Un copil care doarme poate fi o imagine extrem de induiosatoare. Dar somnul bebelusilor nu este mereu linistit. Adesea, micutii gem, se foiesc si lovesc prin somn – lucruri care pot fi alarmante pentru parinti.
Probabil ca ai observat ca respiratia bebelusului tau ia o pauza din cand in cand in timp ce acesta doarme. De asemenea, cu siguranta ai vazut ca puiul tau are momente cand se trezeste brusc, scrasneste din dinti in somn, se leagana sau da uneori cu capusorul de patut. Acest gen de comportament este obisnuit si, in general, nu reprezinta o cauza de ingrijorare, insa daca esti o mamica informata si stii cate ceva despre reactiile involuntare ale micutului in timpul somnului, il vei putea ajuta mai bine.
1. Pauze de respiratie
S-ar putea sa observi ca ritmul respiratiei micutului tau se schimba cand doarme. Bebelusul poate respira mai rapid o perioada, apoi mai calm, dupa care ar putea face o pauza de pana la 15 secunde, inainte de reluarea tiparului obisnuit de respiratie. Incearca sa nu te ingrijorezi. Medicii au denumit acest lucru „respiratie periodica“ si este considerat un fapt normal la bebelusii de pana la sase luni. Daca micutul tau are mai mult de sase luni si face acelasi lucru, ar trebui sa consulti un pediatru.
Respiratia bebelusului tau ar putea urma acest tipar in 5% din timpul pe care il petrece dormind. Daca micutul s-a nascut prematur, acesta ar putea respira astfel in 10% din timpul dedicat somnului. In cele mai multe dintre cazuri, respiratia neregulata a copilului nu reprezinta un motiv de ingrijorare; de asemenea, nu este neobisnuit ca mainile si picioarele sale sa aiba o culoare albastruie. Insa daca fruntea, limba, unghiile, buzele sau trupul are aceasta culoare, s-ar putea sa nu primeasca destul oxigen.
Ce sa faci daca puiul tau e in pericol
In cazul in care esti ingrijorata in privinta respiratiei micutului tau, poti doar sa-l atingi sau sa-l misti usor, pentru a vedea daca reactioneaza. Daca nu raspunde la atingere, ar putea trece printr-un episod de apnee si este important ca tu sa faci ceva imediat. Daca micutul s-a oprit din respirat si mai ai pe cineva care sa te ajute, incepe imediat sa-i faci exercitii de resuscitare cardio-pulmonara. Pune cealalta persoana sa sune la 112, ca sa ceara asistenta medicala.
Daca esti singura cu copilul, fa-i exercitii de resuscitare vreme de doua mintue, apoi suna la Urgente si cere ajutor medical. Reia exercitiile de resuscitare pana la sosirea medicului sau pana ce copilul reincepe sa respire normal. Daca micutul nu mai respira, devine rigid, pielea i se albastreste sau devine palid si se ineaca, acesta are nevoie de ingrijiri medicale imediate, viata putandu-i fi pusa in pericol. In aproape jumatate dintre cazuri, pediatrul iti va putea spune despre ce anume este vorba.
Daca bebelusul tau trece printr-o astfel de situatie, doctorul iti va spune sa folosesti acasa un aparat de monitorizare a apneei pentru o perioada, in asa fel incat sa tii sub observatie in mod constant respiratia si bataile inimii copilului. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a-l ajuta sa respire mai usor este sa-l culci pe spate. In eventualitatea in care ramai ingrijorata cu privire la respiratia micutului tau, discuta aceasta problema cu medicul pediatru.
Citeste si: Probleme de somn la bebelusi
2. Sforaitul bebelusului
In cazul in care micutul tau sforaie ocazional sau scoate sunete infundate in timp ce doarme, probabil ca nu este un motiv de ingrijorare, mai ales daca ritmul respiratiei este unul constant in timp ce sforaie. Multi bebelusi sforaie din cauza ca au nasul infundat. Daca micutul tau e racit, incearca sa folosesti un vaporizator sau un umidificator pentru a-i face respiratia mai confortabila.
Specialistii recomanda sa-i spui mereu medicului pediatru despre aceasta problema, pentru a sta fara griji. Uneori, sforaitul persistent poate fi un semn al unei alte probleme. Doctorul poate verifica daca exista alte probleme si te poate trimite la un specialist. Unii bebelusi sforaie din cauza unei alergii. In aceste cazuri, un purificator de aer si un dormitor fara animale de casa te pot ajuta. In orice caz, cere sfatutul pediatrului pentru ca tu si micutul tau sa dormiti fara griji.
3. Transpiratia excesiva
Unei bebelusi transpira foarte mult in timpul ciclului de somn profund si se pot trezi uzi leoarca. Deoarece micutii petrec cea mai mare parte a dormirii in stadiul de somn profund, este probabil ca vor transpira mai mult decat adultii. Transpiratia este ceva obisnuit, dar transpiratia in exces ar putea insemna ca bebelusul are o problema. Astfel, aceasta poate fi un semn al unei afectiuni cardiace congenitale, de exemplu, dar poate fi si un semn al apneei sau al unei infectii.
Supraincalzirea este un factor de risc pentru sindromul mortii infantile. Camera in care doarme micutul ar trebui sa fie calduta, nicidecum fierbinte. Imbraca-ti puiul doar cat sa ii fie confortabil sa doarma fara patura. Nu il infofoli si nu baga perne, paturi sau pilote in patutul lui. Ca regula, aminteste-ti ca, daca tie ti-e cald, probabil ca ii e cald si lui. Daca incaperea e racoroasa si copilul nu e imbracat prea gros, dar tot transpira abundent, vorbeste cu un medic despre aceasta problema.
Te mai poate interesa si: Importanta somnului de dupa-amiaza la copii
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile