Cum sa educi copiii fara sa fii tiran. 6 pasi ca sa ai cei mai disciplinati copii
Relatia dintre parinti si copii n-a fost niciodata usoara. Fiecare incearca sa-l aduca pe celalalt “pe drumul cel bun”. Daca parintii vor disciplina, copiii vor joaca si “intelegere”. Cum sa le impui copiilor reguli si valori fara a fi considerat un “tiran”, pentru a putea consolida relatia dintre parinti si copii? Nu e deloc usor, insa nici imposibil sa reusesti. Trebuie doar sa urmezi cativa pasi.
Iata ce sfaturi au specialistii pentru a putea sa educi, sa disciplinezi, fara a te transforma intr-un tiran pentru copilul tau.
Parinti si copii – sfatul #1: Lasati copiii sa fie copii
Copiii vor fi copii si trebuie lasati sa se comporte ca atare. Dati-le voie sa greseasca, sa faca mizerie, sa se supere, sa fie furiosi. Nu te poti astepta la miracole din partea unui om mare, daramite din partea unui prichindel. Chiar daca se comporta ciudat uneori, trantesc, arunca, dar asta nu inseamna ca sunt rai. Aveti grija sa nu-i pedepsiti pentru fapte minore sau sa le puneti niste standarde prea inalte pentru varsta lor.
Parinti si copii – sfatul #2: Nu repetati la nesfarsit niste cuvinte. Isi vor pierde valoarea
Cuvinte precum “NU”, “Stai” sau “Stop” sunt folosite de nenumarate ori intr-o zi, astfel incat copiii au devenit imuni la ele. Mai mult decat atat, voi va transformati in niste tirani neintelegatori. Schimbati foaia si in loc sa-i spuneti a nu stiu cata oara “NU mai mazgali peretii”, incercati “Uite o carte de colorat. Am cumparat-o special pentru tine!” sau “Hai sa luam o coala de hartie si sa coloram impreuna!”. Veti avea un succes garantat!
Cumpara si tu ghidul Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
Parinti si copii – sfatul # 3: Nu trebuie sa fiti intotdeauna invingatori
Nu transformati disciplinarea si educarea copiilor vostri intr-o tabela de scor: cine pierde si cine castiga. Disciplina trebuie sa lase si o portita de compromis intre voi si copiii vostri. De exemplu, nu trebuie sa alegeti voi intotdeauna hainele copilului. Imbracatul trebuie sa fie inclus in randul situatiilor in care cel mic poate decide si singur. Scopul vostru este sa-l imbracati, n-ar trebui sa va intereseze cu ce haine. La fel si ce mananca la pranz. Il puteti lasa sa aleaga, prezentandu-i o paleta (limitata sau nu) de optiuni. Scopul vostru este sa manance sanatos si atunci il lasati sa opteze pentru una din propunerile voastre. Stabiliti-va niste reguli clare, care nu pot fi negociate, si unele la care sa fiti permisivi, astfel incat copilul sa simta ca si parerea lui conteaza.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?