ale unei infectii, ceea ce inseamna ca trebuie sa-i faci o vizita medicului. Cel mai important e sa nu faci pauze prea lungi intre alaptari, pentru ca laptele trebuie exprimat cat mai des. Daca sutienul pentru alaptat este prea stramt, s-ar putea sa-ti blocheze canalele. Si stresul poate avea consecinte negative asupra scurgerilor de lapte.
Solutia: Fa tot posibilul ca sa te odihnesti cat mai bine (pentru asta, ar fi ideal daca partenerul te-ar ajuta, atunci cand poate). Incearca sa aplici comprese caldute pe sani si sa le masezi cat mai des, ca sa stimulezi circulatia laptelui. Bebelusul tau nu va avea de suferit de pe urma acestei probleme, pentru ca laptele matern contine antibiotice naturale. Nu trebuie sa te fortezi sub nicio forma. Alaptatul trebuie sa fie o placere atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.
Mastita
Aceasta este o infectie bacteriana a sanilor, ale carei simptome se aseamana cu cele ale gripei. Concret, se manifesta prin febra si dureri de san. Cel mai adesea, apare in primele saptamani dupa nastere, dar se poate intampla si in timpul intarcarii copilului. Mastita este cauzata de pielea crapata, canale de lapte infundate sau angorjarea sanilor (umplerea excesiva cu lapte).
Solutia: Singurul mod eficient de a trata aceasta infectie este cu ajutorul antibioticelor, a unor comprese calde si, cel mai important, experimari cat mai dese (cu mana). Zonele ferme si rosii ale sanilor trebuie sa ramana moi dupa fiecare exprimare. E chiar recomandat sa continui sa alaptezi, atunci cand ai mastita.
Candidoza bucala
Aceasta este o infectie in cavitatea bucala a copilului tau, care se poate raspandi si pe sani. Candidoza provoaca mancarimi continue, dureri si, uneori, iritatii.
Solutia: Medicul iti va prescrie medicamente antifungice sau solutii pe care trebuie sa le aplici pe sfarcuri, ca sa ajunga si in gura bebelusului tau. Daca nu va tratati simultan, va vei contamina unul pe celalalt cu aceasta ciuperca si va veti vindeca mai greu.
Laptele mamar este prea putin
Procesul de alaptare este unul care functioneaza dupa cerere si oferta: produci atata lapte cat bebelusul tau bea. Daca medicul tau este ingrijorat in privinta ritmului in care se dezvolta copilul tau, atunci s-ar putea sa existe o problema.
Solutia: Alaptarile dese si exprimarea manuala pot ajuta la cresterea „rezervelor” de lapte matern. In mod surprinzator, cercetarile arata ca un consum ridicat de lichide si diverse mancaruri bogate in calorii nu creste neaparat productia de lapte.
Copilul adoarme doar la san
Bebelusul va fi foarte somnoros in primele cateva luni de la nastere, asa ca nu fi surprinsa daca vei observa ca adoarme lipit de sanul tau, cand vrei sa-l alaptezi. Adevarul e ca apropierea de mama si iubirea pe care o simte cand e alaturi de tine il face sa fie relaxat.
Solutia: Incepe prin a-l pune la sanul care are mai mult lapte, dar nu astepta foarte mult pana il muti la celalat san. Cand observi ca suge mai incet si incep sa i se inchida ochii, indeparteaza-l de la san si incearca sa-l stimulezi: tine-l vertical si ajuta-l sa eructeze, gadila-i piciorusele, vorbeste cu el si mangaie-l pe spate, apoi schimba sanul. Pe masura ce inainteaza in varsta, copilul va fi capabil sa ramana treaz mai multa vreme, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji.
Sfarcuri plate sau ombilicate
Poti sa-ti dai seama daca ai sfarcuri plate sau ombilicate printr-un test simplu: prinde areola cu degetul mare si cu cel aratator si strange incet. Daca sfarcul se retrage, in loc sa iasa in afara, iti va fi mai greu sa alaptezi.
Solutia: Foloseste pompa, pentru a pune laptele in miscare, inainte de-a pune copilul la san. E bine sa folosesti si scoici protectoare pentru san.
Alaptarea este un proces important in hranirea copilului. Pentru a beneficia de toate proprietatile laptelui mamar si tu ca mamica trebuie sa te simti confortabil pe intreg parcusul hranirii copilului.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?