Prima nota din viata bebelusului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Prima nota din viata bebelusului

Sfatulparintilor » Blogul tău » Prima nota din viata bebelusului

 

Imediat dupa nastere, bebelusul este evaluat si  i se da o nota numita Scor Apgar,care defineste starea sa generala de sanatate in momentul nasterii,pentru ca medicii sa poata hotara nivelul de ingrijire necesar. Evaluarea se face in primul minut de la nastere si este urmata de o alta,la aproximativ 5 minute dupa.
 
 
 
 
Cea care a initiat aceasta tehnica de masurare a sanatatiicopilului imediat dupa nastere a fost Virginia Apgar (medic anestezist american).In timp, aceasta a devenit un examen de rutina al fiecarei nasteri.In functie de identificarea anumitor semne crititce,care sunt masurate si clasificate,se poate reflecta starea generala a bebelusului.
 
 
 
 
Se evalueaza aspectul si culoarea pielii,pulsul si ritmul inimii,grimasele si reflexele nou-nascutului,tonusul muscular si respiratia.Fiecare dintre aceste caracteristici primeste un punctaj si apoi, insumand se obtine nota finala. O nastere dificila,prematura sau folosirea unor anestezice in timpul nesterii pot altera artificial scorul Apgar obtinut la nastere,astfel incat in final nu va mai reflecta conditia reala a sanatatii nou-nascutului,ci mai degraba conditia de moment.
 
 
 
 
Notele cuprinse intre 7 si 10 puncte indica o stare de sanatate generala buna a bebelusului si arata ca acesta nu va avea nevoie de ingrijire medicala speciala imediat dupa nastere.
 
 
 
 
Nou-nascutii care obtininsa un scor intre 4 si 6 au avut de suferit in decursul sarcinii sau chiar in timpul travaliului,asa incat au nevoie de o atentie speciala din partea medicilor (pot fi pusi la oxigen pentru o respiratie mai profunda).
 
 
 
 
In cazul unui scor sub 4 se impune aplicarea unor masuri de urgenta.

Data articol: 24/06/2011