Raluca Guslicov - despre impactul divortului asupra copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Raluca Guslicov – despre impactul divortului asupra copiilor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Exclusiv: părinți vedete » Raluca Guslicov – despre impactul divortului asupra copiilor

Raluca Guslicov, alias Teo Diliman, din serialul “Trasnitii” (difuzat de Prima TV de luni pana joi, de la ora 22:15), are doi baieti de toata frumusetea: Marc (9 ani) si Ralf (6 ani). Actrita i-a invatat pe fiii ei ca unul dintre cele mai importante lucruri este comunicarea. Intotdeauna i-a lasat pe baieti sa-si exprime dorintele, opiniile si, de cate ori a fost nevoie, le-a explicat deciziile ei. Asa s-a intamplat si anul trecut, cand vedeta a divortat de tatal copiilor. Dealtfel, in acest interviu acordat in exclusivitate pentru Sfatul Parintilor, ea spune ca este foarte important ca parintii sa discute cu copiii despre divort, sa le explice de ce ei au ales sa se desparta.

 

Intre baietii tai este o diferenta de 3 ani. Mai tii minte cum l-ai pregatit pe cel mare de venirea celui mic in familie?

Inainte de a naste, m-am ocupat foarte mult de cel mare, am stat cu el mai mult decat de obicei si imi aduc aminte ca adormea pe burta mea, incercand sa-l auda pe cel mic. E adevarat ca venirea pe lume a fratelui mai mic (am avut si ceva probleme cu el – nu dormea decat 20 de minute, indiferent de ora, zi sau noapte, in rest zbiera) a insemnat mult timp petrecut cu bebelusul in detrimentul lui, si am simtit o schimbare majora in comportamentul lui.

 

A fost cel mare gelos/suparat ca mezinul primea mai multa atentie?

Clar, da! E nascut in zodia Leului si daca el nu e in centrul atentiei, e de rau!

 

Se simte vreo competitie intre cei doi? Da-mi exemple, te rog!

Nu neaparat competitie, dar cu siguranta cel mare vrea sa dovedeasca in permanenta ca el este seful si, fiind mai mare, de cele mai multe ori ii si reuseste. Dar la capitolul hotarare, Marc il cam intrece, pentru ca stie ce vrea, chiar si atunci cand e atacat.

 

Ce actrivitati extrascolare au copiii tai si cat de important e ca un parinte sa umple timpul copilului sau cu astfel de activitati?

 

Copiii mei merg la karate. Cel mare canta la chitara, cel mic la pian. Mi-a placut atunci cand Ralf, baiatul meu cel mare mi-a zis: “Nu-mi place la karate”, iar eu i-am zis “bine, spune-mi alt sport pe care vrei sa-l faci!”. Raspunsul a venit imediat: “Vreau sa stau in pat si sa ma uit la televizor!” Recunoasteti cumva replica? Cred ca e necesar sa faca sport si sa aiba o educatie muzicala, indiferent de drumul pe care si-l aleg in viata.

 

Se spune ca baietii sunt mai vulcanici. Cum i-ai calmat pe ai tai cand se certau / ciondaneau? Au incercat vreodata sa se si bata?

Se bat des, dar din ce in ce mai putin, mai ales de cand am hotarat sa faca impreuna tot ce inseamna activitate extrascolara. Imi aduc aminte de o intamplare cu ceva ani in urma, cand de abia incepeau aceasta relatie (2,5 ani, respectiv 5 ani si ceva) si am primit un telefon de la bona, care mi-a zis ca i-a gasit batandu-se cu creioane ascutite si actionand foarte dur, cel mare mai ales. Astfel incat s-a lasat cu pedepse si ceva cearta.

 

Ralf face lectii cu Marc? 

Nu prea, desi ii place foarte mult sa faca pe profesorul! E mult mai interesant pentru el sa citeasca o carte sau sa cante la chitara muzica lui Bruno Mars.

