Shop

Cum influenţează laptele-formulă alimentaţia bebeluşilor – STUDIU

05 aprilie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Cum influenţează laptele-formulă alimentaţia bebeluşilor – STUDIU

Grijile părinţilor în ceea ce priveşte alimentaţia bebeluşilor sunt majore. Dacă în cazul mămicilor care alăptează lucrurile sunt cât de cât sigure, în ceea ce le priveşte pe mămicile care îşi hrănesc bebeluşii cu lapte formulă apar câteva necunoscute.

Cercetătorii spun că bebeluşii crescuţi cu lapte praf mănâncă mai mult din cauza lipsei unui aminoacid (existent în laptele matern) care creează senzaţia de saţietate.

În acest sens s-au făcut câteva studii care certifică faptul că lipsa respectivului aminoacid din formula de lapte îi face pe bebeluşi să nu-şi poată controla consumul. Iar acest lucru creşte riscul apariţiei obezităţii infantile.

La studiul despre alimentaţia bebeluşilor coordonat de Gary Beaucamp, directorul Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, au participat 30 de copii cu vârsta până în 4 luni. Un grup a fost hrănit cu lapte-formulă obişnuit, cealălalt grup a fost hrănit cu formulă de lapte în care s-a adăugat aminoacidul respectiv, iar al treilea grup a fost hrănit cu lapte cu adaos de proteine. Părinţii au fost instruiţi să-şi hrănească bebeluşii până în momentul în care aceştia din urmă au dat primele semne de saţietate. Părinţii nu au ştiut care dintre cele trei formule li s-a dat bebeluşului lor. După prima masă, s-a constatat că bebeluşii hrăniţi cu laptele cu proteine şi cei hrăniţi cu laptele cu aminoacid au mâncat mai puţin decât bebeluşii cărora li s-a dat lapte-formulă obişnuit. „Din moment ce părinţii nu au ştiut ce beau copiii, e clar că aceştia au fost capabili să controleze cantitatea”, a explicat Beaucamp. Timpul dintre prima masă şi a doua masă nu a diferit substanţial în funcţie de formula aleasă. Însă, bebeluşii care au fost hrăniţi cu lapte îmbunătăţit cu proteine şi bebeluşii care au avut laptele cu amino acid au mâncat la fel de puţin ca şi prima dată, fără să dea semne că ar mai dori o porţie.

Aceste descoperiri îi îndeamnă pe cercetători să găsească o nouă formulă de lapte care să conţină aminoacizi ce se regăsesc şi în laptele matern, pentru a crea un produs cât mai “fidel” acestuia. “Aceşti aminoacizi par a controla apetitul bebeluşilor. Deşi este indicat ca mamele să-şi alăpteze copiii cât mai mult timp, există situaţii în care acestea n-au posibilitatea, iar atunci trebuie să avem pentru acei copii un lapte cât mai  bun”, a declarat dr. Ian Holyman, neonatolog la Şcoala de Medicină Mount Sinai din New York.

Studiul despre alimentaţia bebeluşilor a fost publicat în numărul din aprilie 2012 al American Journal of Clinical Nutrition.

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (10)

 1. marinec spune:

  eu cred ca intr-o oarecare masura ai face dependeti de laptele praf.. oare se poat ingrasa ( sa devina obezi) de la lapte praf?

 2. lorela02 spune:

  Interesant dar nu cred ca poate sa provoace obezitate…

 3. ananaghi spune:

  sansele ca un copil hranit cu lape formula sa fe mai grasut decat unul alaptat la san sunt mai mari,cred eu

 4. oanap85 spune:

  eu cred ca poate sa provoace daca bea f mult lapte
  interesant si util articol

 5. mamaluiluca spune:

  Eu am fost nevoita sa-i dau numai lapte-formula (Aptamil) copilului meu si nu a fost niciodata obez (s-a incadrat totdeauna cu greutatea in grila medicului) si i-am dat cantitatea de lapte pe zi ca la carte si se satura de fiecare data..acum are 1 an si 2 luni si e bine sanatos..nu am avut niciodata probleme cu el..:)

 6. nisipeanu elena spune:

  Eu i-am dat lapte aptamil de la 1 an si se incadreaza in grila medicului foarte bine …eu am optat pentru lapt praf ,consider ca are mult mai multe vitamine,fier fata cel de vaca.

 7. dodolin spune:

  eu nu prea cred haa darius a supt san si din 2 in 2 ore sugea irina e pe formula si papa la 4 ore se zice ca la 7-8 luni trebuie sa bea 240 ml ea mai mult de 150 niciodata na baut .tine la silueta hii darius era mai grasut cu san ea mai slaba cu formula…sunt atipici? hii

 8. ludovica spune:

  nu stiu ce sa cred, poate ca laptele formula are si el puncte negative, dar ne poate salva cand laptele de mama nu este suficient.

 9. liliandrei spune:

  andrei nu prea vrea lapte formula,ii dau in combinatie cu lapte de magazin,nu mi se pae nici ca s-ar fi ingrasat nici ca s-a shimbat ceva la el de atunci,e adevarat ca se constipa acum mai des ,dar asta s-a intamplat dupa ce am renuntat sa-l mai alaptez

 10. ioio_24 spune:

  Din cate am inteles cand se trece la laptele formula cresc un pic in greutate, dar nu se pune problema de obezitate.

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu