Este sucul de fructe un pericol pentru copii? Cat de mult e prea mult? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Este sucul de fructe un pericol pentru copii? Cat de mult e prea mult?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Alimentație prescolari » Este sucul de fructe un pericol pentru copii? Cat de mult e prea mult?
Este sucul de fructe un pericol pentru copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - food-2029119_1920

Multi parinti se intreaba daca este sucul de fructe un pericol pentru copii. Si cat de mult este prea mult. Iata ce spun specialistii! Sucul de fructe intr-o cantitate prea mare este periculos pentru copii. Suficient de periculos incat Academia Americana de Pediatrie a considerat necesar sa emita informarea numita „Folosirea corecta sau in exces a sucurilor de fructe in pediatrie”.  

Sigur ca in viata de zi cu zi sunt pericole cu mult mai importante pentru sanatatea copilului tau, insa iata ca si bautul de prea mult suc de fructe poate cauza o problema serioasa micutului. O prima consecinta a sucului de fructe este obezitatea infantila. Urmatoarele sunt: cariile dentare, diareea, problemele gastrointestinale cum ar fi balonarile si durerile de burtica.

Iata care sunt recomandarile pediatrilor in ceeace priveste consumul de suc natural de fructe la copii:

–       cand dai copilului tau suc, el trebuie sa fie 100% suc pasteurizat si nu suc de fructe doar cu denumirea (produse de baut din comert cu simulare de gust de fructe)

–       copiii sub 6 luni nu au voie sa bea deloc suc de fructe. Exista exceptii practicate de unii pediatri care dau cate o lingurita de suc acestor copii de sub 6 luni cand acestia sunt constipati

–       copiii intre 6 si 12 luni pot bea maxim 75ml de suc de fructe pe zi dar numai din canuta, nu din sticla

–       copiii intre 1 si 6 ani nu trebuie sa depaseasca 150ml de suc de fructe pe zi

–       copiii mai mari trebuie sa fie limitati la maxim 220ml de suc de fructe pe zi

–       in loc de suc de fructe, copilul trebuie incurajat sa manance fructul intreg

Citeste si: De ce nu e bine sa arunci coaja fructelor. Afla la ce o poti folosi

Cum sa previi problemele cauzate de prea mult suc de fructe?

Sunt copii care adora sucul de fructe si este dificil sa ii tii departe de el. O modalitate de a preveni problemele cauzate de excesul de suc este aceea de a nu-i introduce sucul de fructe in alimentatie mai devreme de 6 luni cel mai devreme cu putinta. Apoi, cand incepi sa ii dai, neaparat ii dai sa bea din cana si nu din biberon, ca sa nu bea mult suc.

Copiii pana in 3 ani prefera sa isi bea sucul din modelul de cana cu opritor, ce are orificiu de scurgere a lichidului, pe care ei o tin in mana ca pe o sticla. Desi este comod pentru parinte sa ii dea copilului sa bea din acest tip de cana, caci evita sa se murdareasca copilul, totusi ea favorizeaza formarea cariilor dentare la copil din pricina zaharului din fructe care sta tot timpul in dintii celui mic.

Poti preveni crearea dependentei copilului de acest tip de cana daca o asociezi doar cu momentul mesei, atunci cand ii dai o gustare si ii dai sa bea lapte sau suc alaturi.

Te mai poate ajuta sa ii dai sucul in tipul de sticla ca cea pentru activitati sportive, care are opritor de lichide dar care este mai dificil de manevrat si de baut din ea decat o cana obisnuita pentru copii mici.

Problema din sucul de fructe

Una din problemele principale data de consumul excesiv de sucuri de fructe este aceea ca ele sunt satioase si ii vor scadea copilului interesul si apetitul pentru alte mancaruri nutritive, hranitoare si necesare corpului lui. Copilul primeste multe calorii in corp dar majoritatea sunt din zahar si carbohidrati si nu din grasime buna sau proteine. Evident ca in acest caz copilul va avea parte de o alimentatie dezechilibrata.

Un alt aspect este acela ca sucurile de fructe nu au foarte multe vitamine si minerale desi au vitamina C iar unele din comert sunt imbogatite cu calciu.

Daca copilul tau bea multe sucuri de fructe, probabil ca el nu bea mult lapte, care este o sursa buna de calciu si de alte vitamine si minerale.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 28/07/2022