Problemele aparute la inceperea anului scolar iau prin surpridere adesea parintii. Desi se intampla anual, la 12 septembrie copiii tot nu sunt pregatiti. Ei se dezvolta foarte rapid si va fi plictisitor si putin probabil ca inceputul noului an scolar sa fie la fel cu cel de acum un an. In functie de cum a decurs anul anterior si de amintirile cu care au ramas, unii copii pot fi nerabdatori sa mearga iar la scoala, altii nu la fel de mult.
Nu mai stii cum te simteai cand se termina vacanta? Imagineaza-ti ca pentru tine este ca si cum ti-ai schimba jobul. Poti sa fi nerabdator sa vezi ce te asteapta, dar si teama de schimbare iti poate taia din elan. Un mediu nou si noi colegi (de scoala sau de serviciu) pot face acomodarea mai grea.
1. Aduna-te! Relatia ta cu copilul are un mare impact. Asa ca este important sa nu te apuce emotiile si grijile in privinta inceperii scolii. Ii vei transmite si lui aceasta stare. Gandeste-te si apuca-te de pregatiri din timp, odihneste-te si petrece timp cu copilul. Pregateste-l psihic de un nou an in care trebuie sa fie motivat si concentrat la scoala.
2. Desi copilul poate stii deja scoala, este placut sa o (re)vada inaintea inceperii. Toti copiii sunt nerabdatori si agitati in legatura cu noii profesori, colegi, orarul, etc. Daca faceti o plimbare prin curtea scolii, eventual insotiti si de alti colegi de-ai lui, micutul tau isi va aminti de momentele placute de acolo si isi va dori sa isi revada colegii si sa inceapa iar scoala.
3. Inceputurile par promitatoare adesea asa ca uneori exageram. Poate parea momentul potrivit de a face curatenie generala, de a renunta la vechituri si a impune noi reguli in familie. Sarcinile casnice sunt impartite, banii de buzunar calculati si sporturile si alte activitati pentru timpul liber sunt planificate. Uneori schimbarile sunt bune, dar trebuie sa iti alegi momentul potrivit. Prea multe modificari intr-un interval scurt ii va face pe toti mai putin cooperanti. Concentreaza-te pe un inceput potrivit al scolii, si apoi cand lucrurile au intrat pe un fagas normal din acest punct de vedere, poti sa incepi sa te gandesti la schimbarile pe care vrei sa le aduci in programul familial.
4. Incurajeaza-ti copilul si aminteste-i ca totul va fi bine. Asculta-i ingrijorarile si fricile si incearca sa il ajuti. Desi pentru tine par niste lucruri nesemnificative, nu minimiza importanta lor in fata micutului. Acestea sunt grijile reale ale copilului si il pot tine treaz noaptea cum te tin pe tine problemele de la serviciu.
5. Pregateste terenul. Este distractiv sa faci cumparaturile cu copilul, sa ii cumperi rechizite si hainute. Dar nu exagera. Pregateste si casa si alege locuri linistite si aerisite in care micutul sa poata sa se reculeaga, sa citeasca o carte sau sa isi faca temele.
6. Cunoaste-i invatatorul/dirigintele si pastreaza o relatie cu acesta. Faptul ca tu ii ceri parerea si discuti in mod frecvent cu el, il va face pe copil sa se simta mai in siguranta. Va avea incredere mai mare in general in scoala si cu atat mai mult isi va da silinta sa aibe rezultate bune. Situatia de acasa se va reflecta imediat in comportamentul copilului la scoala. Deci, invatatorul ar trebui sa stie despre evenimentele majore de la voi din familie (mutari, decese, nasteri) pentru a trata elevul corespunzator in momente mai delicate. (Sursa: school.familyeducation.com)
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?