Numarul persoanelor care au probleme cu colesterul creste de la an la an. Si cum intotdeauna prevenirea este mai importanta decat tratamentul, specialistii s-au gandit sa reteze raul din fasa. Tocmai de aceea ei propun ca primele analize a colesterolului sa fie realizate la copiii cu varste cuprinse intre 9-11 ani. In plus, micutii care provin din familii in care s-au inregistrat probleme cardio-vasculare sau cu hipercolesterolemie, controalele trebuiesc incepute mult mai devreme, inca de la 2 ani. „Este esential ca oamenii sa stie daca in propriile familii exista cazuri de LDL (n.r. colesterolul rau) ridicat”, a declarat pentru numarul din luna mai al revistei Journal of Clinical Lipidology dr. Patrick M. Moriarty, profesor in medicina la University of Kansas Medical Center. Potrivit lui Moriarty astfel de cercetari in familie ii pot ajuta pe medici intr-o diagnosticare timpurie, ceea ce va duce la o modificare din vreme a dietei si a obisnuintelor alimentare ale tinerilor. In plus, tratamentul inceput intr-o faza incipienta are rezultate mult mai bune decat in cazul in care colesterul s-a depus deja pe vasele de sange.
In Romania apropximativ 30% din populatie prezinta un nivel ridicat al colesterolului, fapt care provoaca diverse boli, in special din aria cardiovasculara. Iar barbatii intre 40 si 50 de ani sunt cei mai afectati. In acelasi timp, s-a observat o crestere ingrijoratoare in randul adolescentilor, determinata de alimentatia nesanatoasa si a unui stil de viata sedentar.
De altfel, cresterea alarmanta a nivelului de colesterol este cauzata in primul consumul de alimente bogate in grasimi.
Pentru a stopa fenomenul, specialistii in nutritie au cateva sfaturi:
1. Incurajeaza copilul sa manance alimente sanatoase, cu un continut scazut de grasimi si fara colesterol cum ar fi: fructele, fulgii de ovaz, legumele proaspete, nucile, painea integrala, pestele (in special somon), uleiul de masline, avocado. Este bine de retinut ca doar carnea contine colesterol.
2. Invata copilul sa evite dulciurile, carbohidratii, painea alba.
3. Limiteaza timpul petrecut in fata televizorului/calculatorului si incurajeaza copilul sa faca miscare. In reducerea colesterolului au rezultate foarte bune exercitiile aerobice: mersul cu bicicleta, alergatul, inotul si chiar plimbarile.
(foto: dreamstime)