 

Fac asta in liniste sau se lasa cu tipete?

Intotdeauna imita ce vede si aude! A avut o invatatoare care urla, urla si el, s-a schimbat invatatoarea, se pare ca s-a calmat si el.

 

Gradinita – primele zile un cosmar cand copilul plange neincetat ca vrea acasa. Tu ai trecut prin asa ceva? Cum te-ai purtat cu copiii in aceasta situatie?

Sunt atat de diferiti, desi sunt frati! Ralf a plans in fiecare zi, din prima pana in ultimele luni de gradinita si, ca sa-l calmez, cel putin la inceput, am vazut un desen cu Alba ca Zapada si cei 7 pitici si i-am spus ca intru acolo in personaj si vad tot ce face, cu alte cuvinte sunt alaturi de el tot timpul. E adevarat ca uneori veneam si ma interesam de amanunte, dupa care i le dadeam si era absolut convins ca asta se intampla. Cat despre Marc, el a plans la inceput pentru ca e timid si mai mult decat sensibil, dar in momentul in care la gradinita a vazut copii cu care sa se joace si a dat peste educatoare care l-au iubit a fost mult mai usor!

 

Nu e voie sa… pentru ca… Mai exact ce le-ai spus copiilor ca nu au voie faca si cum le-ai explicat acest lucru? Sau e suficient sa le spui nu face aia?

De cele mai multe ori exista o runda de explicatii, dar sunt si situatii in care am atatea pe cap, ca pur si simplu doar le spun ce trebuie facut. Mi se par foarte necesare explicatiile si apreciez ca asculta.

 

 

Intrebari dificile. Orice copil e curios cum se fac copiii… Tu ai primit aceasta intrebare?

Am primit aceasta intrebare si m-am gandit ca e bine sa incep povestea adevarata imbracata in cuvinte pe intelesul lor. Astfel am povestit un pic de plante, seminte, etc si am ajuns voalat si la oameni. Amuzanta a fost intrebarea: „Mami, tu ne-ai facut, tu esti mami, dar tati de ce e tati?” Si aici a intervenit din nou samanta, bat-o vina!

 

Cum trebuie sa le explici copiilor care e diferenta dintre fata si baiat?

Pe chestiunea cu diferenta dintre fata si baiat chiar a trebuit sa insist, pentru ca cel mic ma spiona pur si simplu. A fost foarte mirat cand a constatat ca eu nu sunt la fel ca ei si m-a intrebat o data, de doua ori, de nenumarate ori. Ralf, cel mare, prefera sa constate si intreaba mai putin, dar si cand intreaba, sa te tii!

 

Ce spun copiii tai cand te vad la tv? 

Prima data cand m-a vazut cel mic, a intrebat: ”Si cand iese mami din cutie sa vina acasa?”. Si mai mare a fost mirarea cand stateam alaturi de ei si ne uitam la mine!

 

Cum le-ai explicat de ce mami sta in cutia aia patrata din sufragerie?

I-am dus pur si simplu la filmari de toate felurile si se pare ca le place foarte tare. Sunt fascinati, dar, asa cum spuneai, sunt baieti, si oricat de mare ar fi minunea, nu dureaza nici macar 3 zile.

 

Mofturi la masa – cum scapi de ele, cum convingi copilul ca trebuie sa pape ce ii dai tu?

Si acum am probleme cu Marc, pentru ca mananca numai anumite lucruri, in special carne de pui si salata de varza. Ralf prefera garniturile, prajiturile de casa si mamaliguta cu branza si smantana.

 

Ce le-ai spus baietilor tai despre fete, in general? 

Am incercat sa vad ce-mi spun ei despre fete! La gradinita, cel mic este curtat (Deh! S-au schimbat vremurile). Iar cel mare deocamdata este in cautari si are o prietena in adevaratul sens al cuvantului “prieten”, pe care o trateaza ca pe un baiat: o intreaba de jocuri pe calculator, se cearta, etc.

