Cati dintre noi nu si-au lasat copiii in fata televizorului fara sa se gandeasca o secunda la pericolul programelor TV asupra cresterii si dezvoltarii lor. Ati putea spune ca-l lasati pe canale de muzica sau de desene animate, dar v-ati gandit ce continut au respectivele programe TV? Specialisti din mai multe colturi ale lumii au analizat cateva programe TV si au ajuns la urmatoarea concluzie: Televizorul dauneaza grav sanatatii.
Violenta din programele TV duce la tulburari de comportament
Potrivit unor estimari facute de cercetatori din Marea Britanie, pana la varsta de 18 ani, un copil vede la televizor nu mai putin de 16.000 de crime si peste 200.000 de scene de violenta. Asa ca nu-i de mirare ca viitorul adult sa sufere de tulburari de comportament. Specialisti din Statele Unite intaresc concluzia colegilor britanici. Ei spun ca un copil de 4 ani care sta aproximativ 5 ore pe zi in fata televizorului este mult mai violent decat un copil de aceeasi varsta care se uita la programele TV doar doua ore pe zi. De asemenea, trei ore pe zi in fata televizorului creste cu 30 la suta riscul ca un micut sa aiba tulburari de comportament.
Chiar daca-l lasati in fata unor programe TV de desene animate, veti constata ca violenta este mascata sub forma unor jocuri. “Baietii buni” sunt cei care lovesc pentru a-si face dreptate, pentru a apara lumea si, brusc, copiii vor sa imite acest comportament de super-erou. Chiar daca parintele spune ca nu e frumos sa musti, sa te bati etc., la televizor copiii invata ca e in regula, atat timp cat tu esti “Baiatul bun”. Se mai intampla, de asemenea, ca “baietii rai” sa nu fie intotdeauna trasi la raspundere si sa nu suporte consecintele fapelor lor. Iata un alt mesaj pe care il pot capta gresit: “Daca nu sunt prins, inseamna ca n-am facut nimic!”.
De asemenea, actele de violenta surprinse de copii cu coada ochiului, in timp ce parintii se uita la stiri, la filme, la reality-show-uri pot afecta dezvoltarea armonioasa a acestora. Chiar daca par ca se joaca si ca nu sunt atenti, ar fi bine sa ocoliti astfel de programe TV daca cei mici sunt prin preajma. Ei pot avea probleme de somn, cosmaruri, fobii etc.
Programele TV pot induce copiilor comportamente riscante
Maniera in care sunt prezentate anumite “vicii” ale adultilor poate induce copiilor mesajul ca este “cool” sa fumezi, sa bei, sa faci sex cu oricine oricand, de vreme ce respectivele reclame, seriale, show-uri nu vorbesc si despre consecintele acestor fapte. Studii recente arata faptul ca adolescentii care urmaresc programe TV cu continut sexual sunt mai predispusi sa-si inceapa viata sexuala mai devreme decat cei care nu se uita la astfel de programe. De asemenea, desi au fost eliminate din programele TV reclamele la tigari, inca sunt filme, seriale, show-uri cu “plasare de produse” in care fumatul si alcoolul sunt acceptate. Iar cifrele spun urmatoarele: copiii care se uita cel putin cinci ore pe zi la televizor au sanse mult mai mari sa se apuce de fumat decat copiii care petrec mai putin de doua ore in fata micului ecran.
Daca spuneti ca nu va lasati copilul decat pe canalele de muzica, ar trebui sa fiti atenti la ce mesaje transmit videoclipurile: chiar daca sunt blurate unele, veti fi uimiti cat de dese sunt imaginile cu femei goale, consum de alcool, droguri, fumat, jafuri, focuri de arma, violente, crime etc. E adevarat ca cei mici sunt atrasi de ritmuri si de rime, dar daca tot vrei sa asculte muzica, poate lasati doar difuzoarele pornite si innegriti ecranul. Desi, nici aceasta nu este o solutie foarte buna, intrucat chiar daca nu stiu engleza acum, mai tarziu vor sti, iar unele versuri nu sunt tocmai poezii de Eminescu.
Obezitatea, problema cea mai mare pe care o aduce urmarirea programelor TV
Cu cat copiii petrec mai mult in fata televizorului, cu atat fac mai putina miscare si cu atat mai mult creste riscul lor de a deveni obezi. Pe langa faptul ca nu fac nici un mic de exercitiu fizic, copiii si-au facut si obiceiul de a manca ceva in timp ce urmaresc programele TV. Iar acest “ceva” nu e deloc sanatos: chips-uri, snacks-uri, sucuri (de obicei acidulate) etc.
Potrivit cercetatorilor din Noua Zeelanda, copiii care se uita mai mult de doua ore la televizor sunt mult mai predispusi la obezitate, se apuca de fumat la o varsta frageda si au colesterolul chiar mai mare decat al unui adult. Inclusiv pielea are de suferit. Oamenii de stiinta italieni au concluzionat ca nivelul de melatonina din organismul unui copil creste cu 30 la suta daca nu se uita timp de o saptamana la televizor. Motivul: radiatiile ecranului intrerup producerea acestui hormon.
Citeste aici partea partea a doua a acestui material. Vei afla ce trebuie facut pentru a limita orele petrecute de copilul tau in fata micului ecran.
Vino la sectiunea Planse si desene de colorat din categoria Prescolari pentru a tipari planse de colorat pentru copilul tau.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025