Acorda corect primul ajutor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Acorda corect primul ajutor

Sfatulparintilor » Blogul tău » Acorda corect primul ajutor

 

Metodele de prim ajutor in cazul bebelusilor sunt vitale pentru orice parinte responsabil, deoarece copiii sunt predispusi la tot felul de accidente, de la inec prin inghitirea de obiecte straine, la arsuri sau intoxicatii.

O buna cunoastere a metodelor de prim ajutor poate salva viata bebelusului, cand acesta e in pericol.

Nu exagera cu grija fata de cel mic, dar insuseste-ti cateva metode de prim ajutor, ca sa poti in orice moment sa-l ajuti pe bebe.

Respiratia gura la gura e folosita pentru bebelusii aflati in stare de inconstienta.Trebuie sa incepi cu doua respiratii artificiale, urmate de compresia pieptului.

  1. Asaza bebelusul pe o suprafata tare (podea, masa etc.). Caile respiratorii nu trebuie sa fie obstructionate. Ridica-i barbia. Nu apasa pe portiunea moale de sub barbie – ii poti bloca respiratia.
     
  2. Inspira si pune-ti buzele in jurul gurii si nasului bebelusului. Sufla usor pana cand pieptul micutului se ridica. Indeparteaza-ti gura si observa cum pieptul se lasa.
     
  3. Repeta actiunea. Daca nu reusesti sa-i mai faci si a doua respiratie, verifica daca nu cumva caile respiratorii sunt obstructionate de ceva si asigura-te ca ii acoperi destul de etans gura si nasul cu gura ta.
     
  4. Verifica semnele vitale.

Daca bebe nu raspunde dupa cele doua respiratii, incepe masajul cardiac:

  • asaza bebelusul pe o suprafata tare (podea, masa etc.);
  • plaseaza-ti doua degete pe sternul copilului, la aproximativ o latime de deget inferior de linia imaginara ce uneste mameloanele. Se comprima sternul aproximativ o treime pana la o jumatate din diametrul toracelui copilului.Se efectueaza 30 de compresii;
  • continua cu inca doua respiratii artificiale. Acest ciclu se repeta pana cand vine ambulanta sau pana cand copilul respira normal.

Ce fac cand are febra? 
Primele masuri pe care trebuie sa le lei atunci cand copilul tau face febra sunt: administrarea de antitermice si baia hipotermizanta, care se face la o temperatura a apei cu doua grade Celsius mai putin decat are copilul in momentul respectiv (la o febra de 39, temperatura apei trebuie sa fie de circa 37 grade Celsius).

Nu ai nevoie de un termometru de baie pentru a testa temperatura apei; foloseste cotul, ca atunci cand testezi apa pentru baia bebelusului.

Daca nu ai posibilitatea sa ii faci copilului o baie hipotermizanta, uda un cearceaf sau un prosop, stoarce-l si inveleste copilul in el. Tine cont de faptul ca se va incalzi repede si va trebui sa-l schimbi.

 

85% dintre parinti apeleaza un medic in caz de febra si 68,7% in caz de tuse. Pentru alte semne sau simptome de boala apelarea la medic este mult mai putin frecventa, arata un studiu realizat de UNICEF.

Cand ai un copil mic trebuie sa stii: 

  • care este metoda corecta de realizare a respiratiei gura la gura
  • cum trebuie sa faci resuscitare cardiorespiratorie in cazul in care copilul se afla in stare de inconstienta
  • care sunt primele masuri pe care le iei atunci cand micutul are febra
  • cum tratam arsurile, in functie de gravitatea acestora l cum reactionam cand copilul a facut o intoxicatie
  • care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand copilul a inghitit un obiect strain si se ineaca.

Daca se loveste la cap 
Loviturile in zona capului sunt foarte frecvente in randul copiilor mici, deoarece capul copilului, in primul an de viata, este mai mare in comparatie cu restul corpului.

In cazul in care cel mic se loveste la cap sau la ochi si prezinta rani la exteriorul pielii, vanatai in zona ochilor sau dupa urechi, pierde sange sau fluide din nas sau urechi, este letargic sau isi pierde cunostinta, cheama ambulanta.

Toate ranile din zona ochilor trebuie evaluate de un medic. In cazul in care o substanta iritanta a ajuns in zona ochilor micutului, spala zona cu apa din abundenta, apoi cere ajutorul medicului pediatru.

