Dupa ce au analizat dietele a peste 8000 de locuitori din Grecia, Italia, Spania, Franta si Marea Britanie, cercetatorii Centrului National de Sanatate din Bordeaux (Franta) au constatat ca rezidentii din Marea Britanie aveau o incidenta ridicata a atacurilor de cord. Se pare ca „vinovatul” este uleiul de masline folosit in dietele mediteraneene.
Astfel, cifrele arata ca utilizarea permanenta a uleiului de masline in salate si chiar la prajit ar scadea riscul de infarct miocardic sau alte boli cardiovasculare cu peste 40 la suta. Spre deosebire de greci, italieni, francezi sau spanioli, britanicii prefera grasimile de origine animala. Asa stand lucrurile, nu-i de mirare ca riscul lor de atac de cord este mult mai mare decat al celor care prefera uleiul de masline.
Pe langa continutul ridicat de grasimi omega 6 (care previne inflamarea vaselor sangvine si scade tensiunea arteriala), uleiul de masline este si foarte usor absorbit in stomac, spre deosebire de grasimile animale care sunt asimilate mult mai greu.
Foto: dreamstime.com