Depresia la adolescenti poate lua diferite forme, unele nu pot fi asa usor descoperite de parinti sau chiar de alti adolescent. La unii, tristetea profunda se poate manifesta prin stadii de furie si iritabilitate, in timp ce altii pot deveni apatici si se pot izola.
Cititi in continuare o lista a celor mai comune semne de depresie la adolescenti:
– Tristete, nervozitate, iritabilitate;
– Pierderea interesului pentru activitatile considerate candva placute;
– Schimbari semnificative in apetit, greutate sau somn;
– Pierderea energiei;
– Sentimente de vinovatie;
– Dificultati de concentrare;
– Dureri frecvente si neexplicate de cap, de burta, musculare si oboseala;
– Absenteism si performante slabe la scoala;
– Indepartarea de familie si prieteni;
– Abuzul de droguri si alcool;
– Neglijarea igienei personale, a aspectului si hainelor.
Adolescentii depresivi nu considera ca viata poate fi frumoasa pentru ca nu au uneltele necesare pentru a reusi sa schimbe ceva.
Uneori, ei apeleaza la alcool si alte substante nocive pentru a scapa de sentimente negative. Nu realizeaza ca acestea nu sunt solutii si au exact efectul invers: agraveaza angoasele si starile de tristete. Semne de depresie des intalnite de specialisti sunt iesirile necontrolate, excesele de furie. Acestea arata un dezechilibru emotional si o slabiciune datorata pesimismului cu care ei vad lumea. Sunt iritabili si recalcitranti, parinti ajung mereu grijulii in preajma lor nestiind ce lucru minor le va declansa furia.
Sfaturi pentru parinti
Desi exista multiple motive pentru care aceste disfunctii apar, distantarea de parinti este un factor de luat in seama. El se afla adesea la baza izolarii si introvertirii caracteristice depresiilor, adolescentii renuntand la relationarea cu cei apropiati.
Ca si adultii, adolescentii simt nevoia de a fi ascultati. Parintii trebuie sa petreaca timp cu copiii, sa le fie un sprijin, un umar pe care sa planga daca e nevoie dar si un prieten care sa le ofere sfaturi bune si in compania caruia se pot si distra. E important ca parintii sa fie implicati in viata lor, sa stie mereu ce se petrece la scoala si in grupul de prieteni. De asemenea, trebuie sa le vorbeasca deschis si sa le explice efectele negative ale alcoolului si drogurilor asupra unei stari depresive.
Se poate ca si situatia din familie sa declanseze tristetea copiilor.
Stapaneste-ti si tu emotiile negative si excesele de furie pentru a nu oferi un exemplu negativ.
Exista diferite metode eficiente pentru a trata depresia adolescentilor. Un specialist poate recomanda un tratament potrivit sau un program in care se poate inscrie copilul, in functie de nevoile lui.
Medicatia poate fi o solutie care sa ajute adolescentii, dar este adesea o ultima varianta la care apeleaza doctorii. Adesea se recomanda imbunatatirea comunicarii cu parintii sau discutiile cu un specialist pentru a determina care sunt problemele ce determina aceasta disfunctie. Asa se poate ajuta un adolescent sa isi inteleaga emotiile si sa faca mai bine fata stresului si schimbarilor. Daca este un stadiu mai avansat al depresiei si nu apar imbunatatiri dupa toate sfaturile psihologului, este posibil sa se apeleze la un tratament cu antidepresive.
Terapia prin conversatie functioneaza pentru unii adolescenti, insa e nevoie ca ei sa fie deschisi discutiilor si sa o vada ca pe o solutie, o nevoie si nu o obligatie impusa de parinti. Cei care nu dau rezultate dupa tratament si sar peste intalnirile cu psihologul au nevoie adesea de o abordare mai puternica.
Cu multa iubire, intelegere si cu ajutorul unui specialist, parintii ingrijorati isi pot ajuta copiii sa treaca peste aceasta perioada tumultoasa din viata lor si sa priveasca inainte cu incredere si optimism.
foto: Depositphotos.com