Discutiile despre sex cu copiii nu sunt chiar floare la ureche. Iata ce sa le spui copiilor despre sex si cele 4 faze de comunicare prin care trece orice parinte care discuta cu copilul sau ce inseamna sexul.
Faza 1, preliminara, raspunsuri necesare pentru copiii intre 3-8 ani
Daca ai un copil intre 3 si 8 ani, tine cont de urmatoarele sfaturi ca sa gestionezi bine acest tip de discutii preliminarii pe teme sexuale cu cel mic:
Sfat 1: Raspunde la intrebari fara a merge mai departe la ce este in spatele lor
O mama a impartasit povestea ei relevanta pentru cum gandesc copiii de aceste varste. Fiul ei de 5 ani a intrebat-o intr-o seara: „Mami, de unde am venit?”. Ea s-a gandit sa incerce sa evite cumva aceasta intrebare dar nu prea avea cum; nu erau decat ei doi in casa in acea seara si mama s-a gandit ca, din moment ce copilul e curios sa stie, mai bine isi ia inima in dinti si ii spune.
Au luat loc pe canapea in sufragerie si mama a inceput o discutie care o facea sa se simta stanjenita, dar s-a straduit cum a putut ea mai bine sa ii spuna exact fiului ei cum se fac copiii. In acest timp ochii celui mic se faceau din ce in ce mai mari in timp ce el asculta mut, doar dadea din cap din cand in cand ori de cate ori mama il intreba „intelegi ce iti spun?” sau „asta te lamureste?”. Cand mama a terminat de raspuns, cel mic a zis „Pai, ce te intrebam eu era daca mai stii de unde am venit noi, adica tii minte, cand ne-am mutat in orasul asta anul trecut? Unde stateam noi inainte? Am uitat numele celuilalt oras de unde am venit.”.
Chiar daca nu mereu intampinam situatii asa de extreme ca acest exemplu, aceasta este ideea, este usor sa gresesti si sa spui prea multe unui copil prea mic si neinteresat de subiect.
Cel mai bine este ca pentru un copil de pana in 7-8 ani sa ii raspunzi punctual la intrebarile lui reale, dupa ce te asiguri ca intelegi exact ce vrea sa afle. Chiar si daca discutia are rolul sa ii potoleasca o curiozitate sexuala, evita detaliile, oricum nu e pregatit pentru ele si nu e cazul sa i le dai, pastreaza momentul pentru cand implineste 8 ani.
Deci, daca un copil de 5 ani te intreaba „De unde vin bebelusii?” spune-i „Uneori, cand mami si tati se iubesc foarte mult, asta ajuta sa se nasca un bebelus”. Daca te intreaba „Bine, dar cum?” spune-i „Se intampla un miracol, o magie pe care Dumnezeu o face, cand te faci mai mare o sa intelegi mai multe”.
Sfat 2: Il inveti sa isi aprecieze corpul
O atitudine viitoare sanatoasa despre sex incepe de la cum se simte copilul in relatie cu propriul sau corp. La o varsta frageda copilul devine constient de corpul lui si ce poate acesta sa faca. In etapa prescolara copiii continua sa isi descopere corpul si sa se minuneze de el.
Cand discuti cu copilul tau, profita de orice oportunitate pe care o ai ca sa il constientizezi de miracolul care inseamna corpul sau, de cat de norocosi suntem sa putem vedea asemenea frumuseti ale naturii cu ochii nostri, sa auzim muzica minunata, sa gustam diverse combinatii unice de mancaruri, sa simtim si sa mangaiem blana moale a animalului preferat, dar si sa simtim dragostea pe care cei din familie ne-o daruiesc. Lista de lucruri pentru care putem fi recunoscatori corpului nostru este nesfarsita. Cu cat un prescolar isi poate aprecia corpul mai mult, cu atat mai usor ii va fi in viitor sa inteleaga miracolele fizice pe care le va trai.
Sfat 3: Sadeste-i valorile de familie, dragostea si fidelitatea
Ce legatura este intre discutia despre sex cu copilul si valorile de familie, dragoste si fidelitate? Toata legatura din lume! Sexul are legatura cu familia. Daca esti un parinte si sot/sotie iubitor, fidel, care a crescut intr-o familie cu valori sanatoase de viata sau esti un parinte singur care nu are nici un model uman pentru aceste calitati, acum sau in copilarie, trebuie sa vorbesti cu copilul despre ele. Impartaseste-ti trairile si experientele cu copilul tau. Daca ai avut parte de dragoste si fidelitate in copilarie, povesteste-i copilului.
