Alergiile ameninta viata copiilor! Vezi care sunt cele mai periculoase alimente - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Alergiile ameninta viata copiilor! Vezi care sunt cele mai periculoase alimente

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Alergiile ameninta viata copiilor! Vezi care sunt cele mai periculoase alimente
cele mai periculoase alimente
Credit foto: Image by tookapic from Pixabay 

Cercetarile arata ca mai mult de 18% dintre copiii cu varsta sub 18 ani sunt alergici la cel putin un aliment!

Un studiu complex efectuat in Statele Unite (cel mai recent dintre studiile in domeniu), demonstreaza nu numai frecventa alergiilor la copii, dar si faptul ca formele acestor alergii pot fi mai periculoase decat s-a crezut pana acum. Studiul s-a efectuat pe un esantion de 38.000 de copii sub 18 ani.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

 

Studii precedente sustineau un procent de doar 4%!

Alergiile la alune sunt cel mai des intalnite, afectand aproximativ 2% dintre copii. Laptele si fructele de mare ocupa locurile doi si trei. Oul, pestele, capsunile si soia fac parte, de asemenea, dintr-o lista a celor mai alergice alimente pentru copii.

Sărbătoreşti cu noi 10 ani de PIPO şi câştigi! Participă la concurs aici!

„Studiul releva faptul ca afectiunile de acest tip sunt mult mai serioase decat ne putem imagina”, spune Susan Schuval, medic pediatru cu specializare in alergii la un spital din New York. „Constat asta zilnic la clinica: tone de alergii aparute in urma consumului diverselor alimente”.

Citeste si: Alergie la copii. 10 intrebari pe care toti parintii le au. Alergiile la animalele de casa – Sfatulparintilor.ro

Complicatiile survin in mod frecvent

De multe ori, alergiile sunt blande si fara urmari spectaculoase in randul copiilor. Dar sunt si situatii in care reactiile la consumul unui anumit aliment sunt foarte grave; pot fi si mortale. Studiul demonstreaza ca un procent de peste 40% dintre copiii alergici prezinta simptome grave si foarte grave in urma alergiilor, precum socul anafilactic, caracterizat prin mari dificultati la respiratie si probleme cu tensiunea arteriala.

„Nu sunt foarte convins ca parintii inteleg cu adevarat gravitatea unei alergii alimentare. Par sa nu priceapa ca o asemenea alergie poate ameninta foarte serios viata propriului lor copil”, spune Ruchi S. Gupta, medic pediatru la un spital din Chicago. Studiul mai precizeaza ca varful momentelor alergice se petrece intre 3 si 5 ani si mentine o rata destul de ridicata in randul scolarilor din clasele primare. In timp ce adolescentii, in special cei de sex masculin, sunt predispusi la complicatii severe care le pot ameninta serios viata.

„Cazurile foarte grave apar in randul adolescentilor si copiilor mai mari”, explica dr. Gupta. „Ies cu prietenii de varsta lor si nu vor sa fie perceputi ca fiind diferiti de grup. Si mananca ce mananca si prietenii lor, neintreband ce contine felul respectiv de mancare, sa nu cumva sa se faca de ras in restaurant in fata celorlalti amici. Si de aici se pot naste tragedii…”

Te mai poate interesa: Alimentele interzise copiilor mici, in functie de varsta

Pentru ca studiul s-a efectuat pe un esantion foarte mare, a fost imposibil pentru specialisti sa faca teste amanuntite de sange sau alte analize specifice si relevante pentru 38.000 copii.

In schimb, au stat de vorba in detaliu cu parintii, intrebandu-i despre reactiile copiilor, cum se manifesta fiecare in parte la alergie, care sunt alimentele la care acestia sunt alergici si despre ce indrumari li s-au oferit de catre medicii copiilor. Astfel, specialistii au eliminat din start eventualele confuzii dintre intoleranta la lactoza, de exemplu, si alergia la lapte, sau alte asemenea dfierente dintre alergii autentice si intolerante alimentare.

Studiul prezentat mai sus este cel mai mare si mai complet care s-a facut pana acum avand drept subiect alergiile. Alte studii n-au inclus decat o singura intrebare generica, in timp ce altele contin mai multe intrebari, dar sunt efectuate pe esantioane mult mai mici. Totusi, in urma efectuarii lui nu se poate afirma faptul ca in ultimii ani numarul copiilor alergici a crescut sau a scazut, pentru ca nu cuprinde nici un fel de recensamant in acest sens.

Dr Schuval concluzioneaza: ”A fi alergic la alune sau la oricare alt aliment inseamna sa duci o viata diferita intr-un anumit sens de restul copiilor de varsta ta. Presupune sa eviti anumite alimente, in timp ce colegii tai le consuma fara probleme. Presupune o atentie marita si permanenta la restaurant, in timp ce altii comanda fara grija orice, fara sa pateasca nimic. O alergie iti schimba cu adevarat viata. Nu putem s-o ignoram sub nici un aspect.”

Image by tookapic from Pixabay 

Data articol: 28/04/2023