Cum eviti cele mai comune 5 motive de cearta intr-o casnicie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum eviti cele mai comune 5 motive de cearta intr-o casnicie

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Cum eviti cele mai comune 5 motive de cearta intr-o casnicie
motive de cearta intr-o casnicie

Orice casnicie are suisuri si coborasuri. Nu exista relatie de lunga durata perfecta, fara conflicte si certuri, insa cele mai multe probleme pot fi depasite.

Iata care sunt cele mai comune 5 surse de conflicte intr-o casnicie si cateva sugestii pentru a le ocoli.

1. Rudele partenerului

Cel mai des conflictele apar intre sotie si mama sotului. Motivul? Cercetatorii spun ca, de fapt, ambele femei sunt in competitie pentru atentia, loialitatea si dragostea sotului / fiului.

Sugestie: Solidaritatea e cruciala intr-o casnicie de succes, ceea ce inseamna ca sotul si sotia trebuie sa faca front comun. In caz de conflict cu soacra, sotul trebuie sa-i tina partea sotiei in fata celorlalti, chiar si atunci cand ea greseste. El poate sa-i spuna ca greseste si sa discute cu ea mai tarziu, cand sunt doar ei doi. Dar mama lui trebuie sa inteleaga ca pentru fiul ei calitatea de sot primeaza acum in fata celei de fiu.

2. Banii

In special cuplurile proaspat casatorite sunt cele care nu reusesc sa gaseasca o cale de mijloc intre libertatea si puterea oferite de bani si siguranta si confortul pe care acestia ii pot asigura. Cu alte cuvinte, de obicei unul dintre parteneri continua sa cheltuiasca de parca ar fi necasatorit, in timp ce celalat vrea sa faca economii si investitii care sa le asigure un viitor confortabil, mijloace de a-si creste viitorii copii, o batranete linistita.

Sugestie: Panificati-va veniturile impreuna. Stabiliti care sunt telurile voastre ca si cuplu (casa, copii, plan de pensii, vacante) si evaluati-le si actualizati-le periodic. Deschideti un cont comun in care sa puneti amandoi lunar acelasi procent din salariu, procent pe care il stabiliti de comun acord (30%, 50%, etc.), iar acest cont sa serveasca atingerii telurilor voastre comune si cheltuielilor lunare de intretinere. Apoi stabiliti un procent din salariu pe care fiecare dintre voi sa si-l depuna intr-un cont personal, din care sa-si satisfaca micile placeri individuale, fara a se simti vinovat si fara a fi luat la intrebari de partener.

Citeste si: 7 motive de cearta normale intr-un cuplu si cum sa le depasesti

3. Munca in gospodarie

Conform unui studiu, un sot adauga programului saptamanal al unei femei 7 ore de munca in plus in gospodarie. Problemele apar cand aceste 7 ore cad aproape numai pe umerii femeii. Sotia se simte neapreciata si frustrata cand sotul nu participa cu nimic la curatenie, spalatul vaselor, la facut ordine, la spalat rufe. Barbatii tind sa imite modelul de sot pe care l-au avut sub ochi in copilarie. Daca au fost crescuti intr-o familie de moda veche, unde tatal nu ridica un deget in casa, atunci si ei se limiteaza la a duce gunoiul cand le spune nevasta si la batutul covoarelor de doua ori pe an si considera ca si-au facut partea de treaba.

Sugestie: Explica-i sotului cat de important e pentru tine sa participe si el la treburile gospodaresti si cum te simti cand nu o face. Si, ca sa indulcesti pastila, spune-i ca studiile au aratat ca atunci cand sotul contribuie semnificativ la muncile casnice, viata sexuala a cuplului e si ea semnificativ imbunatatita. S-ar putea sa constati ca nu-i mai poti lua aspiratorul din mana.

4. Copiii

Femeile fac aproape toata munca legata de ingrijirea copilului si acesta ar putea fi unul dintre motivele esentiale pentru care 70% dintre femei recunosc ca sunt mult mai putin multumite de casnicia lor dupa nasterea unui copil.

Sugestie: E cazul sa priviti realitatea in fata si sa acceptati faptul ca viata libera si lipsita de griji dinaintea aparitiei copilului s-a dus si nu se mai intoarce. Iesirile in oras spontane si plecarile in mini-vacante decise intr-o clipa sunt de domeniul trecutului si vor ramane asa cel putn 14 ani. Amandoi trebuie sa va asumati si sa va impartiti responsabilitatea de a hrani, spala, adormi si schimba copilul, nu unul sa faca aceste treburi, iar celalat doar sa se joace pe covor cu cel mic. Faceti cu randul, dati cu banul, orice sistem va convine, numai sa participati amandoi la ingrijirea celui mic.

Nu rata nici: Top 5 probleme intr-o casnicie

5. Sexul

Uneori, dupa ce pasiune inceputului se mai domoleste, unele cupluri constata ca sexul nu mai e ce a fost sau ce si-ar dori sa fie. Fiindca sexul e un subiect extrem de delicat de abordat, mai ales cand sunt probleme, orice sugestie de imbunatatire a lucrurilor e deseori perceputa de celalalt ca repros si respingere.

Sugestie: Increderea e un puternic afrodiziac. Ea permite partenerilor sa fie onesti si deschisi unul cu altul in legatura cu emotiile si dorintele lor, fara sa se jeneze sau sa se teama ca il vor supara pe celalalt. Incercati sa va faceti un obicei din a discuta regulat si sincer despre nevoile voastre emotionale si dorintele sexuale. Puteti chiar sa faceti din asta un joc amuzant si sexy: fiecare dintre voi sa scrie pe hartie 5 dorinte secrete (sexuale sau nu) si apoi faceti schimb de biletele.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 31/08/2022