Nas infundat? 10 sfaturi sa tratezi raceala la copii
Nas infundat. Perioada aceasta este propice imbolnavirilor. Dimineata este racoare, spre pranz se incalzeste, iar seara este din nou rece. Nici nu stii cum sa-ti imbraci copiii pentru a fi cat mai putin expusi. Si niciodata nu nimeresti, ori ii imbraci prea subtire si le e frig, ori ii imbraci prea gros si transpira. Oricum ai da-o, tot nu e bine. Iar cand copilul este si in colectivitate, lucrurile se complica deja: nas infundat, secretii nazale, febra.
Iata cateva sfaturi pentru a trata raceala la copii si pentru a scapa de senzatia de nas infundat.
Tineti copilul acasa atunci cand este racit
Aveti idee cati parinti isi aduc copiii raciti la cresa, gradinita, scoala. Ar fi bine sa nu va transformati nici voi intr-un astfel de parinte. In primul rand trebuie sa aveti grija de starea de sanatate a copilului vostru, dar sa-i aveti totusi, in minte si pe ceilalti copii care, desi sunt sanatosi, se vor imbolnavi cu siguranta intrand in contact cu copilul vostru. Chiar daca nu are temperatura, daca-l vedeti ca e apatic, moale si n-ar putea sa faca fata lectiilor, tineti-l mai bine acasa.
Tratati febra din timpul racelii
Daca are temperatura, e primul semn ca cel mic lupta cu o infectie. Daca febra trece de 38 de grade Celsius, are dureri sau frisoane, puteti incepe sa-i dati acetaminofen sau ibuprofen. Utilizati dozajele recomandate de medicul pediatru. Daca copilul este mai mic de 3 luni si are febra peste 38 de grade sau daca are intre 3 luni si 3 ani, iar teperatura corpului trece de 40 de grade Celsius, mergeti de urgenta la doctor.
Preveniti deshidratarea copiilor
O hidratare buna ajuta copilul sa-si revina mai repede. Poate fi apa, ceai, suc natural de fructe, supa de pui. Important este sa nu piarda multa apa din cauza febrei.
Mentineti nasul desfundat
Pentru copiii mai mari, sunt recomandate spray-urile cu apa de mare. Pentru cei mici insa, spray-urile si picaturile descongestionante nu sunt indicate. Ei au nevoie de ser fiziologic. Curatati cat mai des nasul copiilor, daca sunt mari, prin suflarea lui, daca sunt mai mici, cu ajutorul pompitei nazale sau a batistei bebelusului.
Nu rata nici: Cum se desfunda CORECT nasul bebelusului
Tratati iritatia pielii
Ganditi-va cat de tare va ustura pielea cand sunteti raciti si sunteti nevoiti sa suflati nasul de zeci de ori. Ca sa impiedicati aceasta iritatie la copiii vostri, ideal ar fi sa-i suflati nasul intr-o batista umezita in apa calduda.
Spalati-i des pe maini
O regula esentiala, pe care cei mici trebuie sa o invete printre primele: cu cat te speli mai des pe maini, cu atat tii departe bacteriile si microbii. De fiecare data cand tusesc sau stranuta si neaparat inainte de fiecare masa, copiii (si adultii) trebuie sa se spele pe maini. Daca nu au unde, pot folosi servetele sau lichide antibacteriene.
Citeste continuarea: 1 2