Reflexele innascute si miscarile coordonate la bebelusi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Reflexele innascute si miscarile coordonate la bebelusi

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Reflexele innascute si miscarile coordonate la bebelusi

Bebelusii se nasc cu anumite reflexe si reactioneaza natural la stimuli tactili, cum este atingerea ta. Daca iti pui degetul in palma micutului tau, il va strange automat in manuta, iar daca il atingi delicat pe gurita, va avea impulsul de a suge, asa cum face cand il alaptezi.

La nastere, puiul tau va incepe sa manifeste reflexe cum sunt cel de supt, de orientare, de apucare. Aceste miscari sunt reactii involuntare la stimulii din exterior, fie ca e vorba de atingere, de lumina, sunete sau mirosuri, si il ajuta sa se adapteze mai bine la noul mediu si la viata din afara cavitatii uterine. In primele saptamani de viata, medicul pediatru va testa constant toate aceste reflexe, iar faptul ca ele sunt prezente inseamna ca micutul e sanatos, nu are probleme neurologice si va putea creste fericit.

Reflexele bebelusului sunt temporare si vor disparea pe masura ce juniorul tau creste, undeva intre varsta de trei si sase luni. Ele au rolul de a-l proteja, de a-l ajuta sa faca fata universului nou in care tocmai a pasit si de a-ti arata tie cum anume sa il ingrinesti cat mai bine. Dupa aceasta perioada, reflexele vor fi inlocuite de miscarile voluntare, pe care le va invata impreuna cu tine.

 

Care sunt reflexele bebelusului

Reflexul de supt – Ajuta bebelusul sa se hraneasca si se manifesta in momentul in care ii atingi gurita. Micutul va incepe involuntar sa faca miscari de suctiune, care iti arata ca e gata sa fie hranit. El va intoarce automat capul catre sursa de hrana si va suge tot ce poate fi bagat in gurita: degetul, sanul, suzeta, biberonul, chiar si degetelele de la picioare. Reflexul de supt dureaza pana in jurul varstei de un anisor.
Reflexul de cautare (orientare) – Este vorba de cautarea sursei de hrana si este pronuntat mai ales atunci cand micutului ii e foame. Daca ii atingi usor obrazul, el va intoarce capul in directia stimulului, cautand sanul cu gurita deschisa. Vei putea observa acest reflex la puiul tau pana la varsta de 4-5 luni.

Reflexul Moro (de alarma) – Bebelusii se nasc cu aceasta reactie, numita si reflex de speriere, pe care o vei vedea de fiecare data cand il alarmeaza un zgomot puternic sau o miscare brusca. El isi va intinde si isi va indrepta tot corpul, departand mainile si picioarele, va strange pumnii si va incepe sa planga. Daca este intins pe spate, e posibil sa se sperie mai tare. Reflexul Moro dispare pe la varsta de 3-6 luni.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/11/2013