Scarlatina la copii: Simptome, cauze, tratament si prevenire - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Scarlatina la copii: Simptome, cauze, tratament si prevenire

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Scarlatina la copii: Simptome, cauze, tratament si prevenire
scarlatina
Credit foto: Depositphotos.com

Odata cu venirea vremii reci, creste simtitor riscul declansarii epidemiei de scarlatina, mai ales in randul copiilor de pana la 10 ani care sunt in colectivitate. Scarlatina este o boala extrem de contagioasa cauzata de infestarea cu streptococul beta-hemolitic de tip A.

Scarlatina la copii – Cauzele si simptomele aparitiei

Scarlatina se transmite pe cale aeriana, de la bolnavi sau de la purtatorii de streptococ la copiii sanatosi. Boala debuteaza bursc, cu febra mare, dupa o perioada de incubatie de maximum 5 zile. De obicei, in perioada de incubatie, nu este prezent nici un simptom.

Dupa perioada de incubatie apar cefaleele frontale (dureri de cap), dureri de gat, inflamarea amigdalelor, febra mare (care depaseste 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40), stari de voma si dureri abdominale. Daca copilul vostru acuza oricare dintre aceste simptome, mai mult are probleme de inghitire si este agitat, chiar daca nu a aparut eruptia cutanata, trebuie sa consultati un medic intrucat este suspect de scarlatina.

Eruptia cutanata arata initial ca arsurile solare, apoi apar si niste mici umflaturi care dau senzatie de mancarime. Primele zone afectate de aceasta iritatie sunt fata si gatul, singura zona “libera” ramanand gura. Apoi se imprastie pe piept si spate, pentru ca mai tarziu sa cuprinda tot corpul. De asemenea, pe limba se va forma o crusta de culoare alba, amigdalele vor creste in volum, iar temperatura nu va scadea sub 39 de grade pe toata perioada eruptiei.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Unii copii mai pot prezenta frisoane, dureri in tot corpul, lipsa poftei de mancare.

Din a sasea zi de la eruptia cutanata va incepe procesul de descuamare a pielii. Ca si in cazul aparitiei iritatiei, primele zone care se vor exfolia sunt fata, gatul, apoi restul corpului. Acest proces dureaza in jur de 10 zile. Aceasta etapa este periculoasa intrucat este propice pentru instalarea recidivei. Tocmai de aceea, membrii familiei trebuie sa-si faca un test pentru a fi siguri ca nu sunt purtatori de streptococ care sa determine o noua infestare. In plus, parintii si ceilalti membri ai familiei ar trebui sa ia preventiv antibioticul prescris de medic.

Tratamentul si prevenirea scarlatinei la copii

Scarlatina nu se trateaza acasa. Daca observi vreun semn suspect trebuie sa mergi cu el la medic, iar daca acesta confirma diagnosticul de scarlatina copilul trebuie internat. La spital va primi tratamentul cu antibiotic adecvat, timp de 7-10 zile. Dupa aceasta perioada, chiar daca starea de sanatate se va ameliora, copilul trebuie tinut izolat, cel putin o saptamana, chiar doua, in functie de evolutia bolii. Si in aceasta perioada copilul trebuie tinut sub observatia unui medic pediatru. Pentru ca un copil sa fie declarat vindecat total trebuie sa treaca cel putin 21 de zile de la debutul bolii, in conditiile in care starea generala a copilului este buna, iar din analizele medicale de urina si exudatele faringiene nu rezulta prezenta strectococului beta hemolitic de tip A.

Scarlatina este extrem de periculoasa. Netratata corespunzator aceasta boala are complicatii precum: septicemia, hepatita, meningita, adenita, sinuzita, miocardita.

Infestarea cu streptococul beta-hemolitic de tip A este imposibil de prevenit. Orice copil purtator de streptococ il poate transmite cu usurinta prin stranut sau tusit. Daca aveti in casa un caz de scarlatina el trebuie izolat total. Absolut toate obiectele cu care copilul bolnav de scarlatina a intrat in contact trebuie spalate temeinic, inclusiv lingurile, furculitele, farfuriile etc. De asemenea, parintele care are grija de copilul bolnav trebuie sa se spele de fiecare data temeinic pe maini.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Alte sfaturi privind scarlatina la copii

Avand in vedere faptul ca un copil bolnav de scarlatina are gatul inflamat, evident ii va fi si foarte greu sa inghita. Astfel, el are nevoie de o hrana moale, lichida (supe, milkshake-uri). Asigurati-va ca hidratati permanent copilul. De asemenea, este indicat un umidificator pentru aerul incaperii. Un prosop cald pus pe gat ii poate atenua durerile cauzate de inflamarea amigdalelor.

Petru ca iritatia da senzatie de mancarime, este indicat sa taiati cat mai scurt unghiile copilului, pentru ca, prin scarpinare, sa nu existe riscul suprainfectarii pielii si asa iritate.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 03/12/2023