In trecut, cele mai eficiente arme impotriva ridurilor purtau nume familiare: catina, miere, musetel. Astazi, ele se numesc retinol, coenzima Q10, acid glicolic, acid hialuronic si alte denumiri pe care, de cele mai multe ori, ne este greu sa le retinem.
Daca sunt ele mai eficiente decat cele vechi? Da. Majoritatea ingredientelor ce par iesite direct din eprubeta, sunt de fapt proprii organismului uman, dar pierdute pe masura ce acesta imbatraneste. Medicina a facut un pas inainte odata cu descoperirea lor.
Fa-l si tu de dragul pielii tale si foloseste creme antirid eficiente, invata sa vezi dincolo de ambalaj, dar nu uita nici de mastile invatate de la bunica. De cele mai multe ori cele doua cai se impletesc cu succes, pentru ca tu sa obtii cele mai bune rezultate. Si nu uita niciodata ca adevarata tinerete vine din interior! Mananca sanatos, fa miscare, iubeste, iar restul va veni de la sine!
Retinolul
Este o forma derivata a vitaminei A si unul dintre putinele ingrediente antirid a caror eficienta a fost dovedita stiintific. Crema cu retinol se aplica pe zonele cu probleme, unde primele riduri au aparut deja.
Este recomandat ca initial, sa nu aplici crema in fiecare zi, ci sa o introduci treptat, pana la utilizarea zilnica, deoarece poate produce roseata la nivelul fetei. Cel mai important lucru de retinut in ceea ce priveste utilizarea retinolului este ca trebuie sa eviti expunerea la soare daca urmezi acest tratament cosmetic.
Studii recente au dus la descoperirea unei legaturi intre utilizarea vitaminei A si cancerul de piele. Este preferabil ca pe timpul verii sa eviti cremele (inclusiv cele de plaja) care contin vitamina A.
Argireline (Acetyl Hexapeptide-3)
Daca te-au tentat mereu injectiile cu Botox, insa ti-e frica de ace si de mina impietrita pe care ai putea sa o arborezi, atunci incearca o alternativa mai prietenoasa.
Argireline este o substanta asemanatoare Botoxului, care amorteste muschii fetei, prevenind formarea ridurilor fine. Acest ingredient a fost inclus in anumite game cosmetice, insa sansele de a obtine aceleasi rezultate ca in cazul injectiilor cu Botox sunt destul de reduse. Probabil ca doar o utilizare indelungata se va apropia de aceste rezultate.
Coenzima Q10
Acest ingredient miraculos aduce o multime de beneficii pielii noastre. Se regaseste in carne si in peste, iar atunci cand se afla in cantitati suficiente in organism, protejeaza inima si previne aparitia cancerului. Adaugat in cremele cosmetice, intareste celulele pielii si imbunatateste textura acesteia.
Acidul hialuronic
Pe masura ce imbatranim, nivelul de acid hialuronic din organism scade, prin urmare, si sansele de a ne pastra pielea tanara cat mai mult timp se diminueaza simtitor.
Aceasta scadere naturala a acidului hialuronic din organism poate fi compensata, atat intern cat si extern. Pe plan intern, putem apela la suplimentele alimentare pe baza de acid hialuronic, care se regasesc in farmacii.
Pentru a oferi un ajutor suplimentar pielii si din exterior, putem apela la cremele ce contin asa numita "fantana a tineretii". Pielea va fi hidratata, textura acesteia se va imbunatati vizibil, iar liniile fine vor fi estompate.
Kinetina
Prezenta kinetinei incurajeaza diviziunea celulara si ajuta la reducerea ridurilor fine prin faptul ca incetineste actiunea nociva a razelor solare. Utilizat frecvent, ingredientul ajuta la intarirea barierei naturale de protectie a tenului impotriva agresiunilor de mediu.
Ceaiul verde
Nu este nevoie sa bifam inca o data toate beneficiile ceaiului verde asupra organismului, insa ceea ce este bun la interior este bun si pentru exterior. De ce toata lumea lauda ceaiul verde?
Pentru ca este bogat in antioxidanti ce reprezinta un aport vital pentru organismul nostru in lupta cu radicalii liberi din mediu. Folosit in creme, extrasul de ceai verde ajuta la reducerea semnelor de imbatranire, mai ales daca devine o constanta a procesului de ingrijire.
Extractul de flori
Aflate la loc de cinste in trecut, uleiurile esentiale de flori nu au trecut inca pragul uitarii. Numeroase companii cosmetice le folosesc datorita proprietatilor si efectelor pe care le au asupra tenului.
Pe langa luminozitatea pe care o ofera, extrasele naturale de flori inglobate in gamele de ingrijire cosmetica reprezinta si o cale naturala de a lupta impotriva ridurilor. Printre vedete se numara trandafirul, hibiscusul (floarea de trandafir japonez) sau lavanda.
Fiecare dintre ele ajuta la imbunatatirea texturii pielii, fara a contracara acest efect prin cel al chimicalelor prezente in compozitia clasica a cosmeticelor.
Palmitoyl Pentapeptide-3 (Matrixyl)
Aceasta peptida costisitoare stimuleaza productia de colagen din tesuturi, ceea ce se traduce, bineinteles, prin mai putine riduri la nivelul pielii.
Dupa cum stim deja, cantitatea de colagen din piele se micsoreaza cu timpul, iar peptida mai sus mentionata amana aceasta pierdere.
Vitamina C
Datorita rolului sau antioxidant, vitamina C constituie o arma puternica in lupta cu radicalii liberi. Daca asiguram organismului doza zilnica de vitamina C (fie prin alimentatie, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare), cruciada noastra impotriva imbatranirii este deja pe jumatate castigata.
Mai ramane sa o inglobam si in ritualul zilnic de ingrijire pentru ca meniul pielii sa fie complet. Pentru asta, este indicat sa folosim creme cu vitamina C, atat pentru "stergerea" petelor maronii rezultate din expunerea la soare, cat si pentru diminuarea efectelor adverse negative ce rezulta din aceasta.
Acidul glicolic
Un "obisnuit" al produselor de ingrijire, acidul glicolic actioneaza asupra celulelor pielii, incurajand procesul de innoire a acestora. Pielea este mai stralucitoare si isi pastreaza aspectul tineresc pentru mai mult timp.