Sfaturi sa depasesti criza economica, de Sarbatori - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfaturi sa depasesti criza economica, de Sarbatori

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Sfaturi sa depasesti criza economica, de Sarbatori
sfatulparintilor.ro - cum sa reduci cheltuielile de sarbatori

Un subiect foarte la moda de vreo trei ani incoace este criza economica. Nici de Sarbatori nu ne putem bucura asa cum ar trebui pentru ca ne e gandul tot la criza economica. Dar oare nu se poate sa depasim aceasta criza economica macar in luna decembrie, in loc sa ne adancim mai rau in ea? Se pare ca daca urmam aceste sfaturi vom reusi sa reducem cheltuielile de Sarbatori si sa ne bucuram asa cum se cuvine de Craciun.

 

Fara un buget nu poti sa faci fata crizei economice de Craciun

Lectia numarul unu in a avea mai multi bani este sa-ti faci un buget: cat ai, cat cheltui, cat raman. Fa o lista cu ce ai cumparat anul trecut si cat ai cheltuit, apoi gandeste-te daca mai ai puterea sa acoperi respectiva suma. Daca raspunsul este NU, este cazul sa vezi de unde ai mai putea reduce cheltuilelile. Odata ce ti-ai stabilit bugetul, tine-te cu dintii de el, nu te lasa pacalit de nici o oferta speciala, de nici un planset al copilului.

 

Cadourile comune te scapa de neplacerile crizei economice

Daca obiceiul vostru este sa faceti cadouri tuturor membrilor familiei si prietenilor apropiati, poate ar fi cazul sa refaceti putin schema. De exemplu, pentru cupluri, in loc sa le faceti fiecaruia un dar, puteti opta pentru un cadou comun. Si ca sa fiti siguri ca nu dati gres, nu este deloc rau sa va consultati cu cei carora vreti sa le faceti cadoul. De asemenea, puteti vorbi cu prietenii apropiati sa iesiti impreuna sa beti o cafea inainte de Craciun, pentru a economisi si de o parte si de cealalta. De asemenea, puteti sa va oferiti sa aveti grija pentru cateva ore de copiii prietenilor, astfel incat perechea respectiva sa se poata bucura de Sarbatori de cateva clipe de liniste. Daca aveti obiceiul sa dati cate ceva fiecarui om care va intra in casa de Sarbatori (de la postas, la cel care va citeste indexul la energia electrica), ar fi bine sa renuntati la acest gest. Cel putin pana cand trece criza economica (daca va mai trece vreodata…).

 

Ce le spui copiilor despre criza economica

Daca aveti copiii foarte mici, ei oricum nu-si vor da seama (si nici nu vor aprecia) faptul ca le-ati luat o jucarie scumpa. Pentru ei conteaza mai mult ca sunteti impreuna. Deci aici puteti taia lejer din suma, fara sa aveti remuscari. Daca aveti copiii suficient de mari ca sa inteleaga, le puteti explica de ce nu le puteti lua laptop-ul dorit sau trusa de machiaj mult visata. Alegeti momentul potrivit, cand si voi, si copiii sunteti linistiti. Aveti grija sa nu dati impresia ca aceasta incercare de a reduce bugetul de cheltuieli este de fapt o pedeapsa pentru copil. Puteti opta pentru cadouri practice sau de momente magice petrecute impreuna (la film, in parc etc.).

 

Data articol: 07/12/2012