Vitamina A, denumita si retinol este un nutrient cheie pentru pastrarea sanatatii ochilor, prevenind inflamarea acestora si reducand riscul aparitiei cataractei. De asemenea, este importanta mai ales pentru vederea in timpul noptii.
Vitamina A ajuta la cresterea imunitatii organismului, este un puternic antioxidant, previne uscarea pielii, pastrand pielea stralucitoare, fara riduri si alte semne ale imbatranirii si este un factor important in mentinerea sanatatii parului, danturii si gingiilor.
Doza zilnica recomandata (DZR) pentru barbati este de 900 mcg si 700 mcg pentru femei. In ciuda tuturor beneficiilor enumerate, vitamina A are si efecte secundare, printre care si sensibilitatea pielii la lumina soarelui. Persoanele care folosesc creme de corp pe baza de retinol ar trebui sa se fereasca de razele soarelui. Daca asimilezi prea multa vitamina A in organism, se poate modifica culoarea pielii mainilor si talpilor, ajungand de la galben la portocaliu. In acest caz, trebuie sa limitezi consumul produselor care contin caroten.
Vitamina A direct din natura
Dupa aceasta scurta prezentare a beneficiilor vitaminei A, o sa iti prezint primele 10 surse importante care contin aceasta vitamina.
Incepem cu cea mai importanta sursa de vitamina A – morcovul. In morcov vitamina A se gaseste sub forma de beta-caroten, un puternic antioxidant. Fie ca iti place sa mananci morcov crud, sau sa bei suc de morcovi, aceasta radacinoasa este o sursa excelenta de vitamina A. O ceasca cu 3/4 suc de morcovi are 1692 mg de substante nutritive si 71 calorii. O jumatate de cana de morcov fiert are 671 mg de vitamina A si doar 27 de calorii. Dar fii precaut! Datorita faptului ca morcovii cresc in pamant, sunt legume cu reziduuri de pesticide, astfel incat, ar fi bine, daca se poate, sa cumperi morcovi ecologici.
O alta leguminoasa bogata in vitamina A este cartoful dulce. Acesta este una dintre cele mai benefice legume, deoarece are proprietati antioxidante si anti-inflamatorii. Cartofii dulci contin fibre, carotenoizi, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, potasiu si fier. Sunt indicati diabeticilor, un cartof dulce mediu avand 1096 mg de vitamina A (sub forma de beta-caroten) si 103 de calorii.
Citeste si: Semne că ai lipsă de vitamina A
Dovleacul este o alta sursa importanta de vitamina A.
Este bine de stiut ca 100 g de pulpa de dovleac asigura aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamina A, o jumatate de cana de dovleac avand 953 mg de vitamina A si doar 42 calorii. Asa ca profita si fa cat mai multe placinte cu dovleac!
Chiar daca culoarea spanacului nu este galben sau portocaliu, un semn distinctiv al prezentei beta-carotenului, o jumatate de cana de spanac iti ofera 573 mg de vitamina A si doar 30 de calorii. Cel mai bine este sa il consumam crud, asa ca nu uita sa pui spanac in salata! Este delicios si sanatos!
Vitaminele A si C sunt antioxidanti puternici, si cum in ardeiul gras cantitatea acestora este mai mult decat generoasa, si lupta impotriva radicalilor liberi, care se plimba prin organism si ataca celulele, va fi mai puternica. Ardeii grasi rosii protejeaza cel mai bine vederea si sucul proaspat de ardei, in combinatie cu sucul de morcovi, este de mare ajutor persoanelor care sufera de crampe sau colici intestinali.
Papadia este o alta sursa importanta de vitamina A.
Stiu ca te miri, dar da…papadia se consuma cruda in salate avand un gust usor amarui. Asa ca profita de venirea primaverii si consuma cat mai multa papadie.
Sursa: blog.valea-mare.ro
Imagine de Lubos Houska de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!