Educatia copilului: De ce copilul nu te aude daca tipi la el - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Educatia copilului: De ce copilul nu te aude daca tipi la el

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Educatia copilului: De ce copilul nu te aude daca tipi la el
educatia copilului = sfatulparintilor.ro = pixabay_com - people-2564803_1920
Credit foto: Imagine de StockSnap de la Pixabay

Iata cateva tehnici pe care le poti folosi in educatia copilului ca sa imbunatatesti comunicarea cu el. In procesul de educatie a copilului este crucial ca el sa auda ce ii spui, chiar daca nu este intotdeauna de acord cu punctul tau de vedere. Poate ai constatat pe pielea ta ca ei nu te aud mereu, nu iti dau impresia ca le este clar ce le spui. Mai jos aflam cum putem schimba acest lucru.

Educatia copilului: Iata cateva reguli pentru parinti, de urmat cand vorbesc cu copiii lor. Daca ai ceva sa le spui si vrei ca ei sa te auda:

coboara la nivelul copiilor tai

foloseste cuvinte simple

treci repede la concluzie

nu tipa.

– joaca-te si canta cat mai des cu ei, ca sa intariti relatia. Iata aici o colectie impresionanta de cantece pentru copii.

Educatia copilului #1: Coboara la nivelul copiilor tai

Daca vrei sa fii auzit atunci cand vorbesti cu copilul, coboara efectiv, fizic, la nivelul lui. Daca nu poti, atunci ridica-l pe el si pune-l in poala ta cand ii vorbesti. Priveste-l drept in ochi, vorbeste calm si incet si spune ce ai de spus. Nu fi vag si nu incerca sa iti impresionezi copilul cu un vocabular prea bogat pe care el nu il poate intelege.

Incurajeaza-ti copilul sa te priveasca in ochi. Unii copii pot sta drept in fata ta si pot avea privirea pierduta in zare fara sa iti dea atentie si fara sa te urmareasca.

Evident vei aplica acest procedeu cand e vorba de conversatii serioase (“Deci, Radu, ce ai facut cu cheile lui mami?” sau “Intelegi ca ai intrat in bucluc pentru ca l-ai lovit pe fratele tau in cap cu paleta de tenis?”), nu de un simplu “Buna dimineata” sau “Iti este foame?”. Dar nu uita ca partea cea mai importanta a unei comunicari este sa fii tu insuti un foarte bun ascultator. Comunicarea nu poate functiona daca doar tu vorbesti si nimeni nu te asculta.

Citeste si: La ce varsta ar trebui sa incepi educatia copiilor

Educatia copilului # 2: Foloseste cuvinte simple

Daca folosesti un vocabular prea sofisticat, copilul nu te va intelege si nu obtii nimic. Ca adulti, parintii isi permit sa spuna “Adica ce ANUME inseamna asta?” atunci cand vor sa se asigura ca au inteles exact ce li s-a spus. Insa un copil iti va zambi, se va uita la tine sau va da din cap absent, cu o privire din care iti e clar ca nu a inteles o iota din ce vrei sa spui. Decat sa fii frustrat, mai bine alege cuvinte putine si clare ca sa aiba efect demersul tau educational. Daca ai dubii ca te-a inteles, roaga-l sa iti explice ceea ce tocmai i-ai spus. Acesta e un test foarte bun ca sa verifici cat de bine ajunge mesajul tau la copil.

Cand nu vorbesti pe intelesul copilului tau, poti la fel de bine sa i te adresezi in chineza. De aceea intalnesti parinti cu copii bine educati care se adreseaza copilului in propozitii scurte si clare, cu comenzi simple, desi uneori pare ca se adreseaza unui catel la dresaj: Stai. Vino. Nu. Acum da. Stop. Bravo, bun baiat!

Dintr-un punct incolo, e nevoie sa iti extinzi vocabularul; nu o sa vorbesti mereu la nivel de gradinita. Cand introduci expresii noi in vocabular, intreaba-l daca intelege ce spui. De cele mai multe ori ei zambesc si strengareste spun “Da”. Dar daca sesizezi ca ei nu pricep, explica-le in alt fel ca sa fii sigur ca esti inteles si clar.

Educatia copilului # 3: Treci repede la concluzie

Cand vorbesti cu un copil, comporta-te ca si cum esti contra cronometru. Daca nu spui ce ai de spus repede si clar, pierzi atentia majoritatii copiilor. Pe de alta parte, daca esti prea scurt si expeditiv, ei nu vor primi toate informatiile de care au nevoie.

Copiii te vor intelege mult mai bine daca te referi la ceva concret si daca treci direct la subiect, asa ca:

– nu te repeta, inainte si inapoi, cu aceleasi vorbe

– nu insista cu explicatii prea lungi

– spune exact ce vrei sa se inteleaga

Copiii nu sunt obligati sa te si auda. Ei pot alege sa nu te auda asa cum si tu te pui la adapost de unele persoane pe care nu vrei sa le auzi cand incep sa iti vorbeasca. Si chiar nu ai cum sa ii fortezi, mituiesti, obligi sau manipulezi ca sa ii faci sa patrunda sensul cuvintelor tale daca ei nu vor. Unora dintre ei pur si simplu nu le pasa. Chiar daca esti in mijlocul unei propozitii, ei pot pleca, pur si simplu, cand se plictisesc sau cand au obosit sa te tot asculte. Comunicarea buna dintre tine si copilul tau este fundatia pentru o relatie sanatoasa, lunga si fericita. Daca copiii tai nu te asculta, ai pierdut acea fundatie pe care sa construiesti educatia lor.

Educatia copilului #4: Nu tipa

Tipatul este modul cel mai neinspirat si prost de a comunica cu cineva.

Poti fi sigur ca atunci cand incepi sa tipi la copilul tau, indiferent cat de indreptatit te consideri a fi in clipa aceea, el nu asculta o iota din ce ii spui. Tot ce face este sa isi astupe urechile (la figurat sau chiar la propriu) si sa fie trist ca tipi la el sau sa fie suparat pe el insusi ca te-a enervat. Ideea pe care voiai sa o transmiti s-a dus pe apa Sambetei, el e suparat si tu esti la fel. Nu ai realizat NIMIC.

Cand tipi, mesajul tau pur si simplu nu ajunge la cel caruia i te adresezi. Deci, ori de cate ori ajungi in punctul in care iti vine sa tipi la cineva, pur si simplu mai bine iesi din camera. Trage adanc aer in piept pana te calmezi apoi poti relua situatia sau discutia unde ai lasat-o.

Jobul tau este sa comunici copiilor tai ideile tale intr-o maniera calma. Cand tipi arati copiilor ca ti-ai pierdut controlul.

Doar incerci sa fii un pedagog si un model pentru copil, iar tipatul nu este tiparul de comportament pe care vrei ca el sa il preia de la tine. De fapt, tipatul tau va veni sa te urmareasca in anii ce vor urma, cand copiii cresc si hormonii lor o iau razna, iar ei au invatat de la tine sa tipe ca sa incerce sa se faca ascultati. Cand tu tipi, ce pretentie poti avea de la copii decat sa invete si ei sa tipe?

Sursa: Parenting For Dummies, 2nd Edition™, publicata de Wiley Publishing, Inc.

Imagine de StockSnap de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: 18/03/2024