Frica de intuneric este o teama foarte des intalnita la copii. Intensitatea ei variaza de la o temere oarecare, pana la cosmaruri care apar noaptea si adevarate crize de plans chiar inainte de culcare. Copiii nu pot realiza, precum adultii, faptul ca nu e nimic periculos in intuneric si ca, fie cu lumina sau fara, nu li se poate intampla nimic. Linistiti-va copilul si explicati-i ca intunericul nu ne face nici un rau.
Iata 5 idei pe care vi le propunem in acest sens :
1.Intrebati-va copilul de ce se teme de intuneric
Stati de vorba cu el cu rabdare, caci raspunsurile pot varia, de la frica de ceva ce nu cunosc, pana la senzatia ca nu pot “auzi” sau identifica sunetele pe intuneric.
2. Linistiti-va copilul inainte de a-l duce la culcare
De foarte multe ori, frica de intuneric rezulta din hiperactivitate si stimulare excesiva nervoasa. Asadar, stingeti televizorul cu o ora inainte de ora la care stiti ca adoarme copilasul si urmati ritualul bine stabilit al fiecarei seri: baita, jocul cu ratustele, imbracat, pieptanat, citit poveste etc, dar evitati activitatile zgomotoase si care presupun surescitarea de orice fel a copilului.
3. Explicati-i ca frica de intuneric e o teama normala fata de necunoscut
Asta il va ajuta pe copil sa inteleaga ca nu are de ce sa se simta rusinat ca-i e frica de intuneric, ca e ceva comun la copiii de varsta lui si ca nu trebuie sa treaca singur prin asta.
4. Dati-i copilului o laterna pe care s-o aiba la indemana, langa pat
Acest lucru ii poate da o stare de siguranta; in cazul in care vede o umbra care-l sperie, el poate aprinde laterna, se poate linisti, vazand ca nu e nimic periculos, si o poate stinge la loc fara sa se dea jos din pat.
5 .Puneti in camera copilului o veioza a carui intrerupator poate regla intensitatea luminii
Cateva nopti puteti lasa veioza la intensitate maxima, apoi, treptat, puteti diminua intensitatea ei, pana cand copilul se va obisnui sa doarma fara ea.
(foto: dreamstime.com)