Niciodata in istorie oamenirea n-a dus-o mai bine. Evolutia tehnicii ne ofera un confort la care persoanele din urma cu doar 200-300 de ani nici macar nu visau. Daca castigam suficient de bine ne permitem absolut orice capriu, in limite rezonabile desigur. Insa nimic pe lumea aceasta nu este gratis, absolut orice are un pret. Iar de cele mai multe ori nota de plata este foarte incarcata, iar achitarea ei ne lasa de multe ori fara suflare. Este adevarat ca in perioadele de prosperitate economica, unii dintre oameni castigau foarte multi bani. In schimbul acestora ofereau ore multe de munca timp in care era supusi stresului inerent derularii proiectelor importante si atingerii obiectivelor asumate. La aceasta se adauga lipsa de miscare precum si un regim alimentar dezechilibat. Iar organul cel mai afectat de acesti factori este inima.
Efectele benefice ale fericirii
Intrebarea care se pune este urmatoarea: ce facem pentru a evita problemele pe care ni le-ar putea crea inima? Raspunsul ne este oferit de un grup de cercetatori britanici care a descoperit faptul ca ca fericirea sau multumirea are efecte benefice asupra inimii si a vaselor sanguine care o alimenteaza. Studiul aparut in Le Point s-a desfasurat pe un esantion format din 8.000 de functionari englezi cu varsta medie de 49 de ani.
Rolul satisfactiei in viata personala
Respondentii au completat un chestionar despre sapte aspecte specifice ale vietii lor zilnice: relatiile amoroase, timpul liber, nivelul de trai, profesia, familia, viata sexuala si identitatea. Pentru fiecare dintre acestea li s-a cerut gradul de satisfactie cu valori cuprinse intre 1 („foarte nemultumit”) si 7 („foarte multumit”). Notele de la fiecare rubrica au fost combinate pentru a da o cifra medie a satisfactiei în privinta vietii în ansamblu. Au fost apoi trecute în revista dosarele medicale ale pacientilor pentru a vedea care decese pot fi puse în legatura cu boli coronariene, crize cardiace neletale si angine pectorale, pe o perioada de circa sase ani.
Potrivit realizatorilor studiului in cazul in care persoana in cauza inregistreaza satisfactia in viata personala se observa scaderi cu pana la 13% a riscului unei afectiuni coronariene fata de nivelurile joase. Cele 4 segmente care au o influenta majora asupra inimii sunt: profesia, familia, viata sexuala si identitatea (nu si relatiile amoroase, timpul liber sau nivelul de trai), indiferent de sexul respondentilor.