Nu exista dorinta mai mare pentru cineva decat aceea de a fi fericit, desi de multe ori nu stim cum sa definim fericirea. Tine de A AVEA? De A FACE? Sau de A FI? De ce unii reusesc si altii nu? Care este secretul?
Inca de pe vremea lui Socrate si pana in zilele noastre multi filozofi au oferit sfaturi despre cum sa fim fericiti dar abia acum incepem sa ne apropiem de informatii concrete ce reies din cercetari facute in detaliu asupra oamenilor fericiti si nefericiti. Desi specialistii acestor studii reintaresc vorbele din batrani („Fa ceeace iubesti”, „Fii sincer cu tine insuti”, etc) ca si cale spre fericire, ei au adaugat cateva concluzii noi, proaspete aducatoare de fericire celor ce le urmeaza.
Iata primele cinci sfaturi ai expertilor lumii cu privire la ce au in comun oamenii fericiti si de ce se merita sa devii unul dintre ei.
1. Oamenii fericiti isi gasesc acea menire de aur specifica doar lor
Incearca sa iti zugravesti fericirea. Ce vezi? Un suflet linistit care sta intr-un camp plin de margarete inflorite, cu soarele stralucind pe cer, apreciind momentul? Desigur ca aceasta componenta pasiva a fericirii umane face parte din intregul peisaj de viata al oamenilor fericiti. Dar cercetatorii au dovedit ca adevarata stare de bine data de descoperirea sineului adevarat este cu mult mai importanta. De fapt, este vorba de a tinde spre excelenta dar doar bazandu-te pe ceeace tu ai unic, pe potentialul tau natural cu care esti inzestrat de la nastere. Aristotel insusi considera ca acesta este obiectivul cel mai nobil in viata. Pe vremea sa, grecii credeau cu tarie ca fiecare copil a fost binecuvantat la nastere cu un har special care ii imbogateste in forma cea mai inalta natura sa umana prin viata. Efortul de a-ti gasi, identifica, recunoaste acest har unic pe care il ai din nastere se numeste in zilele noastre „dezvoltare personala” si s-a dezvoltat in jurul sau o adevarata industrie. De fapt, este vorba de acest concept existent inca din antichitate care include a gasi noi provocari care iti implinesc sensul si scopul vietii tale, dar aliniate cu ceeace ai tu unic.
Atunci cand tu reusesti sa iti identifici punctele bune si slabe, la ce esti talentat si la ce nu, ce iti place sa faci si ce nu, si ai curajul sa pasesti pe drumul real al identitatii tale si doar de pe acel drum sa accepti provocari umane sau profesionale, abia atunci te afli in adevarata stare de bine activa care este cu mult mai plina de satisfactii decat fericirea pasiva de tipul „stau si ma bucur de un rasarit de soare”. Fiecare tip de stare de bine implica alta parte a creierului insa mai constructiva este fericirea activa care te implica sa faci lucruri si sa descoperi cine esti cu adevarat pe acest pamant.
„Emotia pozitiva impreuna cu gandurile indreptate catre obiectivele folositoare care iti inalta sufletul si inima de fericire sunt unele din cele mai puternice componente ale starii autentice de bine” afirma medici de la Universitatea Madison-Wisconsin.
Starea de bine activa face bine si corpului. Femeile care au obtinut punctaje ridicate la testele psihologice si care erau activ implicate in viata, facand ce le implineste si le place cu adevarat, cantareau mai putin, dormeau mai bine, aveau mai putini hormoni ai stressului facand ravagii si indicii de risc de probleme cardiace semnificativ mai mici.
2. Oamenii fericiti isi construiesc viata de asa natura incat sa aduca in ea bucurie
Pe cat de ciudat pare, pe atat este de adevarat: oamenii nu isi dedica suficient de mult timp ca sa se gandeasca serios despre cum isi petrec ei viata si cat de mult le si place cu adevarat viata lor, spun psihologii de la Universitatea San Diego California.
Intr-un studiu recent, cercetatorii au cerut la peste 900 de femei cu serviciu sa scrie tot ce au facut cu o zi inainte, pas cu pas. Dupa aceea, ele si-au parcurs aceste jurnale de activitati si au evaluat cum s-au simtit la fiecare moment notat. Cand femeile au realizat cat de mult timp si-au petrecut in activitati care nu le faceau placere, unele din ele aveau lacrimi in ochi. Au spus ca nu au realizat ca fericirea lor de fapt este ceva asupra careia chiar pot avea control in mare masura.
Cand analizezi viata cuiva din afara, nu este usor sa tragi concluzii sau sa emiti judecati cu privire la gradul sau de fericire.
O cariera puternica poate fi de fapt plina de neimpliniri pentru acea persoana; o relatie de lunga durata dupa care ai jinduit ani de zile se poate transforma in una plina de iritari din pricina prea multor compromisuri care vin din a avea un partener pe care ti l-ai dorit asa de mult. Visele sunt greu de abandonat, chiar si cand ele devin acre.
Din fericire, schimbarile nu trebuie sa fie unele mari ca sa poti aduce bucuria in favoarea ta. Specialistii ne invata ca daca reusesti sa transferi macar o ora pe zi din activitatea pe care o urasti spre una pe care o iubesti (sa citesti, sa te intalnesti cu prietenii, etc) vei simti o puternica imbunatatire a starii generale de fericire. Cheia este sa treci la actiune. Studentii care si-au crescut starea de bine prin actiuni concrete facute de ei insisi (s-au inscris intr-un club, s-au dus intr-o excursie cu colegii, etc) au fost cu mult mai fericiti in general fata de cei la care starea de bine s-a mai amplificat urmare a unor intamplari venite din exterior asupra carora ei nu au avut nicio contributie (au primit o bursa, au scapat de un coleg de camera neplacut care s-a mutat). Ambele categorii de studenti au fost fericiti pe termen lung, dar au ramas fericiti doar cei care si-au facut schimbari in bine in mod deliberat.
Citeste continuarea: 1 2