Cele mai bune pozitii pentru alaptarea bebelusului tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cele mai bune pozitii pentru alaptarea bebelusului tau

Sfatulparintilor » Cele mai bune pozitii pentru alaptarea bebelusului tau

Saptamana 1- 7 august este declarata la nivel mondial Saptamana Alaptarii.
Sfatulparintilor.ro si NUTRICIA, stiinta inspirata de laptele matern, sustin Saptamana Mondiala a Alaptarii printr-o serie de articole educative pentru a te sprijini sa ii oferi micutului tau cel mai de pret dar: laptele matern.

 

Laptele matern este perfect adaptat nevoilor bebelusului, continand toti nutrientii necesari unei dezvoltari sanatoase si armonioase a copilului. Datorita compozitiei sale unice, laptele de mama contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al micutului. Astfel, prin alaptare, iti protejezi copilul impotriva alergiilor si infectiilor.

Desi alaptarea este un proces natural, este foarte important sa constientizezi importanta cunoasterii pozitiilor corecte de alaptare. Pe parcurs, vei putea alege cea mai potrivita pozitie pentru voi, care te fereste pe tine de dureri de spate si asigura hrana suficienta pentru bebelusul tau.

Cu siguranta este o provocaresa alegi pozitia in care tu si micutul tau sa va simtiti bine, dar cu rabdare, putina practica si incercarea mai multor pozitii veti crea o legatura speciala indestructibila. Orice pozitie ai adopta, asigura-te ca pozitia capului bebelusului este putin in spate, fapt care ii permite sa se indeparteze de san atunci cand se hraneste.

Pentru proaspata mamica, prima alaptare este un moment emotionant. Poti incepe prin a te aseza intr-o pozitie confortabila, cu spatele drept. Ajuta-te de cateva perne pentru a-l aduce la nivelul sanului, cu fata in dreptul unui san si cu picioarele la celalalt san. Pe tot parcursul alaptarii trebuie sa ii sustii ceafa si spatele intr-o pozitie cat mai dreapta.

Buza de jos si barbia lui trebuie sa atinga sanul, iar nasul trebuie sa fie liber pentru a putea respira cat mai usor. La inceput, cel mai probabil bebelusul tau va suge mai repede, dar nu te speria, se va relaxa in scurt timp si iti vei putea da seama ca este hranit corespunzator in momentul in care il vei auzi ca inghite.

 

Pozitii corecte pentru alaptare:


1. Pozitia leaganului
pozitia 1

Alege un scaun confortabil, in care te asiguri ca ai spatele drept. Pe parcursul alaptarii nu trebuie sa te apleci asupra bebeluslui. Daca hranesti micutul la sanul drept, atunci pune mana dreapta sub el, tinandu-l in brate ca intr-un leagan. Ajuta-te de perne pentru a-i sustine corpul bebelusului. Cu mana ramasa libera, ajuta-l sa gaseasca sanul. Buzele micutului tau trebuie sa iti atinga sanul, iar tu il poti ajuta sa deschida gura si sa inceapa sa suga.

 

 

2. Pozitia leganului incrucisat

pozitia 2

Foarte asemantoare cu pozitia leaganului, te poti pregati pentru alaptare la fel: asaza-te pe un scaun confortabil, cu spatele drept si cu cateva perne pe picioarele tale. Diferenta este ca il vei sustine pe bebelus cu mana opusa sanului cu care alaptezi. Cealalta mana o poti folosi pentru a-ti sustine sanul. Aceasta pozitie este ideala pentru primele dati in care alaptezi, pentru o siguranta mai mare.

 

3. Pozitia culcat

pozitia 3

Aceasta pozitie de alaptare este ideala pe timp de noapte, cand mamica este foarte obosita. Asaza-te culcat pe o parte, cu capul pe o perna si cu cotul sub cap. Pune si cateva perne in spatele tau, pentru a te asigura ca nu vei avea dureri apoi. Micutul tau trebuie sa stea intins pe langa corpul tau, cu gura la nivelul sfarcului. Cu mana ramasa libera, poti sustine capul celui mic.

 

 

4. Pozitia sub brat

pozitia 4

In cazul acestei pozitii de alaptare poti detine controlul mult mai bine, vei vedea intreg procesul de alaptare. Asaza-te intr-un scaun confortabil si se asaza o perna sau doua sub mana ta. Fundul bebelusului trebuie asezat pe perna, iar cu cealalta mana vei sustine sanul. Aceasta pozitie asigura mai mult lapte bebelusului tau si este ideala pentru situatia cand ai sanii mari, ai facut cezariana sau ai gemeni.

 

Odata ce bebelusul tau mai creste sau la indicatiile medicului tau (daca ai facut cezariana) poti incerca si alte pozitii de alaptat, precum: ghemuit la pieptul tau, minge de rugby, calare in sa.

Pe acelasi subiect: Tutorial Video cu Tehnici de Alaptare

 

 

Sfaturi de urmat pentru orice pozitie ai alege:

  • Intotdeauna mamica trebuie sa aduca bebelusul la san. Nu te apleca asupra lui
  • Pernele te pot ajuta sa pastrezi cea mai corecta pozitie pentru a te asigura ca bebelusul nu regurgiteaza
  • Incearca fiecare pozitie de alaptare in mod repetat si fii atenta care este cea mai potrivita pentru voi
  • Corpul copilului trebuie asezat cat mai aproape de mama
  • In general, alaptarea dureaza 20 minute. Unii bebelusi pot suge mai mult, dar cand e satul, bebelusul se va desprinde singur.

 

Alaptarea este momentul cel mai intim intre mama si bebelus, bucura-te de de aceste clipe minunate.

 

Afla si despre: Influenta alaptarii asupra sistemului imunitar

Nutricia Aptamil

***

In perioada 1 – 7 august sarbatorim Saptamana Mondiala a Alaptarii, care a luat nastere in anul 1992 la initiativa Aliantei Mondiale pentru Alaptare (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Această alianta a fost formata in anul 1991, avand ca obiectiv principal protejarea sanatatii copiilor.

Pentru ca noi, la NUTRICIA, cercetam de peste 30 de ani laptele matern si credem cu tarie ca acesta este darul cel mai de pret pentru sugari, ne alaturam celor care sarbatoresc in aceasta saptamana alaptarea. Mai mult, pentru ca ne dorim sa impartasim cu mamele din experienta noastra, le punem la dispozitie o rubrica speciala unde gasesc informatii despre cum sa alapteze si unde expertul nostru certificat drept Consultant in Alaptare le sta la dispozitie pentru intrebari.

Data articol: 02/08/2013