Programele de stiri, in special cele care prezinta crime, violuri, atentate, violente stradale, dezastre naturale nu sunt potrivite pentru copii, in special pentru cei mici, care nu prea inteleg ce se intampla. Tocmai de aceea este recomandat ca micutii pana in 12 ani sa nu fie lasati in preajma televizorului in timpul stirilor. Cu toate acestea ei pot auzi in mijloacele de transport, pe drumul inspre/dinspre scoala/gradinita etc discutiile purtate de cei mari referitor la ultimele evenimente in tara si in lume. Iar daca sunt mai mari, pot citi pe internet sau in ziare.
1. Nu ne putem comporta ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Daca, intr-un fel sau altul, cei mici au intrat in contact cu o informatie legata de un criminal/violator etc, trebuie sa le explicam, pe intelesul lor, cum stau lucrurile. Daca la filme este vorba de fictiune, la stiri e realitate. Copiii nu trebuie pacaliti. Ei trebuie sa stie ca pe lume sunt si oameni periculosi, care i-ar putea face rau. Iar principalele moduri de a se apara sunt sa nu intre niciodata in vorba cu o persoana straina/necunoscuta sau sa nu se indeparteze prea tare de parinti, astfel incat acestia din urma sa-l poata tine sub observatie atunci cand sunt in parc sau la cumparaturi.
2. Daca stirea este despre vreun atentat terorist, explicati-le contextul in care acesta s-a intamplat. Astfel evitati ca cel mic sa-si inchipui ca ar putea fi urmatoarea tinta.
3. Informatia despre o catastrofa naturala poate fi la fel de demoralizatoare. Copiii isi pot inchipui ca este foarte posibil sa fie si el luat pe sus de un uragan sau un val de inundatie. Incercati sa-l linistiti si sa-i explicati ce inseamna fiecare fenomen natural in parte si cum se produce el. Faceti-l sa inteleaga ca unele zone pot fi afectate de astfel de catastrofe din cauza climei care favorizeaza aparitia acestora. La fel de viabile sunt si explicatiile despre cutremure. Copilul trebuie sa stie ca nu poate preintampina dezastrele naturale, insa il puteti invata cateva trucuri cum sa se puna la adapost.
In plus, in cazul discutiilor despre dezastrele naturale, puteti sa vorbiti despre filantropie, despre cat de important este sa ajuti oamenii aflati in necaz.
4. Daca aveti copiii mai mari cat sa poata citi si intelege ceea ce se intampla, este chiar indicat sa discutati cu ei asupra subiectelor. Incercati sa-i „descoaseti” pentru a afla cat de mult stiu despre subiectul respectiv. Cereti-le opinia cu privire la cele intamplate. In acest fel, nu numai ca aflati cum a procesat el informatia, ci si ce sentimente i-a generat respectiva stire. Daca printre sentimente se regaseste si teama ca i s-ar putea intampla ceva rau, vorbind deschis cu el ii puteti tempera anxietatea. (sursa kidshealth.org)
Foto: dreamstime.com
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025