Alergiile alimentare la bebelusi: Cele mai frecvente intrebari ale mamicilor
Atunci cand bebelusul este pregatit pentru trecerea la alimentatia solida, parintii isi fac deseori probleme in ce priveste alergiile alimentare. Desi in majoritatea cazurilor acest subiect nu e un motiv de ingrijorare, exista situatii in care micutii pot face reactii alergice din cauza anumitor alimente. Iata de ce e bine sa stii care sunt acestea, dar si ce poti face ca sa preintimpini alergiile. Chiar daca, de cele mai multe ori, ceea ce pare o alergie se dovedeste in final a fi cu totul altceva, e important ca parintii sa inteleaga cum se manifesta alergiile alimentare, pentru a fi pregatiti sa le recunoasca simptomele.
Atunci cand bebelusul are o alergie la un anumit tip de mancare, organismul lui trateaza alimentul respectiv ca pe un „inamic“ si lanseaza un atac al sistemului imunitar pentru a neutraliza „invazia“. Prin urmare, corpul produce un anticorp numit IgE, care nu este altceva decat o proteina creata pentru a detecta alimentul in cauza atunci cand patrunde in organism. Daca micutul mananca din nou acel aliment identificat drept periculos, acest anticorp ii semnaleaza sistemului imunitar sa inceapa eliberarea de histamina, o substanta ce are rolul de a ataca „invadatorii“ din corp. Practic, este vorba despre aceleasi procese intalnite si la alte tipuri de alergii, cum sunt cele sezoniere (rinita alergica), la polen, praf si spori de mucegai.
Cum imi dau seama daca puiul meu are o alergie alimentara?
Ca si in cazul celorlalte tipuri de alergie, tot histamina este cea care declanseaza simptomele alergice (si nu alimentul in sine), ca o reactie normala de aparare a corpului. Aceste simptome – urticarie, inflamatii, dificultati de respiratie – apar de obicei la scurt timp dupa ingerarea alimentului respectiv: in decurs de cateva minute sau pana la maximum doua ore. Exista insa si situatii in care aceste simptome au un caracter cronic, adica se manifesta continuu, in special daca este vorba despre eruptii cutanate (eczeme la nivelul fetei si membrelor, insa fara legatura cu iritatia de scutec) sau probleme gastrointestinale (varsaturi, diaree).
E bine sa stii ca bebelusii pot avea reactii alergice chiar daca au mai mancat in trecut alimentul respectiv fara sa aiba probleme cu el. Asta inseamna ca, daca puiul tau a mostenit de la voi o alergie la oua, de exemplu, s-ar putea sa nu arate simptome la inceput, insa cu timpul ele vor aparea. De asemenea, e posibil ca primul contact al micutului cu alimentul alergen sa se fi produs in circumstante care au impiedicat depistarea alergiei. De pilda, daca bebelusul a mancat biscuiti facuti cu oua, lapte sau nuci pisate, nu iti vei da seama care dintre ele i-a produs alergia pana cand nu le va incerca pe fiecare separat.
Bebelusii si alergiile la animalele de casa
Care sunt alimentele alergenice?
Alergiile alimentare pot aparea la absolut orice gen de mancaruri, insa cele mai frecvente opt alimente alergenice, raspunzatoare pentru 90% dintre reactiile alergice, sunt urmatoarele: oua, lapte, alune, grau, soia, nuci, peste (ton, somon, cod), crustacee (homar, creveti, crab).
Ce fac daca bebelusul are intr-adevar o reactie alergica?
Daca observi ca bebelusul nu respira cum trebuie, are fata sau buzele umflate si are varsaturi sau diaree severa dupa ce a mancat, suna urgent la salvare. Reactiile alergice grave (socul anafilactic) trebuie tratate imediat, pentru ca ii pot pune viata in pericol. Caile respiratorii ale micutului se pot bloca in cateva minute, asa ca nu ai timp sa suni medicul de familie ca sa-i ceri sfatul sau sa mergi cu bebelusul la spital. Trebuie sa actionezi imediat si sa suni la 112, pentru ca e nevoie urgent de asistenta medicala.
In cazul in care apar constant reactii moderate (eruptii, varsaturi) in decurs de doua ore de la hranire, mergi cu bebelusul la pediatru. Acesta iti poate sugera sa tii un jurnal alimentar al micutului, pentru a descoperi cauza problemei, sau sa schimbi marca de lapte praf, daca simptomele apara dupa hranirea cu biberonul. Pediatrul iti va da si o trimitere catre un medic alergolog, pentru testare si diagnostic. In urma testelor, specialistul iti va spune exact ce aliment a produs reactiile, precum si daca este vorba despre un raspuns al sistemului imunitar (deci o alegie) sau pur si simplu micutul nu poate digera alimentul respectiv (ceea ce inseamna ca are o intoleranta alimentara).
Odata ce bebelusul a avut o reactie alergica la alimente, va trebui sa fii pregatita sa actionezi in eventualitatea ca situatia se repeta. Chiar daca prima reactie a fost una minora, sunt sanse ca urmatoarea sa fie severa. Tot pediatrul te poate ajuta si aici, dandu-ti instructiuni despre ce sa faci ca sa controlezi reactia alergica. E posibil sa-ti recomande un autoinjector cu epinefrina, pe care ti-l va prescrie si te va invata cum sa-l folosesti. Acest dispozitiv este de dimensiunea unui marker si administreaza automat bebelusului doza exacta de epinefrina pentru stoparea reactiei alergice.
Un lucru important pe care trebuie sa-l faci este sa te asiguri ca si restul persoanelor care stau cu micutul cat tu esti la serviciu (bona, bunicii) sunt informati despre alergiile pe care el le are si stiu ce nu are voie sa manance. Fa o lista cu toate alimentele posibile si felurile de mancare care contin substanta alergenica si roaga-i sa verifice de doua ori ingredientele inainte de a hrani micutul. De asemenea, instruieste-i ce sa faca in cazul unei reactii alergice.
Exista alergii ereditare?
Copilul tau poate mosteni tendinta de a face alergii, dar nu neaparat si alergia specifica in sine. Cu alte cuvinte, daca tu sau sotul tau (ori altcineva din familie) aveti alergie la peste – ori la polen sau la animale –, trebuie sa te astepti ca si micutul sa aiba o alergie, care poate fi alimentara (la grau sau lapte, de exemplu) sau de alta natura. Sansele ca bebelusul sa fie mosteneasca tendinta alergica sunt de 50% in cazul in care doar un parinte are o alergie la ceva, si cresc la 75% daca ambii parinti sunt alergici (chiar si la lucruri diferite).