Cum il feresti de arsuri?
Daca micutul tau a suferit o arsura, iata ce trebuie sa faci:

  • indeparteaza copilul de aria periculoasa si racoreste zona arsa cu apa rece (daca nu e vorba despre o arsura electrica).
  • indeparteaza hainele bebelusului, daca arsura nu este atat de grava incat hainele sa se lipeasca de piele;
  • acopera usor zona afectata cu un pansament steril, pentru a reduce senzatia de durere si a preveni aparitia unei infectii.

In cazul unei arsuri grave, suna la ambulanta si, intre timp, stropeste zona arsa cu apa, inveleste copilul intr-un cearceaf curat si apoi acopera-l cu o patura.

Arsurile provocate ca urmare a contactului pielii cu produsele de curatat sau cu diluant pentru vopsea trebuie stropite cu apa rece, apoi asteapta sa vina un medic. Daca este vorba despre o arsura electrica, nu stropi cu apa! Acopera arsura cu un pansament uscat si steril.

Nu aplica niciodata gheata direct pe arsura si nici nu pune unguent pe o arsura grava. Nu folosi leacuri babesti (unt, grasime sau faina), deoarece acestea fac mai mult rau decat bine, putand genera infectii.

 

45% dintre decesele accidentale ale copiilor s-au petrecut in casa, potrivit statisticilor prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Principalele cauze sunt arsurile, sufocarea, inecul si intoxicarea.

Ranile de la nivelul pielii 
Majoritatea ranilor micute de la nivelul pielii pot fi tratate acasa, in timp ce ranile mai grave trebuie vazute de medic. In unele cazuri, in functie de gravitatea ranii, copilul poate avea nevoie de cusaturi sau de vaccin anti-tetanos.

In cazul in care pielea abia daca e atinsa, spala zona afectata cu apa si sapun, tamponeaza pana se usuca si apoi aplica un unguent cu antibiotic, precum bacitracina sau neosporina, apoi panseaza-i zona.

Mentine zona curata si schimba bandajul cel putin o data pe zi. Cheama medicul daca zona se inroseste si se umfla, atunci cand exista eliminare de puroi sau in cazul in care copilul face febra.

Atentie! Copiii mici se pot ineca adesea cu obiecte/alimente mici. Daca bebe tuseste in timp ce s-a inecat, inseamna ca plamanii lui primesc suficient aer pentru a forta indepartarea obstacolului. In caz contrar, suna la ambulanta, apoi pregateste-te sa ii acorzi primul ajutor.

Asaza bebelusul cu fata in jos, sprijinit pe bratul tau. Sustine-i barbia cu mana libera si asigura-te ca gatul si capul copilului sunt mai jos decat restul corpului. Foloseste "podul palmei" pentru a-i aplica cinci lovituri intre umeri.

Daca nu expectoreaza obiectul inghitit, intoarce-l cu fata in sus. Sustine-l pe antebratul tau. Asigura-te ca gatul si capul copilului sunt mai jos decat restul corpului. Aplica-i cu ajutorul palmelor cinci "comprese" la nivelul pieptului.
Alterneaza loviturile intre omoplati cu "comprese", pana ce copilul elimina obiectul inghitit.

In cazul in care un copil care se ineaca isi pierde cunostinta, fa-i respiratie gura la gura. Daca aerul nu patrunde pe caile respiratorii inseamna ca acestea sunt inca blocate.

In aceasta situatie, incearca sa misti capul copilului pe spate, ridica-i barbia si repeta manevra de respiratie gura la gura. Daca aerul inca nu intra pe caile respiratorii, alterneaza respiratia gura la gura cu cinci "comprese" la nivelul pieptului.

Se spune ca nu simti cu adevarat copilaria daca nu ai cateva semne "de buna purtare".
Vanataile apar atunci cand vasele de sange sunt afectate, cauzand sangerari subcutanate. Zona afectata are o culoare rosie sau purpurie, urmand ca apoi sa se transforme intr-un galben-verzui. 

Aplica o compresa rece pentru a reduce durerea, tumefierea si sangerarea subcutanata. Cheama medicul in cazul in care micutul are dureri sau vanatai mari pe corp.

Data articol: 12/04/2011