Spune-i intamplari de cand erai copil in care iti amintesti cum parintii isi daruiau si isi manifestau dragostea; spune-i copilului cat de mult si tu iti iubesti sotul/sotia. Povesteste-i mici intamplari despre loialitatea membrilor familiei tale – cum ii tineai pumnii fratelui la meciul de la scoala desi erai un pic gelos pe el ca are mai multa atentie de la parinti decat tine, sau cum tatal tau a venit totusi la serbarea ta desi i-a fost foarte dificil sa ajunga, dragostea pe care o simteai de la parintii tai cand te culcau amandoi sau te laudau pentru ceva ce ai facut bine.
Copiilor le place la nebunie sa auda povesti despre tine ca si copil, cu bunicii lor pe rol de parinti.
Daca ai crescut in circumstante mai dificile sau ai fost ranit de infidelitati in familie, spune-i copilului cate putin despre asta si asigura-l de fidelitatea ta fata de el si ca in familia ta de acum aceste lucruri nu se vor intampla. La culcare sau cand este momentul potrivit, spune-i ceva de genul „Eu cred ca unul din cele mai importante lucruri intr-o familie este sa stim ca ne iubim unul pe altul. Eu te voi iubi intotdeauna si tu vei fi intotdeauna persoana cea mai importanta din viata mea. Oricat de dura poate fi viata in afara acestor pereti, tu trebuie sa stii ca noi, familia ta, intotdeauna vom fi aici pentru tine. Pentru mine nu a fost asa mereu.
Citeste si: Cand si cum spui copilului despre sex. Ce trebuie sa stie parintii
Faza 2: Marea discutie (sugerata pentru varsta de 8 ani)
Pasul 1: Pregatirea
Varsta de opt ani este o fereastra intre dezinteresul specific copilariei timpurii si imprevizibilitatea pre-pubertatii. Majoritatea copiilor de opt ani sunt de incredere, deschisi, inocenti, dornici sa iti faca pe plac si foarte fascinati de lumea din jurul lor. Nu au invatat inca sa se simta rusinati, sa fie sarcastici sau cinici.
In functie de unde traiesc, unii copii au auzit cate ceva despre sex pana la opt ani, altii deloc. Unii au auzit, dar nu au dat deloc importanta. Orice au auzit sau au retinut este suficient de firav in mintea lor incat sa poata fi sters cu usurinta si sa li se introduca informatiile corecte de catre un parinte dedicat si pregatit pe acest subiect.
Partea buna cu copiii de aceasta varsta este ca ei sunt deschisi sa anticipeze, sa se entuziasmeze pentru orice ii pregatesti in avans.
De aceea este bine sa creezi o asteptare in ei cu privire la marea discutie pe care in curand o veti avea. Daca nu ai motive serioase sa discuti mai devreme cu copilul, sugestia specialistilor este sa planifici sa porti aceasta discutie speciala in saptamana cand implineste opt ani. Astfel, el isi va mentine interesul viu iar tu nu ai cum sa mai dai inapoi. Daca copilul e mai mare de opt ani, alege o alta zi sau saptamana speciala din viitor de care sa te agati ca sa ii creezi o asteptare pozitiva pentru o discutie de mare incredere.
Pasul 2: Planificarea
Pe masura ce aniversarea se apropie, lasa copilul sa aleaga cum vrea sa isi petreaca acel moment special al discutiei dintre voi trei (daca participa ambii parinti) de care i-ati tot spus. Este un moment special in care trebuie sa te asiguri ca ii poti capta toata atentia si in care sa fie intr-o stare buna cand ii explici una din marile taine ale lumii, care sta la originea insasi evolutiei speciei umane si este considerata unul din lucrurile cele mai importante ale vietii.
Alegeti un loc linistit si placut conversatiei; fie puteti fi in aer liber sau pe canapeaua preferata in sufragerie. Cu ceva vreme inainte, e bine sa iti cumperi o carte care sa te ajute in explicatiile pe care le dai, una din acele carti de tipul „eu cum m-am nascut?” sau „educatia sexuala la copii” care au si ilustratii graitoare si realizate placut si pozitiv, ca pentru copii, ca subiectul sa nu para dur pentru ei. Familiarizeaza-te cu cartea si mai exerseaza inainte.
Pasul 3: Discutiile similare ulterioare
Dupa ce discutati o data si are loc marea discutie despre cum se fac copiii, vor mai urma si alte discutii, caci cei mici vor dori sa reia tema din nou si din nou, iar parintii trebuie sa fie pregatiti si disponibili. Ei vor dori sa se dea mari in fata colegilor lor cu marea descoperire pe care u facut-o, insa e bine sa il inveti discretia si intimitatea in legatura cu aceasta tema. Daca copilul de opt ani a prins pozitiv ideea expusa de voi, alte discutii similare se vor desfasura cu multa usurinta. De fapt, te vor si ajuta discutiile suplimentare, ca sa asezi corect informatiile in capul copilului si sa ii cultivi adevaratele valori necesare lui pentru viitor.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile