Este adevarat ca exista locuri de munca mai predispuse la depresie decat altele. Insa nu este mai putin adevarat si faptul ca acum intri in depresie cand te uiti pe lista locurilor de munca disponibile si realizezi ca tot mai putine companii angajeaza. Iata cateva locuri de munca in care angajatii au sanse sporite sa cada in depresie de-a lungul unui an. Asta nu inseamna ca tu vei deveni trist peste noapte doar pentru ca esti intr-un mediu in care majoritatea colegilor tai iau antidepresive. „Sunt cateva aspecte ale oricarui job care contribuie la exacerbarea depresiei. Persoanele cu locuri de munca stresante au sanse sa depaseasca momentele grele daca au grija de ei insisi si daca primesc ajutorul de care au nevoie”, a declarat pentru health.com psihologul Deborah Legge.
Locuri de munca deprimante #1: Asistentele la domiciliu si cei care se ocupa de ingrijirea copiilor
Nu mai putin de 11% dintre cei care activeaza in aceste domenii sufera de depresie. Este si normal avnd in vedere taskurile zilnice printre care se numara: hranirea, imbaierea, ingrijirea unor persoane incapabile sa-si exprime recunostinta si aprecierea pentru ca sunt prea tineri sau pentru ca nu au fost obisnuiti sa o faca. Este stresant sa vezi oameni bolnavi care nu ofera deloc un feedback pozitiv.
Locuri de munca deprimante #2: Chelnerii
In perioada comunista aceste meserii erau printre cele mai cautate in Romania. Insa acum lucrurile s-au schimbat: aceste job-uri sunt prost platite, munca este grea si, in plus, intalnesti o multime de oameni care iti spun ce sa faci.
Sunt locuri de munca in care foarte putini iti multumesc pentru serviciile prestate. In plus, unii dintre clienti pot fi nepoliticosi ceea ce duce la depresie. Iar cand oamenii sunt tristi cu greu gasesc energia de a se motiva.
Locuri de munca deprimante #3: Asistentii sociali
Nu este o mare surpriza ca aceste job-uri se afla in top. Faptul ca acesti oameni se confrunta zi de zi cu cazuri de copii abuzati, familii aflate pe marginea prapastiei, din diferite motive, combinate cu birocratia din sistem – poate fi foarte solicitant si totodtata stresant.
Pentru a face treaba ca la carte trebuie sa muncesti din greu si de multe ori sa faci sacrificii. Iar la un loc de munca unde ai de-a face numai cu personae care au nevoie de ajutor este foarte greu sa nu faci sacrificii.
Locuri de munca deprimante #4: Personalul medical
Aici intra doctorii, asistentele, terapeutii si alte profesii care atrag oamenii care ofera foarte multe, uitand de multe ori de ei insisi. Personalul medical poate avea program prelungit, ore si zile neregulate cand vietile altor persoane sunt in mainile lor. Iar asta inseamna ca stresul poate atinge cote astronomice. In fiecare zi se confrunta cu boli, traume, morti plus familiile pacientilor. Se poate spune ca spitalele sunt cele mai triste locuri de pe pamant.
Locuri de munca deprimante #5: Artistii, scriitorii, animatorii
Aceste tipuri de job inseamna salarii neregulate, ore de munca nesigure si izolare. Oamenii de creatie sufera adesea de deprimare. Este de ajuns sa rasfoiesti numai putin ziarele si o sa vezi ca multi dintre cei care activeaza in acest domeniu sunt depresivi.
Locuri de munca deprimante #6: Profesorii
Nu doar in Romania este penurie de profesori, un job foarte solicitant si prost remunerat. Multi dintre cei din domeniu muncesc dupa ore si-i mai iau si acasa. In plus, au invatat sa faca multe cu resurse putine. Si cum sa nu intre in depresie cand trebuie sa fie atenti la nenumarate aspecte: la relatia cu elevii, la relatia cu parintii acestora la incercarea de a se ridica la standardele impuse de scoala, etc. Este foarte greu sa faci fata atat de multor solicitari si multi dintre profesori trebuie sa-si aminteasca motivele pentru care au imbratiseat aceasta cariera pentru a merge mai departe.
Locuri de munca deprimante #7: Muncitorii care asigura mentenanta
Cum te-ai simti daca esti chemat numai daca ceva merge prost? Este exact situatia in care se afla cei care asigura mentenanta. Au de asemenea program prelungit si frecvente schimburi de noapte. Sunt destul de prost platiti in raport cu munca dura pe care o presteaza si care include rezolvarea problemelor create de altii.
Locuri de munca deprimante #8: Vanzatorii
Sunt multe motive pentru care oamenii din vanzari cad in depresie. Multi dintre ei lucreaza pe baza de comision ceea ce inseamna ca nu vor stiu niciodata cat vor castiga luna urmatoare, sunt nevoiti sa calatoreasca mult si sa stea departe de prieteni si familie. Daca sunt independenti, beneficiile vor fi de asemenea limitate.