Cu totii stim ca apa e esentiala pentru o dezvoltare armonioasa si un corp sanatos. Nu e de mirare asadar ca parintii aflati la primul copil sunt nedumeriti daca si bebelusul lor are nevoie de apa pentru a evita deshidratarea, mai ales daca a trecut la etapa hranei solide. Problema hidratarii corecte a micutului apare si atunci cand pielea lui delicata incepe sa devina uscata sau iritata. Asa se face ca exista nelamuriri daca alaptarea e suficienta sau cel mic trebuie sa bea apa pentru o digestie eficienta si o piele sanatoasa.
Ei bine, raspunsul pediatrilor este urmatorul
Apa nu e indicata pentru bebelusii mai mici de 6 luni, putand fi chiar periculoasa in unele situatii! Prin urmare, nu trebuie sa-i dai apa micutului in primele 6 luni de viata, pentru ca isi va lua toata hidratarea de care are nevoie din laptele matern sau din laptele praf, chiar si pe vreme torida.
Ce probleme pot aparea daca micutul bea apa cand nu e necesar?
Atunci cand bebelusul bea prea multa apa inainte de varsta de 6 luni, absorbtia in organism a nutrientilor din lapte este mult ingreunata (chiar deficitara). De asemenea, apa ii umple burtica, scazandu-i pofta de mancare, asa ca micutul se va hrani mai putin, deci insuficient pentru o dezvoltare armonioasa. Probabil ca o inghititura de apa din cand in cand nu ii va dauna foarte mult, insa e bine sa intrebi intotdeauna pediatrul inainte de a-i da apa bebelusului in primele 6 luni.
In cazuri extrem de rare, se poate ajunge la intoxicarea cu apa, o afectiune grava ce apare in urma suprahidratarii (consumul excesiv de apa) si care poate provoca pagube iremediabile la nivelul creierului. La bebelusi, intoxicarea cu apa poate duce la crize convulsive si coma. Aceasta afectiune se instaleaza atunci cand apa in exces dilueaza concentratia de sodiu din organism, tulburand echilibrul de electroliti si cauzand inflamarea tesuturilor.
Pericolul de intoxicare cu apa a micutului creste daca adaugi prea multa apa la prepararea laptelui praf.
Pe langa asta, laptele prea diluat inseamna ca bebelusul nu va beneficia de necesarul de nutrienti, asa ca citeste cu atentie intructiunile de pe cutie si urmeaza-le cu sfintenie. Acelasi lucru e valabil nu doar in cazul laptelui praf, ci si daca ii dai bebelusului lapte concentrat, care necesita si el diluarea cu apa. In niciun caz nu incerca sa faci economie la lapte combinandu-l cu mai multa apa, ca sa-ti ajunga mai multe zile, pentru ca ii va dauna celui mic!
Nu rata nici: 5 greseli pe care le faci cand pregatesti laptele praf
Cand pot sa incep sa-i dau apa bebelusului?
Odata ce micutul a implinit varsta de 6 luni, ii poti da cate o gurita de apa atunci cand ii e sete. Dar chiar si dupa acest prag de jumatate de an, nu e bine totusi sa exagerezi si sa-i dai prea multa apa, deoarece ii poate provoca dureri de burtica sau ii va da peste cap pofta de mancare. Abia dupa ce a implinit un anisor, iar bebelusul mananca fara probleme hrana solida si bea lapte integral, ii poti da cata apa doreste, fara sa te ingrijorezi asupra efectelor negative.
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?