Exista mereu probleme atunci cand vorbim despre bani. Fie ai prea multi si atunci te gandesti sa gasesti cea mai potrivita solutie de administrare, protejare si inmultire a lor, fie te confrunti cu o lipsa a lor si atunci iti storci creieri pentru a afla o cale de crestere a venitului. Acum depinde de fiecare pentru care chestiune cauzata de bani isi doreste sa aiba o solutie. Ce faci insa, cand dispuni o suma frumusica de bani, sa spunem 20.000 de lei si ai 2 optiuni:
- fie achiti creditul la banca in valoare de exact 20.000;
- fie cauti o investitiea potrivita care ti-ar putea acoperi dobanda de la banca si, in acelasi timp, sa-ti aduca si ceva in plus.
Pentru unii raspunsul este foarte simplu, achiti banca, pentru altii, iar cei care iubesc riscul ar putea alege investitia. Insa inainte de a gasi cel mai potrivit raspuns trebuie sa cunoastem toate componentele problemei Daca de exemplu presupunem ca dobanda pe care trebuie s-o platesti bancii este de 12% iar pentru aceeasi suma un cont de economii ti-ar oferi doar 1-2 in schimbul celor 20.000 atunci raspunsul este clar ca lumina zilei: achiti creditul. Simplu, nu-i asa?
Dar daca cel mai bun prieten isi face propriul business si pentru cei 20.000 vei castiga un minimum de 30%? Acum lucrurile s-au complicat, iar alegerea nu mai este deloc usoara. Trebuie sa fii foarte atent si sa judeci indelung: pe de o parte ai putea obtine un castig de minimum 30% pentru capitalul investit, insa totodata trebuie sa iei in calcul ca ai putea pierde totul pe mana prietenului tau. Nu o data s-a intamplat ca micile afaceri sa dea faliment chiar in primul an. Ca sa nu mai amintesc acum de contextul economic actual care este total defavorabil pornirii unei afaceri noi.
Prin urmare ce alegi: un 12% garantat sau un posibil 30%. Abordarea corecta ar fi sa calculezi posibilitatea unui castig de 30%. Daca consideri ca sansele sunt mari ai putea investi, daca NU, atunci poti spune pas.
Si acum sa privim un scenariu diferit. Ce s-ar intampla in cazul in care costurile creditului sunt de doar 5% si ai putea investi in fonduri mutuale? Iar contractul s-ar intande pe 5 ani, iar tu vei obtine un 8% pentru banii investiti. Ce ai alege?
In timp ce calculezi probabilitatea obtinerii rezultatelor promise, trebuie sa mai iei in calcul si perioada de timp pe care se intinde contractul. Ce asteptari ai intre cele doua optiuni in timpul dat?
Din punct de vedere financiar trebuie sa iei in calcul urmatoarele elemente:
– costul creditului
– sansele de castig
– precum si riscul de a pierde toti banii intr-o anumita perioada de timp.
Dincolo de toate aceste aspecte financiare in ecuatie mai trebuie inclus si factorul emotiona: Cum te-ai simti dupa ce ai achitat creditul? Cum te-ai simti daca nu investesti? Cum te-ai simti daca investitia se va dovedi un esec?
Vei descoperi ca raspunsurile la aceste intrebari sunt la fel de importante precum la cele ale chestiunilor financiare. Ce rost ar avea sa faci cele mai bune alegeri din punct de vedere fianciar, daca la finalul zilei te vei simti mizerabil?
De cele mai multe ori doar punand cateva intrebari simple vei obtine raspunsuri care sa atinga atat problemele financiare cat si cele emotionale:
1. Ce se va intampla daca iti platesti datoria si cealalta investitie merge bine?
Raspunsul la aceasta intrebare va depinde de o anumita situatie. Daca investitia se va dovedi a fi excelenta, cum s-ar putea schimba viata ta? Ai renuntat la sansa vietii tale? Sau sunt cateva aspecte ale afacerii care iti limiteaza venitul? La ce renunti pentru ati plati creditul? Ti se pare logica decizia?
2. Ce se intampla daca iti platesti datoria si cealalta investitie este un esec?
In cazul acesta te vei simti un geniu pentru alegerea facuta.
3. Ce se intampla daca nu-ti achiti creditul, iar cealalta investitie va fi un succes?
Ce profit te astepti primesti in urma investitiei? Iti vei dubla sau tripla capitalul? Sau exista anumite limitari care ti-ar putea afecta venitul chiar si in cel mai bun caz? La ce trebuie sa te astepti?
4. Ce se intampla daca iti mentii imprumutul si investitia va fi un fiasco?
Iti poti permite sa pierzi acei bani si, in acelasi timp, sa ramai indatorat? Se cunosc destule povesti cu oameni care s-au imprumutat pentru a investi la bursa si care si-au pierdut absolut toti banii.
In general, nu va avantati sa investiti daca nu aveti cele mai mici cunostiinte financiare si nu cunoasteti domeniul in care vreti sa va bagati banii. Sunt mult prea multi factori care trebuie luati in considerare inainte sa intrati pe burse. Si, mai ales, nu investiti banii pe care nu va permiteti sa-i pierdeti, indiferent de promisiunile pe care vi le face broker-ul vostru. (sursa: forbes.com)
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?