Stim cu totii ca pe langa marile avantaje pe care le ofera internetul, totusi adesea ne izbim si de o groaza de inconveniente, iar principalul este felul in care putem fi atacati sau afectati de hackeri sau alt tip de infractori care circula pe net.
Iata ce trebuie sa facem in cazul in care ne confruntam cu o astfel de situatie:
1. Contacteaza autoritatile
Daca esti victima unei fraude pe Internet, nu sta pe ganduri: raporteaza totul Politiei. Intai verifica daca nu cumva chiar site-ul respectiv iti da posibilitatea asta: multe site-uri o dau, astfel ca ai optiunea de a contacta oficial site-ul si de a-i raporta infractiunea. Cu cat oamenii vor raporta mai des astfel de infractiuni, cu atat mai multi infractori vor fi prinsi.
2. Ai grija la parole si informatii personale!
Nu raspunde niciodata nimanui la intrebarile de securitate ale conturilor tale! Atentie, mai ales cand esti contactat de asa-zise „surse oficiale” – multi se pot da drept ofiteri bancari sau persoane de la diverse tipuri de agentii ori care lucreaza pentru realizarea diverselor sondaje de opinie. Nu raspunde sub nici o forma! Parolele sunt confidentiale!
3. Nu da „share” la informatii familiale!
Cum ar fi numele mamei, al animalului tau de companie sau al strazii pe care ai copilarit! Ele pot fi folosite si te trezesti ca nu-ti mai poti accesa conturile, fiindca altii ti-au schimbat parola fara ca tu sa stii sau sa fii de acord!
Citeste si: 12 semne ca esti dependent de internet. Le recunosti la tine?
4. Instaleaza-ti un antivirus
Incearca sa optezi pentru un program antivirus cat mai performant, chiar daca uneori costurile sunt mai ridicate decat in cazul altor programe antivirus. E important sa te protejezi de tot felul de virusi care circula pe net si care-ti pot distruge toate datele, conturile si computerul.
5. Alege parole dificile
Gandeste-te la parole complicate si lungi, din litere si cifre, combinate cu liniute si majuscule. Asigura-te ca ai atins maximul de securitate in ceea ce priveste parola folosita.
Citeste continuarea: 1 2