Unii oameni se imbolnavesc mai greu, desi, la un moment dat, au fost incojurati de colegi sau membri ai familiei doborati de febra, tuse si nasuri infundate. Altii beau un suc rece sau trec pe strada pe langa cineva bolnav si a doua zi cad la pat. Diferenta? Sistemul imunitar, la unii mai puternic, la altii slabit. Cum stii din care categorie faci parte? Studiile au dovedit ca nu e de-ajuns sa te speli pe maini sau sa eviti colegii bolnavi ca sa iti pastrezi sanatatea si ca exista obiceiuri surprinzatoare, cum ar fi certurile cu partenerul de viata si ora de culcare, care au un impact puternic asupra imunitatii tale. Iata cele mai nocive 10 obiceuri pentru sistemul imunitar, potrivit expertilor de la Prevention.com .
1. Nu socializezi destul
Prietenia are un efect miraculos asupra sistemului imunitar.
Cercetarile arata ca, cu cat avem mai putine prietenii acasa, la munca sau in comunitate, cu atat suntem mai predispusi la imbolnaviri, creierul nostru e inundat cu substante care provoaca anxietate si traim mai putin decat oamenii sociabili. Cercetatorii au monitorizat 276 de persoane cu varste intre 18 si 55 de ani si au descoperit ca cei care aveau minim 6 relatii apropiate cu alte fiinte umane erau de 4 ori mai capabili sa lupte cu virusurile care provoaca gripe si raceli.
Ce sa faci: Nu permite nebuniei de la munca si oboselii sa iti indeparteze prietenii. Opreste-te pe la biroul unui coleg pentru cateva minute de discutie prieteneasca sau trimite mailuri si sms-uri prietenilor seara ca sa vezi ce mai fac, daca n-ai timp de telefoane sau iesiri.
2. Te simti deseori obosit
Lipsa de somn are un puternic efect nociv asupra imunitatii
Un exemplu perfect ar fi studentii care se imbolnavesc dupa ce tocesc noaptea in sesiuni. Orele reduse de somn sunt asociate cu functionarea slaba a sistemului imunitar si cu scaderea numarului de celule care lupta cu microbii. Cercetatorii au descoperit ca barbatii care au dormit timp de o saptamana doar 4 ore pe noapte au produs doar jumatate din cantitatea de anticorpi impotriva gripei fata de cei care au dormit intre 7,5 si 8,5 ore pe noapte.
Ce sa faci: Majoritatea dultilor au nevoie de 7 pana la 9 ore de somn neintrerupt pe noapte, insa cel mai bun indicator este felul in care te simti dimineata si in timpul zilei. Daca te trezesti obosit, nu dormi destul sau nu dormi bine.
3. Vezi totul in negru
Studiile arata ca pesimistii traiesc mai putin decat optimistii. Cand pesimistii reusesc sa adauge si o tenta mai luminoasa viziunii lor intunecate asupra lumii, nivelul lor de stres scade si sanatatea se imbunatateste. Un studiu a aratat ca studentii care si-au inceput semestrul plini de optimism, la jumatatea semestrului aveau mai multe celule T, care amplifica reactia imunitara, decat colegii lor care incepusera semestrul cu pesimism, iar celulele lor responsabile pentru uciderea germenilor erau mult mai puternice decat ale pesimistilor. Un motiv ar putea fi ca optimistii au mai multa grija de ei insisi. Un alt motiv ar putea fi ca stresul constant al pesimistilor produce daune grave sistemului imunitar, cum ar fi transformarea celulelor “razboinice” responsabile cu vanarea si uciderea germenilor, in “pacifiste”.
Ce sa faci: E greu sa-ti schimbi personalitatea, insa incearca sa gasesti in fiecare zi motive pentru ca sa te simti norocos. Oricat de siropos ar suna, incearca sa pornesti o conversatie la cina in familie, in care fiecare dintre voi sa impartaseasca doua-trei lucruri bune care li s-au intamplat in ziua respectiva, oricat de marunte ar fi ele.
4. Iti inabusi emotiile
Cercetatorii spun ca o discutie in contradictoriu constructiva cu partenerul tau de viata iti poate creste nivelul imunitar. 41 de cupluri fericite au fost rugate sa discute timp de 15 minute despre o problema din casnicia lor. Savantii au detectat cresteri semnificative si bruste a tensiunii sanguine, a ritmului cardiac si a nivelului de celule albe, cu rol in functia imunitara, toate aceste cresteri fiind similare cu beneficile observate in urma exercitiilor fizice moderate. Insa secretul e sa lupti cinstit: cuplurile care folosesc frecvent sarcasmul, insultele si umilirea au un nivel scazut de celule care lupta cu virusurile, nivel mai ridicat de hormoni de stres si le ia cu 40% mai mult timp sa isi vindece o rana decat celor care reusesc sa aiba certuri pozitive, care sa nu afecteze afectiunea dintre parteneri.
Ce sa faci: Nu inabusi ceea ce te deranjeaza. Oamenii cu personalitati de tip D, care isi ascund opiniile si emotiile, au celule T, ucigase de germeni mult mai putin active decat ale celor care-si exprima emotiile.
5. Esti intr-o permanenta tensiune
Stresul cronic, de genul care te macina zilnic din cauza nesigurantei la slujba sau a unei rude bolnave, are un puternic impact negativ asupra sanatatii tale, inclusiv asupra sistemului imunitar.
Exista dovezi stiintifice coplesitoare ca genul acesta de stres (spre deosebire de cel ocazional, declansat de o zi proasta la job sau o cearta cu copilul) povoaca a scadere masurabila a capacitatii istemului imunitar de a lupta cu bolile. Perioadele prelungite de stres extrem pot duce la scaderea dramatica a numarului de celule ucigatoare de germeni, la incetinirea functiei celulelor T si la o scadere a activitatii macrofage, cea care amplifica reactia imunitara. E un fapt dovedit stiintific ca vaduvele si vaduvii sunt mult mai predispusi la imbolnaviri in timpul primului an de dupa moartea partenerului de viata decat ceilalti oameni, care nu au suferit astfel de tragedii.
Ce sa faci: N-o sa-ti spunem sa faci o baie cu spuma sau sa aprinzi o lumanare parfumata, insa trebuie sa gasesti modalitati sanatoase de eliberare a stresului: jogging, meditatie, facutul de prajituri, orice te relaxeaza. Important e sa eliberezi tensiunile si sa reduci nivelul de stres.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie