Umanitatea este in plina campanie proalaptare. Si nu degeaba. Cercetarile recente efectuate la Universitatea din Insulele Baleare arata faptul ca laptele matern este foarte benefic sanatatii bebelusului. Si nu vorbim doar de vitaminele, nutrientii sau anticorpii pe care micutul le primeste de la mama, ci si de transferul unui hormon care il va ajuta la maturitate sa-si tina greutatea sub control. Este vorba despre leptina care, daca este preluata de catre bebelus, organismul acestuia ramane programat sa protejeze impotriva obezitatii si a efectelor sale patologice in timpul vietii.
Studiul specialistilor spanioli este confirmat de cercetarile efectuate de colegi germani de la Universitatea din Munchen. Potrivit acestora, copiii hraniti cu formula de lapte au tendinta de a avea probleme cu obezitatea cand cresc. Rezultatele se vad la varsta de 5 ani cand cantitatea de grasime din corp creste cu 22-38 la suta. Explicatia pediatrilor germani este simpla: laptele uman contine substante bine proportionate, pe cand laptele praf este dezechilibrat din acest punct de vedere (natura isi face mai bine meseria decat industria). Daca in cazul copiilor hraniti la san greutatea corporala creste incet, la ceilalti se accelereaza productia de grasimi ceea ce va conduce la o crestere rapida in greutate.
Chiar daca copiii au nevoie de vitamine, proteine si alte minerale, excesul de proteine din laptele formula conduce la obezitate. In cazul mamelor care nu au suficient lapte este indicat, totusi, sa nu renunte in totalitate si sa-i alapteze cat de mult posibil. (Sursa: pregnancy.womendiary.net)