Conform unui nou studiu, copiii care traiesc in casa cu un caine sau o pisica au mai putine sanse sa dezvolte aergii la acele animale mai tarziu, insa doar daca animalele au fost in aceeasi casa cu copilul inca de cand era bebelus.
In comparatie cu bebelusii care s-au nascut intr-o familie fara animale de companie, cei care au crescut alaturi de un animal de companie au sanse cu pana la jumatate mai mici sa fie alergici la adolescenta.
La studiu au participat 566 de copii, care au trait sau nu in casa cu un animal de companie. Cand au implinit 18 ani, copiilor le-au fost recoltate probe de sange si le-au fost facute teste pentru a depista anticorpi ce alunga alergiile la animalele de companie.
Adolescentii care au trait in casa cu o pisica in primul an de viata, au prezentat un risct de pana la 48% mai mic de alegie decat cei care nu au stat in compania unui animal iar adolescentii care au trait in casa cu un caine au prezentat un risct de pana la 50% mai mic.
Expunerea la animale de companie dupa implinirea varstei de 1 an se pare ca nu are nici un efect asupra riscului de a dezvolta alergii, ceea ce idica faptul ca, de sincronizare depind foarte multe aspecte. Desi nu pot spune cu certitudine, cercetatorii suspecteaza ca expunerea timpurie la alergeni si bacterii ce tin de animale, intareste sistemul imunitar, obisnuieste organismul cu alergenii si ajuta copilul sa isi construiasca o imunitate naturala.
Acesta nu este primul studiu care a descoperit in urma cercetarilor ca animalul de companie poate proteja copiii de alergii, insa este primul care a urmarit copiii participanti la studiu pana la varsta de 18 ani.
Alte studii efectuate pe aceeasi tema au avut rezultate din cele mai variate, unele chiar ajungand la concuzia ca expunerea la animale de companie in perioada infantila poate sa cresca riscul alergiilor. Vand in vedere rezultatele contradictorii ale diferitelor studii, concluzia pe care o putem trage este ca este prea devreme sa fie recomandate animalele de companie pentru a reduce riscul alergiilor insa nici nu trebuie renuntat urgent la animalul de companie pentru ca ar putea provoca alergii.
Unul dintre medicii specialisti participanti la studiu, director al unei clinici de alergologie si imunologie din Pittsburg spune ca in final, se poate sa existe anumite perioade in care expeunerea la alerngeni sa aiba efect protector pentru anumite persoane.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?