Imunitatatea copiilor este una dintre principalele griji pe care şi le fac părinţii încă de la naşterea bebeluşului. Tocmai de aceea, Sfatulparintilor.ro în colaborare cu Nutricia Aptamil au lansat pe Forum secţiunea Întreabă Expertul Aptamil în nutriţie şi îngrijire, unul dintre subiecte fiind chiar imunitatea copiilor. Părinţii care au nevoie de o mână de ajutor, de un specialist care să-i ghideze cu o îndrumare primesc sfaturile necesare de la expertul Nutricia Aptamil Laura Pătraşcu. Laura Pătraşcu are 32 de ani şi este absolventă a Facultăţii de Medicină Generală Carol Davila. Ea activează în domeniul promovării medicale de peste 5 ani.
Pentru că problemele expuse de membrii comunităţii noastre legate de creşterea imunităţii copiilor sunt complexe şi cu ele se pot confrunta des şi ceilalţi părinţi, vă prezentăm în continuare câteva dintre ele şi ce îi sfătuieşte expertul Aptamil Laura Pătraşcu pe părinţi să facă pentru a întări sistemul imunitar al copiilor lor.
1. “Cred că toată lumea vrea să afle ce tratamente recomandaţi pentru creşterea imunităţii la copii, indiferent de vârstă; au vreun efect aceste tratamente? Sau putem mai bine să le oferim noi zilnic sursa de fructe şi legume (sunt oare suficiente?). Personal mă interesează ce îmi recomandaţi pentru copilul meu de aproape 2 ani pentru a-i creşte imunitatea, vreau din toamnă să-l duc la cămin şi mă gândesc cu groază la câte răceli va face, şi cu cât timp înainte pot începe un tratament? Vă mulţumesc anticipat şi pentru că sunteţi aici pentru a răspunde întrebărilor noastre!” (at_iulia)
2. “Cât de importante sunt vaccinurile pentru imunitate? E bine să ferim copilul de alţi copii răciţi într-un colectiv sau să-i lăsăm să-şi formeze imunitatea? Cât de mult ajută suplimentele acestea de imunitate? Mulţumesc” (oanap85)
3. “Ce părere aveţi despre siropurile pentru copii de imunitate. Am văzut că apar din ce în ce mai multe siropuri pentru copii pe piaţă. Credeţi că sunt mai indicate decât să folosim, de exemplu, o dietă diversificată? Care este scopul lor precis? De ce sunt indicate de medici, în loc să se indice, de exemplu, să se consume cereale, legume, fructe? Mulţumesc!” (marinec)
Răspunsul expertului Nutricia Aptamil Laura Pătraşcu
Dragi mămici,
Mă bucur că putem să împărtăşim experienţe legate de micuţii voştri. Am citit întrebările postate şi le-am cumulat într-un singur răspuns.
Imunitatea începe din momentul naşterii şi cea mai bună metodă pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos este alăptarea. Aşa că vă încurajăm să alăptaţi cât mai mult timp posibil!
Apoi, pe măsură ce copilul creşte, sistemul lui imunitar trebuie întărit căci va fi expus din ce în ce mai mult factorilor externi: vizite în parc, mersul la grădiniţă etc.
Primul pas îl reprezintă schema de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătăţii – pe care, cu siguranţă medicul pediatru v-a recomandat-o. Da, există şi tratamente alternative de imunizare însă acestea trebuie oferite numai la recomandarea specialistului întrucât el cunoaşte întocmai evoluţia copilului.
Ce este important să ştiţi este că imunitatea nu vine numai din vaccinare, ci şi din ceea ce mănâncă un copil. În momentul în care s-a început diversificarea puiuţului dvs., alimentaţia trebuie să conţină cantităţile necesare de macro/micronutrienţi care să ducă la o creştere şi dezvoltare sănătoase şi implicit la un sistem imunitar dezvoltat corespunzător vârstei, precum vitamine, fier şi prebiotice.
O componentă importantă a dietei copiilor sunt prebioticele: acestea ajută bacteriile prietenoase din stomăcelul copilului să se dezvolte. Un nivel sănătos al acestor bacterii prietenoase ajută organismul să lupte împotriva celor potenţial dăunătoare, sprijinind astfel sistemul imunitar al micuţului. Prebioticele se găsesc in: lactate îmbogăţite, precum iaurt sau în ceapă, tomate, sparanghel, cicoare, usturoi, anghinare.
De asemenea, pentru întărirea sistemului imunitar este necesar şi un aport de zinc – acesta se găseste în toate ţesuturile organismului şi are o serie de funcţii importante. Nu numai că ajută la formarea de noi celule şi enzime necesare pentru a sprijini sistemul imunitar al puiuţului dvs. dar, de asemenea, ajută corpul nostru în vindecarea rănilor. Zincul poate fi găsit in: carne, crustacee, lapte, brânză, pâine, germeni de grâu.
Cum spuneam, este important ca cei mici să aibă un sistem imunitar întărit atunci când intră în colectivitate pentru că nu are sens să-l izolaţi de ceilalţi copii.
Este important ca cei mici să primească o hrană care contribuie în mod natural la un sistem imunitar sănătos.
Siropurile pentru imunitate sunt recomandate adiacent unui stil de viaţă sănătos, însemnând fructe, legume şi prebiotice.
Sunt puiuţi care deşi sunt hrăniţi sanătos, îi vedeţi că racesc mai des. Micuţii au nevoie de un plus de ajutor, pe lângă mineralele, vitaminele şi prebioticele dintr-o formulă de lapte. Într-un astfel de caz, medicul recomandă sirop pentru creşterea imunităţii.
Nu uitaţi că sistemul imunitar al copilului dumneavoastră este încă în curs de dezvoltare. De multe ori un sistem imunitar eficient lucrează neobservat, însă, se poate întâmpla ca lupta cu germenii şi infecţiile să dezvolte simptome. Când se confruntă cu boala, sistemului imunitar al copilului tău devine mai puternic.
Vă rog să ţineţi cont că siropurile pentru imunitate sunt suplimente alimentare şi e bine să le luaţi numai la recomandarea medicului. În acelaşi timp, dragele mele, continuaţi să-i hrăniţi pe micuţi cu legume şi fructe.
Ai întrebări în ceea ce priveşte imunitatea copilului tău? Intră aici şi vei primi răspuns avizat de la expertul Nutricia Aptamil Laura Pătraşcu.
Ce ZODII primesc CONFIRMAREA scopului lor în viață în IANUARIE 2025
Aceasta este CEA MAI ROMANTICĂ zi din 2025 pentru fiecare ZODIE
Cele mai IMPORTANTE 3 TEME ale anului 2025 pentru fiecare ZODIE