Persoanele care consuma iaurt au parte de o alimentatie completa, intrucat acesta contine proteine de calitate, potasiu, calciu, vitamine si bacterii probiotice (acestea iti normalizeaza flora intestinala), grasimi care ajuta la satiatie si glucide modificate pentru o asimilare mai usoara.
Aceste componente reduc considerabil riscul la alergii, ajuta la cresterea sistemului imunitar si cresc rezistenta la diversi germeni. De asemenea, iaurtul este foarte bun si pentru persoanele infectate cu virusul HIV pentru ca acestea au sistemul imunitar slabit.
Beneficiile iaurtului si kefirului au fost evaluate in urma a peste 4000 de studii, iar in continuare voi prezenta motivele pentru care consumul iaurtului este necesar.
Bogat in proteine
Acesta are in jur de 3 grame de proteine la 100 de grame de iaurt. Asa cum spuneam si mai sus, lactatul este foarte bogat in calciu care se depune foarte bine si “cu cap”. De asemenea, potasiul pe care il contine este o subtanta minerala extrem de importanta, intrucat ajuta la reglarea batailor inimii.
Beneficii digestive
Iaurtul imbunatateste tranzitul intestinal, ajuta la digestie si previne constipatia. Desi greu de crezut, acesta este un bun remediu impotriva diareei. De asemenea, iaurtul este printre putinele produse ce pot fi consumate chiar si de persoanele care nu tolereaza lactoza. Un lucru demn de luat in seama este acela ca persoanele consumatoare de iaurt sunt mai protejate de cancerul de colon.
Un sistem imunitar puternic
Cei care consuma iaurt moderat se imbolnavesc mai rar deoarece produsul contine bacterii active ce stimuleaza sistemul imunitar. De asemenea, consumul de iaurt poate preveni anumite boli autoimune (boala lupica, poliartrita reumatoida, dermatomiozita, sclerodermia, hepatita cronica lupica, tireotoxicoza, mixedemul primar, anemia Biermer, boala Addison si altele).
Lupta cu succes impotriva osteoporozei
Pierderea rezistentei subtantei osoase va aparea la o femeie din doua si un barbat din opt daca acestia nu consuma calciul atat de bine concentrat in iaurt. Acesta ajuta la mentinerea rezistentei oaselor si combate osteoporoza.
Reduce riscul de candidoza vaginala
Lactobacillus-ul acidoplilus continut de iaurt ajuta vaginul sa scape de colonizarea de ciperci si mai mult decat atat, acesta poate fi folosit si local in tratarea unor astfel de afectiuni.
Este foarte important sa eviti iaurturile fara coloranti sau zahar si sa citesti foarte bine eticheta produsului. De asemenea, daca vrei un iart cu fricte, evita-la pe cele din comert si prepara-ti unul chiar la tine acasa: iaurtul cu o cantitate mica de grasimi (0,1%) se amesteca cu fructe proaspete ori uscate.
Cand vrei sa alegi un iaurt sanatos, citeste daca pe eticheta sa scrie: lapte integral pasteurizat, lapte praf, proteine din lapte, culturi lactice selectionate. Fara gelatina, amidon sau E-uri.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?