Nimic nu-l face pe un barbat mai mandru decat masina sa. Si pentru ca aceasta sa arate cat mai bine si mai ales sa functioneze la turatie maxima va fi dispus sa scoata multi bani din buzunar. Mai multi decat pentru orice ce. Iar acest obicei lasa urme adanci in bugetul familiei. Ce-ati spune insa daca automobilul vostru va functiona la parametri maximi si fara sa cheltuiti jumatate din salariu? Cu siguranta ca aceasta este o veste buna atat pentru el cat si pentru ea. Iata 10 moduri de a stopa hemoragia monetara pe care o provoaca masina voastra. Recomandarile vin din partea lui George Sadowski, profesor de mecanica auto la Institutul Tehnic din Norwood, Massachusetts citat de CBS.
1. Nu trebuie sa schimbati uleiul dupa fiecare 4.500 de kilometri parcursi, indiferent de ce spune mecanicul de la service-ul auto pe care il frecventati. Este modalitatea pe care unuii dintre patronii acestor stabilimente o folosesc pentru a-si dezvolta afacerea. Dumneavoasttra in schimb ar trebui sa cititi recomandarile producatorului auto, care va sfatuiesc sa schimbati uleiul dupa 7.000-11.000 de kilometri.
2. Nu trebuie sa folositi mereu combustibil premium.Nu este necesar sa cheltuiti multi bani pe combustibilul premium. Ca si in cazul de mai sus consultati recomandarile producatorile intrucat acestia stiu ce-l mai bine ce-i trebui automobilului dumneavoastra. Si daca acolo este scris „este recomandabil sa” puteti utiliza tot combustibil normal. Doar in cazul in care sunteti posesorul unui automobil de lux trebuie sa aveti grija la cum il alimentati. Nu trebuie decat sa faceti un calcul simplu si sa vedeti ca la un plin de aproximativ 50 de litri– cu 5,99 lei/l -benzina premium sau 5.27 lei/l- benzina normala economisiti aproximativ 40 de lei.
3. Inlocuirea filtrului de aer. In cazul in care ati parcurs cel putin 60.000 de kilometri cu acelasi filtru de aer, este posibil sa aveti un consum de carburant cu 10-15 la suta mai mare. Este de preferat ca filtrul de aer sa se schimbe la fiecare 40.000 de kilometri.
4. Verificarea placutelor de frana. Majoritatea mecanicilor va vor recomanda sa verificati placutele de frana. Daca nu o fac, ar trebui sa le sugerati chiar voi acest lucru. Schimbate la timp va vor feri de reparatii mult mai costisitoare.
5. Nu achizitionati aditivi si alte dispozitive. Nu dati curs mesajelor din reclame care va sfatuiesc sa cumparati aditivi sau alte dispozitive care va vor ajuta sa micsorati consumul de carburant. Pana acum nici un studiu serios n-a dovedit acest lucru.
6. Nu tunati automobilul. Oricum motoarele din ziua de azi sunt puternice, iar daca vreti unul si mai puternic schimbati masina cu totul. S-ar putea sa va coste mai putin.
7. Nu schimbati des antigelul. Mecanicii auto sau distribuitorii va vor sugera ca aveti nevoie de schimbarea antigelului. E posibil sa aiba dreptate doar daca aveti multi kilometri la bord. Noile tipuri de antigel sunt facute sa reziste pana la 5 ani sau 75.000 de kilometri.
8. Nu ignorati semnalele luminoase de pe bord. Cabd se aprinde vreo lumina de avertizare pe bord inseamna ca aveti probleme. Nu le treceti cu vederea si in cazul in care nu stiti ce reprezinta, mergeti la un specialist. Astfel veti avea de rezolvat doar o mica problema care nu necesita o cheltuiala prea mare.
9. Nu cumparati cauciucuri scumpe. Cand va inlocuiti pneurile s-ar putea ca dealer-ul sa incerce sa va convinga sa achizitionati unele mai performante dar, de doua ori mai scumpe. Ganditi-va! Chiar veti participa la curse ca sa va echipati corespunzator automobilul sau e, totusi, o masina de familie.
10. Nu aveti nevoie de GPS. Daca va cumparati o masina noua, nu comandati una cu sistem de navigare. Va va costa sigur cateva mii de dolari. Mult mai ieftine sunt smart phone-urile care au de asemenea suficiente harti ca sa nu rataciti vreodata drumul.
(foto: dreamstime.com)