Cum putem preveni accesele temperamentale la copiii mici - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum putem preveni accesele temperamentale la copiii mici

Sfatulparintilor » Blogul tău » Cum putem preveni accesele temperamentale la copiii mici

• Mentineti copilul sub observatie. Astfel puteti afla cauzele si semnele care prevestesc aparitia unui acces emotional. In cazul aparitiei acestora, apropiati-va de copil si intrebati-l daca il deranjeaza sau are nevoie de ceva. Puteti sa-i distrageti atentia sau sa-l ajutati pe cel mic, insa nu exagerati – el trebuie sa invete cum sa faca fata singur situatiilor problematice.

• Oferiti-i un bun exemplu. Daca parintii au un comportament agresiv atunci cand sunt frustrati, copiii vor invata ca acest raspuns este potrivit in astfel de situatii. Incercati sa ramaneti calmi atunci cand copilul se poarta irational.

• Descoperiti limitele copilului si pe ale dumneavoastra. Daca copilul este obosit sau ii este foame, nu-l suprasolicitati. Totodata unii parinti sunt foarte sensibili si irascibili, iar copiii isi dau seama repede ca pot profita de acest lucru – incercati sa nu cedati nervos atunci cand copilul are o criza de furie.

• Evitati expunerea copilului la factorii declansatori. Eventual, puteti pastra un jurnal al acceselor emotionale, pentru a va da seama care sunt situatiile care le declanseaza. Tineti departe de copil obiectele pe care nu are voie sa le atinga.

• Pastrati pe cat posibil rutina in program. Copiii mici izbucnesc deseori doar pentru ca le este foame sau somn. Incercati sa stabiliti mesele si orele de somn ale celui mic la aceleasi ore in fiecare zi.

• Dati-i copilului posibilitatea de a alege. Puteti sa il ajutati pe copil in dorinta de a fi independent, oferindu-i posibilitatea de a face mici alegeri, intre variantele care va convin: "Vrei suc de mere sau de struguri?", "Vrei sa te speli pe dinti inainte sau dupa baita?". Astfel il puteti "pacali", copilul crezand ca el detine controlul. Nu puneti intrebari la care raspunsul va fi inevitabil "Nu".

• Anuntati din timp schimbarile. Nu luati decizii bruste, care il iau prin surprindere pe copil. Avertizati-l cu 5 minute inainte ca se incheie joaca sau este timpul pentru masa. Acelasi lucru este valabil si pentru schimbarile importante, cum ar fi venirea pe lume a unui fratior.

• Nu impuneti limite foarte restrictive copilului. Raspunsul natural la prea multe reguli este furia si rezistenta.

Data articol: 13/01/2011