 

La ce varsta crezi ca baietii trebuie “pregatiti” pentru a face fata cu brio intalnirilor cu fetele? 

Oricand e necesar, varsta difera.

 

E nevoie de un astfel de dialog intre mama si copii, sau, mai bine, afla astea din mers sau de la baietii mai mari?

Cu siguranta “gasca” are o influenta nu intotdeauna benefica, dar puterea exemplului da roadele cele mai bune. Asa ca incerc sa le caut un model masculin de urmat.

 

Orice copil, vrei nu vrei, aude cate o injuratura. Ce ai facut tu, sau ce crezi ca ar trebui sa faca / sa spuna un parinte cand copilul reproduce sau intreaba ce inseamna cutare cuvant obscen sau injuratura?

Eu am aflat, din nefericire, de la gradinita si de la scoala, si am incercat sa-i fac sa inteleaga ca e un lucru urat. Sub amenintarea exmatricularii de la gradinita si scoala, am reusit. Nu stiu daca e cea mai buna metoda.

 

Rasplata cu dulciuri pentru fapte bune? 

Sunt obisnuiti de la parintii mei, dar eu nu cred in genul acesta de recompensa! Incerc sa-i obisnuiesc sa nu ceara nimic pentru ceea ce fac.

 

Cum pedepsesti copiii cand fac vreo boacana?

Le iau ceea ce le place cel mai tare in acel moment: telefonul, jucaria preferata, jocul pe calculator, etc. sau pur si simplu ii pun sa stea cuminti in camera lor (asta e criminala).

 

Au voie la tv? E bine sa lasi copiii la tv? Le selectezi tu programele la care sa se uite?

Au voie le TV, cel mult 2 ore/zi, si in general se uita pe Disney Channel, mai rar la cate un film pe care il gasesc eu pe alte canale.

 

Anul trecut ai divortat. Ce ar trebuie sa  faca / sa le spuna copiilor lor parintii care urmeaza sa divorteze

Cred ca e important ca un copil sa afle dupa ce lucrurile s-au linistit putin. Si da, este necesara o discutie cu copiii pe tema divortului, pentru a le spune care sunt noile conditii de viata si a-I asigura ca mama si tata ii iubesc in continuare la fel de mult.

 

Cum au resimtit copiii tai divortul

Destul de rau! In momentul discutiei, cand tatal lui urma sa plece din casa, Ralf ne-a pus o groaza de intrebari, de genul, “De cand nu va mai intelegeti?”, “Unde o sa stea tati?”, pana la nelinistile avute la scoala, cu manifestari un pic violente. Marc, in schimb, in timpul discutiei nu a fost atent deloc si la un moment dat, dupa cateva luni, i-a spus mamei mele: “Tu stii ca tati nu mai sta cu  mami, ca s-au despartit?”. Si a urmat si la el o perioada dificila, dar a trecut.

 

Cum i-ai pregatit pentru aceasta noua etapa din viata lor? 

Incerc sa fiu eu bine, sa muncesc, ca sa le pot da tot ce ce au nevoie, astfel incat sa nu simta in niciun fel lipsa lui. Parintii imi sunt de mare ajutor!

 

Ai simtit vreo schimbare la copii tai de cand nu mai locuiesc cu tati?

Sunt mai linistiti si pot sa se exprime. Erau multe discutii si tensiuni in casa si, indirect, ii afectau si pe ei.

 

Orice copil care trece prin divortul parintilor pune intrebari dificile legate de despartirea celor doi. Ce astfel de intrebari ti-au pus ai tai?

La inceput am simtit ca sunt greu de stapanit si ca penduleaza tare cand intr-o directie, cand intr-alta, fara sa puna neaparat intrebari, dar comportandu-se intr-o maniera brutala. 

 

Foto arhiva personala. Copierea si utilizarea acestor fotografii fara acordul Sfatul Parintilor este interzisa.

Data articol: 10/04/2011