Dieta macrobiotica, un stil de viata sanatos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Dieta macrobiotica, un stil de viata sanatos

Sfatulparintilor » Blogul tău » Dieta macrobiotica, un stil de viata sanatos

Dieta macrobiotica este inspirata din regimul alimentar al calugarilor budisti si este adoptata mai nou de vedete cum ar fi Madonna sau Gwyneth Paltrow. Aceasta dieta a fost dezvoltata de un japonez care considera ca simplitatea este cheia catre o stare buna de sanatate, iar ceea ce este mai interesant este ca dieta nu se refera strict la alimentatie, ci la un mod de viata.

Dieta macrobiotica nu inseamna sa numeri numarul de calorii de la o masa ori sa faci combinatii alimentare ciudate, ci sa mananci intr-un mod cat mai ordonat si sa ai un stil de viata cat mai simplu. Nutritionistii sustin ca aceasta dieta este mai degraba un nou mod de viata decat o dieta de slabit.


Conform dietei macrobiotice, alimentele au elemente ying si yang, elemente care actioneaza in mod diferit asupra organismului. Alimentele din dieta macrobiotica sunt in general vegetale, iar produsele de origine animala (carne, lapte oua si derivatele) sunt excluse. De asemenea, mesele sunt facute in asa fel incat sa existe echilibru si armonie intre trup si mediu.


De exemplu, un lucru impus de dieta macrobiotica este ca toate mancarurile sa fie fierte, coapte sau pregatite la cuptor, in timp ce utilizarea cuptorului cu microunde sau a altor obiecte care au nevoie de electricitate este descurajata.  In plus, sunt interzise alimentele procesate si cele in conserva.


Iata ce alimente sunt recomandate in dieta macrobiotica


Cereale integrale, orez brun, orz, mei, secara, hrisca, paste fainoase produse in casa (taitei etc), paine de casa coapte in cuptor – consumate ocazional.


Legume  si fructe – acestea formeaza pana la 30% din alimentele recomandate in dieta macrobiotica.


Produse de origina animala – pestele si fructele de mare pot fi consumate in dieta macrobiotica de cel mult 3 ori pe saptamana. Pe de cealalta parte, carnea de porc, pui, vita sau oaie trebuie evitata si chiar scoasa definitiv din alimentatie.


Seminte, nuci sau alune – oleaginoasele pot fi consumate cu moderatie, usor prajita cu sare de mare si sos de soia.


Ce spun medicii


In primul rand, nutritionistii recomandata celor care vor sa urmeze acest stil de viata sa inceapa treptat si sa evite schimbarile bruste. Este foarte posibil ca in prima perioada sa existe probleme intestinale din cauza continutului ridicat de fibre, insa dieta este una cu adevarat benefica pentru organism. Pe de cealalta parte, s-a dovedit stiintific ca dieta macrobiotica si alte regimuri similare sunt de mare ajutor celor care sufera de boli cronice cum ar fi cancerul de san sau prostata.
 

  

Data articol: 28/01/2011