Ce faci cand copilul face pipi pe el - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce faci cand copilul face pipi pe el

Sfatulparintilor » Școlari » Sănătate scolari » Ce faci cand copilul face pipi pe el
copilul face pipi pe el

Nu este neobisnuit pentru un copil trecut de cinci ani sa ude patul sau chilotelul cand si cand, chiar si dupa ce s-a obisnuit de ani buni sa foloseasca toaleta. Poate fi o surpriza si chiar o usurare pentru parinti sa afle ca acest lucru nu este neobisnuit si nu indica neaparat o mare problema. Dar daca copilul face pipi in pat mult mai frecvent, inseamna ca are o tulburare a copilariei numita enurezis.

 

Ce este enurezisul nocturn?

Enurezisul nocturn se defineste ca urinatul involuntar in timpul noptii, de doua sau trei ori pe saptamana la un copil de 5-6 ani sau cel putin o data pe saptamana la un copil mai mare de 6 ani. Un copil care are enurezis primar este cel care nu a fost uscat noaptea pe o perioada de mai mult de 6 luni, in timp ce copilul cu enurezis secundar este cel ce are episoade ocazionale de udat noaptea patul, dupa ce minim 6 luni nu a avut deloc aceasta problema. Enurezisul de zi este definit ca urinatul involuntar pe timpul zilei, la o varsta la care in mod normal controlul asupra urinatului este instalat, deci aproximativ in jurul varstei de 3-4 ani. Aceasta forma de enurezis are alte cauze decat cele ale urinatului noaptea, asadar si tratamentele date de medici difera.

 

Citeste si Cum sa invatam copilul la olita? Trucuri care chiar functioneaza

 

Cand un copil face pipi in pat noaptea nu inseamna ca in mod deliberat el este lenes si nu se duce la toaleta.

Este foarte important de stiut ca atunci cand un copil uda patul noaptea, fie ca este enuretic sau nu, parintele nu are voie sub nicio forma sa il invinovateasca, sa il certe, sa il pedepseasca sau umileasca. O reactie furioasa a parintelui poate sa afecteze grav respectul si imaginea de sine a copilului, ba chiar sa inrautateasca problema lui, in loc sa o rezolve.

 

Copiii care isi uda patul noaptea frecvent trebuie sa fie examinati cu atentie de catre medic. Un examen medical poate lamuri cauzele, poate stabili daca cu adevarat copilul are enurezis si sa identifice tipul de enurezis ca sa ii dea tratamentul potrivit.

 

Este enurezisul o problema serioasa de sanatate?

Enurezisul este considerat o afectiune benigna (adica nu e o amenintare pentru sanatate) care de cele mai multe ori se rezolva de la sine, desi in unele cazuri poate dura ani de zile pana sa dispara complet, in cazul celui nocturn. Oricum, desi deseori enurezisul este considerat superficial drept o problema minora, ea uneori poate duce la consecinte sociale si psihologice serioase pentru copil, daca familia nu o trateaza corespunzator, cu tact, blandete, afectiune.

Copilul poate suferi de rusine, vina, lipsa de respect de sine, anxietate, pierderea locului sau in familie si se va adapta mai greu in colectivitate, considerandu-se in mintea lui diferit de ceilalti copii, daca familia are o atitudine negativa fata de el.

 

Asadar este foarte important ca parintii sa inteleaga prin ce trece copilul in mintea si sufletul sau si sa ii ofere un sprijin practic, eficient, alaturi de indicatia medicului specialist. Rabdare, sprijin si o atitudine pozitiva sunt aspecte cruciale pentru un tratament de succes. De fapt, udatul patului se rezolva de foarte multe ori de la sine de indata ce anxietatea copilului si a parintilor se diminueaza, dupa ce ei inteleg ca aceasta tulburare nu este nici grava si nici rusinoasa.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/10/2020